Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Spiegel: Υποψίες για κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα

• Περίεργο άρθρο μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank
• Αμεση απάντηση Στουρνάρα και Κεδίκογλου: Απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις
• Καθησυχαστική η Κομισιόν
• ΟΤΟΕ: Θέλουν να αφελληνίσουν το τραπεζικό σύστημα

Με δύο κατηγορηματικές τους πανομοιότυπες δηλώσεις τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκολγου θέλησαν να δώσουν το μεγαλύτερο δυνατό βάρος στα σενάρια που άρχισαν να διατυπώνονται μετά τη ματαίωση...
της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank και μιλούν για κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα.

Ενα σενάριο που μάλιστα άρχισε ήδη να διακινείται από το γνωστό γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας σημείωνε: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση.»

«Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα και στη Eurobank είναι ασφαλείς προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1: «Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank. Οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ηταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση» πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα του Spiegel

Την ίδια ώρα όμως το γερμανικό περιοδικό Spiegel κατέθετε τη δική του άποψη: «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της Τρόικα, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό -μετά την κυπριακή εμπειρία- ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», προσθέτει το περιοδικό.

Κανένα σχόλιο από την Κομισιόν

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν αρνείται οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη ματαίωση της συγχώνευσης μεταξύ της ΕΤΕ και της Εurogroup, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Eρωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες ανησυχίες των πελατών των δύο τραπεζών, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Από την κόλαση στον... παράδεισο το ΧΑ

Σήμερα, στην έναρξη της συνεδρίασής του το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα καθώς οι μετοχές τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank «καρφώθηκαν» στο -30% συμπαρασύροντας και τον γενικό δείκτη στα... τάρταρα. Με την πάροδο της ημέρας και ενώ γίνονταν γνωστές οι κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και των διοικήσεων των τραπεζών η εικόνα αντιστράφηκε. Ετσι, το κλείσιμο της εικόνας βρήκε το γενικό δείκτη σε θετικό πρόσημο στο +0,74%, τη μετοχή της Eurobank στο +20% και της Εθνικής στο -10,38%.

Ανοδική ήταν και η συνεδρίαση για την Alpha στο +4,34% και την Περαιώς, στο +2,5%.

Η Eurobank ψάχνει κεφάλαια

Σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών προκειμένου να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της, στρέφεται η Eurobank, προκειμένου να αποφύγει να ενταχθεί στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι χθες αποφασίστηκε από τις αρμόδιες αρχές, μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, να γίνει ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες εθνική και Eurobank, που βρισκόντουσαν στο τελικό στάδιο της μεταξύ τους συγχώνευσης, έχοντας λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές.

Όπως τονίζουν πηγές της Eurobank, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ο χρόνος περιορισμένος ενώ ταυτόχρονα οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν ευνοούν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Παρά τα αρνητικά αυτά δεδομένα όμως θα δοθεί μάχη προκειμένου να παραμείνει στον ιδιώτη τομέα η τράπεζα και να διαδραμάτισε ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις .

Σύμφωνα με πληροφορίες στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι της τράπεζας και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται την διοίκηση της τράπεζας

Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank διαμορφώνονται στα 5,8 δισ. ευρώ.

Η σύγκληση των γενικών συνελεύσεων

Τη σύγκλιση των διοικητικών τους συμβουλίων, για την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τους, μετά τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανακοίνωσαν σήμερα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, οι οποίες μέχρι χθες το απόγευμα βρίσκονταν στην τελική φάση μεταξύ τους συγχώνευσης. Μία διαδικασία η οποία ανεστάλη και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν, πλέον, από τον κοινό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, όσο και της Eurobank, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.

Όπως, άλλωστε, τόνισε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε χθεσινή της ανακοίνωση, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει, ήδη, προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι, επομένως, πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού προγράμματος, τονίζει η ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα τέλη Απριλίου, ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναδιαμόρφωση του εγχώριου τραπεζικού χάρτη και των δυνάμεων που τον συνθέτουν, χωρίς κανείς να μπορέσει με απόλυτη ακρίβεια να εκτιμήσει πώς τελικά θα διαμορφωθεί.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες έχουν, ήδη, οριστεί οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αποφασίσουν τις αυξήσεις μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις διοικητικών στελεχών τους, εκφράζεται η απόλυτη αισιοδοξία ότι θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας, καθώς θα καταστεί εφικτή η κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται, κυρίως, στην επιχειρηματική πορεία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν μέσω του ΤΧΣ στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Πάντως, αυτό που τονίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

Η αντίδραση της ΟΤΟΕ

Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στοχεύουν οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφέρει η ΟΤΟΕ, σε σημερινή της ανακοίνωση. Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον, αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η τρόικα σε βάρος τής ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.

Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.

Από iefimerida