Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ολόκληρο το σήριαλ Στάη - Λιάτσος της κρατικής ΥΕΝΕΔ

Το ότι θα έφτανα στο σημείο να στηρίξω τη Στάη σε κάτι δε το φανταζόμουν.Το ότι θα βρισκόταν κάποιος που θα αναβάπτιζε την δημοσιογραφική οντότητα της Στάη
Το δίδαγμα «Λιάτσος»
Αυτά παθαίνεις άμα ψωνίζεις διευθυντές ειδήσεων από τα δημοσιογραφικά καλάθια της λαϊκής. Για μια απλή «χάρη» (να ακουστεί δηλαδή μια κουβέντα για μια φυλλάδα), έφτασε σε σημείο να αλλάζει επιστολες με υφισταμένη του. Και να εκθέτει τους εργοδότες του – δηλαδή το Μαξίμου, μετατρέποντάς το σε μείζον ζήτημα.
    
Πρόκειται για το γνωστό αξίωμα «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Ήθελες να πάρεις συνομιλητή Τζούλιας και Άντζελας Δημητρίου και εκδότη λαθρόβιας φυλλάδας για διευθυντή ειδήσεων επειδή πίστευες ότι αυτού του είδους οι τύποι, εκτελούν εντολές χωρίς πολλά ηθικά προβλήματα; Λούσου τώρα το ρεζιλίκι.
    
Πέρα από όλα τα άλλα, το ρεζιλίκι έχει να κάνει κυρίως με την ανεπάρκειά του σαν manager. Μόνο ένας κακός manager κάνει χρήση των...
επιχειρημάτων τύπου «είμαι ανώτερος και θα το κάνεις». Αυτά τα κάνουν μόνο τα πανικόβλητα ανθρωπάκια που βρίσκονται σε θέσεις που τους υπερβαίνουν. Και έχουν ξεπεραστεί χρόνια τώρα.
    
Μόνο που, όταν έχεις συνηθίσει να κινείσαι στις παρυφές της κατινιάς, συνηθίζεις στην επιχειρηματολογία της. Δηλαδή: Σε κατηγορούν ότι επιβάλλεις ένα ρεπορτάζ που κάνει γκρίζα διαφήμιση σε μια εφημερίδα. Κι εσύ απαντάς «κι εσύ τα ίδια κάνεις» σε αυτόν που σε κατηγορεί, μέσω επιστολής; Και επιπλέον χρησιμοποιείς ως επιχείρημα το «πώς μου το κάνεις εμένα αυτό, που σε στήριξα για να παραμείνεις» στη Στάη;
    
Δηλαδή όχι μόνο συνεχίζεις το θέμα και το φέρνεις σε επίπεδο σκυλοκαυγά. Όχι μόνο αποκαλύπτεις ότι με βάση τις αξίες του τσατσιλικιού, απαιτείς εξυπηρετήσεις από αυτόν που «βοήθησες». Αλλά όλα αυτά τα γράφεις και σε επιστολή. Προφανώς πιστεύοντας ότι μόλις τα δουν οι προϊστάμενοί σου, θα σε δικαιολογήσουν.
    
Το πρόβλημα λοιπόν, με τον Αιμίλιο Λιάτσο, δεν είναι ότι ήθελε να ψιλοπροβάλει μια λαθρόβια φυλλάδα για να πουλήσει εκδούλευση σε κάποιους που ελπίζουν να τσιμπήσουν καμμιά κρατική διαφήμιση. Το πρόβλημα είναι πως ούτε αυτό δεν στάθηκε ικανός να κάνει σωστά.

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ από athensvoic

Η Στάη «καρφώνει» με επιστολή της τον Αιμίλιο: «κ.Λιάτσο, αυτή είναι διαφήμιση και όχι δημοσιογραφία» (Δείτε το βίντεο)
Διαβάστε την επιστολή της Έλλης Στάη στο Δ.Σ και στον Α.Λιάτσο, με αφορμή την κόντρα της μαζί του, επειδή ήθελε να διαφημίσει μέσω του δελτίου την εφημερίδα Παρασκήνιο. Δείτε το επίμαχο βίντεο από το δελτίο, όπου η Στάη αρνήθηκε να διαβάσει την "είδηση" και την...πάσαρε σε δημοσιογράφο της αίθουσας σύνταξης:...

Προς Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης 
Κοιν. Πρόεδρο ΔΣ ΕΡΤ Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ

Μέλη ΔΣ ΕΡΤ Αγαπητέ κύριε Λιάτσο,

Θεωρώ σοβαρό λάθος την μετάδοση στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ρεπορτάζ που αφορούσε στην προβολή – διαφήμιση συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Πρόκειται για λάθος που αγγίζει την ίδια την θεσμική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και καταστρατηγεί την δημοσιογραφική δεοντολογία. Πόσο μάλλον που – όπως προφανώς θα πρέπει να γνωρίζετε – στο παρελθόν το ΕΣΡ έχει επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα τόσο στην ΕΡΤ όσο και σε άλλα μέσα για την προβολή – έμμεση διαφήμιση εφημερίδων.

Θεωρώ ότι είναι περιττό να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του δημοσιογράφου αλλά και τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει ψύχραιμα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη και όχι να πλασάρει γκρίζα διαφήμιση. Η αρχή αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για την δημόσια τηλεόραση που εκ του θεσμικού της ρόλου έχει υποχρέωση να παρέχει απολύτως αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση.

Θεωρώ ότι πρακτικές όπως αυτή που ακολουθήθηκε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων συνιστούν μείζον ατόπημα και δεν συνάδουν ούτε με την προσωπική μου επαγγελματική στάση, ούτε βεβαίως με την ανεξάρτητη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Όπως σας έχω επισημάνει κατ΄ επανάληψη και πρόσφατα, πρέπει να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση για την δομή και την λειτουργία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων το οποίο και παρουσιάζω, με τη συμμετοχή και του διευθυντή ειδήσεων, στο πλαίσιο της αναβάθμισής του με βάση πάντοτε τις αρχές της ανεξάρτητης και αντικειμενικής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Με τιμή
Έλλη Στάη

Δείτε το βίντεο:
pressarismenos



Ο Αιμίλιος απειλεί πως θα την διώξει...
H απάντηση του στην Στάη...
Στο καυτό δημοσιογραφικό ερώτημα που έθεσε η Στάη, σχετικά με τη διαφήμιση εντύπων από το δελτιο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, ο Αιμίλιος απαντά, κλασικά - "εικονογραφημένα".
Θα  πρεπε να βοηθάμε συναδέλφους σε περίοδο κρίσης , κι άλλα τέτοια , στερούμενα σοβαρότητος επιχειρήματα .
Η είδηση όμως είναι οτι απειλεί πως θα την διώξει!
Όπως διαβάζουμε στο tvshow.gr :

Η ΕΡΤ θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου, απαντά στην επιστολή της Έλλης Στάη, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Αιμίλιος Λιάτσος.

Στην επιστολή του ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης, αναφέρει πως η κ. Έλλη Στάη θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ΕΡΤ σε καιρό κρίσης έχει υποχρέωση να βοηθά μεγάλες η μικρές εφημερίδες, να επιβιώσουν, πόσο μάλλον όταν εκεί εργάζονται συνάδελφοί της, σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους. ‘Άλλωστε η Δημόσια τηλεόραση συχνά φιλοξενεί διευθυντές και δημοσιογράφους άλλων εφημερίδων και η ίδια η παρουσιάστρια του δελτίου κάνει επιλεκτική επιλογή «διαφημίζοντας» άλλωστε τη δουλειά των συναδέλφων που καλεί στο δελτίο της και πάντα μάλιστα από μια εφημερίδα. Ο Αιμίλος Λιάτσος θεωρεί το ύφος της επιστολής απαράδεκτο, τονίζει ότι ο ίδιος προσωπικά έδωσε μάχη να γυρίσει η κ. Σταη στο δελτίο παραβλέποντας τα χαμηλά νούμερα και ότι δεν συμμερίζεται διόλου την συνεχιζόμενη άποψή της να απαξιώνει τους συναδέλφους της στην ΕΡΤ! Η σχέση της με την εταιρεία θα επαναπροσδιοριστεί καταλήγει…

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία της Στάη πατάει σε ένα κόκκινο σκοινί καθώς και από το Μαξίμου εκτιμούν ότι ενώ την βοήθησαν εκείνη ξεχνά ότι εργάζεται στη Δημόσια τηλεόραση. Κύκλοι προσκείμενοι στο δημοσιογραφικό περιβάλλον των ειδήσεων της ΕΡΤ, έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να αντιδρά για την προβολή μιας μικρής εφημερίδας όταν η ίδια κάθε φορά που φιλοξενεί συγκεκριμένους δημοσιογράφους –συγκεκριμένης εφημερίδας, αναφέρεται και σε άλλες δραστηριότητές τους…

Από nonews-NEWS

Ελλη Στάη: Μπέρδεψαν την είδηση με τη διαφήμιση...  
Τι «μήνυμα» στέλνει ο εκδότης του «Παρασκηνίου» στην τηλεπαρουσιάστρια

Διαβάζουμε στις typologies:
Συνεχίζεται το σίριαλ με την έμμεση διαφήμιση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» από τη ΝΕΤ. Το ρεπορτάζ μεταδόθηκε χθες από το δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει η Έλλη Στάη, η οποία όμως αντέδρασε με επικριτικό σχόλιο στο twitter, το οποίο αναφέρει πως κάποιοι έχουν μπλέξει τη δημοσιογραφια με τη διαφήμιση. Ιδού και η αναφορά της Έλλης Στάη στο twitter, για την πίεση που ασκήθηκε χθες στη ΝΕΤ περί προβολής ρεπορτάζ για την εφημερίδα «Παρασκήνιο»:
"Χάσανε τ’ αυγά και τα πασχάλια. Μπέρδεψαν την είδηση με τη διαφήμιση, τον ρόλο των δημοσιογράφων και της δημόσιας τηλεόρασης…"
Την ίδια ώρα το "Παρασκήνιο", αναδημοσιεύοντας στο σάϊτ του τα σχετικά με το «Νέο κρούσμα..
βεντετισμού στη σύσκεψη του δελτίου - η Στάη αρνήθηκε να διαβάσει είδηση», απάντησε (δείτε εδώ) όπως θα του άρμοζε: "Όταν μεγαλώσει ο άνθρωπος Έλλη μου αποκτά και κουσούρια...θυμάσαι άραγε τίποτα από παραλιακή και sofitel; Σύντομα θα επανέλθουμε με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και τότε σίγουρα θα μας διαβάζεις…! Η συντακτική ομάδα του ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ και ο εκδότης, σου στέλνουν την αγάπη τους!"

Υ.Γ Οπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, τα όσα βλέπουμε και διαβάζουμε μας αναγκάζουν - και ειλικρινά δεν το θέλουμε - να πάρουμε το μέρος της Ελλης Στάη...


Όταν η Ελλη Στάη ανέβηκε στην εκτίμησή μας  
Πολύ Παρασκήνιο στην ΕΡΤ και στο διαδίκτυο
Δυστυχώς στο διαδίκτυο γράφονται κάποια πράγματα που μας αναγκάζουν - και ειλικρινά δεν το θέλουμε - να πάρουμε το μέρος της Ελλης Στάη. Και εξηγούμεθα.
Βαρύ το κλίμα λέει για την Ελλη Στάη στο Μαξίμου, λες και η δημοσιογράφος είναι υπουργός ή βουλευτής της ΝΔ... Νέο κρούσμα βεντετισμού, λέει, της τηλεπαρουσιάστριας στη σύσκεψη του δελτίου της ΝΕΤ. Αρνήθηκε να διαβάσει είδηση! Ποιά είδηση; Το «ρεπορτάζ»-μαύρη διαφήμιση για την δεξίωση των 7 χρόνων της εφημερίδας Παρασκήνιο»! Ανεβαίνει στην εκτίμησή μας η Ελλη Στάη...
Περίσσεψαν λέει οι βεντετισμοί της Στάη, καθώς και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί της για τη μετάδοση της... είδησης για το «Παρασκήνιο»! Αν όλα αυτά έχουν συμβεί η Ελλη Στάη ανεβαίνει... κατακόρυφα στην εκτίμησή μας. Κι αν όλοι αυτοί που τα διοχετεύουν θεωρούν ως είδηση την παρουσίαση της δεξίωσης και το «ρεπορτάζ» με την μαύρη διαφήμιση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» δεν πρέπει να απορούμε γιατί η ενημέρωση  και η δημοσιογραφία πνέουν τα λοίσθια...

Υ.Γ. Αλήθεια ο Βασίλης Θωμόπουλος θεωρεί είδηση την δεξίωση για τα 7 χρόνια μιας εφημερίδας της οποίας μάλλον αγνοεί - όπως και πάρα πολλοί άλλοι- ακόμη και την ύπαρξή της;

Υ.Γ1 Αλήθεια, η εφημερίδα «Παρασκήνιο» τι κυκλοφορία έχει; Γιατί όσο κι αν ψάξαμε δεν την βρήκαμε πουθενά!


Θύελλα για το Παρασκήνιο στη ΝΕΤ 
Τι έκρυβε το ειρωνικό χαμόγελο της Ελλης Στάη
Μας τρέλανε το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ με την υπερπροβολή και την απροκάλυπτη γκρίζα διαφήμιση της εβδομαδιαίας (κυριακάτικης που γίνεται σαββατιάτικη)) εφημερίδας «Παρασκήνιο», γεγονός που όπως μάθαμε προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο Ραδιομέγαρο.

Η δημόσια τηλεόραση - ο Αιμίλιος Λιάτσος δηλαδή- αποφάσισε άγνωστο(;) με ποιά κριτήρια όχι μόνο να καλύψει εκτενέστατα την... «εκδήλωση» για τα... 7 χρόνια (πολλά τα αποσιωπητικά και τα εισαγωγικά αλλά αναγκαία) της εφημερίδας του Νίκου Καραμανλή αλλά έβαλε κι όλα τα στελέχη ης ΝΔ υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές (Κεδίκογλου, Σαλμάς, Αδωνις κ.α), που έδωσαν το «παρών», να διαφημίζουν με τη σειρά τους το «Παρασκήνιο».

Ολοι μιλούσαν στην κάμερα με ενθουσιασμό -ειδικά ο (αρμόδιος) Σ. Κεδίκογλου-  πλαισιωμένοι πάντα από τον «συγκινημένο» και ταπεινόφρονα εκδότη με το μπλε καρό πουκάμισο.
Το «ρεπορτάζ» στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ πέρα από τις δηλώσεις των γαλάζιων στελεχών..
διανθίστηκε και με το ότι η εφημερίδα είναι «αποκαλυπτική και μαχητική» (να την αγοράζετε). Επίσης η ΝΕΤ πληροφόρησε τους τηλεθεατές σε όλη την Ελλάδα ότι από το Σάββατο 20 Απριλίου, το Παρασκήνιο θα κυκλοφορεί με ανανεωμένη και εμπλουτισμένη ύλη, έχοντας πολλές και πλούσιες προσφορές που θα προκαλέσουν αίσθηση!

Μάλιστα η ΝΕΤ  παρουσίασε εκτενώς τα πολυσέλιδα ένθετα της εφημερίδας Παρασκήνιο, όπως το «Hot News» και «Το Χρήμα».

Η Ελλη Στάη έκλεισε το δελτίο της με το... «ρεπορτάζ» για το Παρασκήνιο έχοντας στο πρόσωπό της ένα μυστηριώδες, ειρωνικό χαμόγελο. Ποιος ξέρει τι είχε προηγηθεί.... Γεγονός είναι όμως ότι οι τηλεθεατές αυτήν έβλεπαν και αυτή «χρεώθηκε» την γκρίζα μην πούμε μαύρη, κατάμαυρη διαφήμιση ενός αμφιλεγόμενου -για πολλούς- φύλλου...