Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Εκτεθειμένοι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ από τη μάχη του ρουσφετιού

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ: ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Τρικομματική άσκηση πυγμής 
Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί, η Ν.Δ. αξιώνει και η ΔΗΜΑΡ αναμένει
Ανοιξαν «πληγές» στην τροκομματική κυβέρνηση, με τις κόντρες των εταίρων για την αποπομπή ή την παραμονή του διοικητή του ΟΑΕΔ Η.Κικίλια. Εκτιμάται ότι ο Α. Σαμαράς στέλνει μήνυμα στους εταίρους του ότι δεν τους υπολογίζει, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διεκδικεί αλλαγές στην κυβέρνηση. Αποκαλύπτεται, πάντως, ότι σχέδια του ΟΑΕΔ για απασχόληση ανέργων έμειναν στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας, την ώρα που η Κομισιόν περίεμενε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση...
της ανεργίας έως τον... Μάρτιο του 2013.

«Το θέμα Κικίλια είναι κυρίως θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο Σαμαράς στέλνει μήνυμα στους Βενιζέλο και Κουβέλη ότι δεν τους υπολογίζει. Ξεκίνησε με τον διοικητή του ΟΑΕΔ και δεν θα σταματήσει σε αυτόν...». Η φράση αυτή ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ενώ δεν υποβαθμίζει τη σημασία του ελέγχου των προσλήψεων για τα τρία κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση, δίνει μία άλλη, πολιτική διάσταση στην υπόθεση.

Προβλέπει ότι ξεκινά μία νέα περίοδος για την τρικομματική κυβέρνηση, όπου ο πρωθυπουργός θα σκληραίνει σταδιακά τη στάση του, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται να διεκδικούν είτε αλλαγές στις πολιτικές είτε αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης. Ενα μπρα ντε φερ, με έπαθλο τον κρατικό μηχανισμό, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Η υπόθεση Κικίλια εξελίσσεται σε ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει και άλλες τέτοιες υποθέσεις, αξιώνοντας την τοποθέτηση «γαλάζιων» στελεχών σε περισσότερες κρατικές θέσεις, έτσι ώστε -ενόψει και του συνεδρίου της Ν.Δ.- να δείξει ότι ακούει τα στελέχη και τη βάση του κόμματος.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ βρήκε προσωρινή στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, φέρεται όμως πεπεισμένος ότι δύσκολα θα καταφέρει να τελειώσει τη θητεία του, δηλαδή να μείνει στον οργανισμό ώς το τέλος του έτους. «Εχω δουλειά, δεν είμαι κομματικό στέλεχος», φέρεται να λέει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, ενώ συνεργάτες του επιμένουν ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον «χτυπούν» τα «γαλάζια» στελέχη, όπως χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων κ.λπ., δεν είναι αληθή. Δηλώνουν ότι η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από τον οργανισμό έχει φτάσει στο 60%, όταν τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν στο 0% (!), και επιμένουν ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε από την πίεση της ΔΑΚΕ και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που οδήγησε στην άρνησή του να αντικατασταθούν οι δύο περιφερειακοί διευθυντές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας από «γαλάζια» στελέχη.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε σε πρώτη φάση και έστειλε το μήνυμα ότι το μέλλον του Κικίλια πρέπει να συζητηθεί και να λυθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «παρεμβάσεις της Ν.Δ. που προκαλούν αλγεινή εντύπωση», γνωρίζουν ωστόσο ότι θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις από το ίδιο το Μαξίμου πλέον, ώστε ο ανασχεδιασμός του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει υπέρ των «γαλάζιων» στελεχών. Και ενώ το γνωρίζουν αυτό, επιχειρούν να εμφανίσουν την υπόθεση ως πρόβλημα κακής συνεργασίας ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια.

Είναι αληθές ότι ο κ. Βρούτσης δεν συνεργάζεται με τον κ. Κικίλια, ότι δεν απαντά στις επιστολές του αλλά και τις προτάσεις του, ότι κρατά στα συρτάρια του προτάσεις για προγράμματα του ΟΑΕΔ, αυτό όμως συμβαίνει εδώ και μήνες. Η κλιμάκωση, δηλαδή το αίτημα Βρούτση προς τον Κικίλια να παραιτηθεί, έγινε κατ' εντολήν Σαμαρά και δείχνει πώς σκοπεύει να διαχειριστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός πλέον τις αιτιάσεις και τις ενστάσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς προσπάθησε προ ημερών να μεταφέρει μήνυμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς με το αόριστο «παρακαλώ συνεργαστείτε», και όταν το μήνυμα δεν έγινε αποδεκτό, τότε αποφάσισε να ακολουθήσει άλλη τακτική, που φέρνει για άλλη μία φορά την τρικομματική κυβέρνηση στα πρόθυρα της κρίσης.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Στο συρτάρι έμειναν 190 εκατ. για ανέργους
Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ a.vasilopoulos@eleftherotypia.net 
Διπλά εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την προσπάθεια αποπομπής του διοικητή του ΟΑΕΔ, αφ' ενός με τη μη προώθηση των προγραμμάτων απασχόλησης που λάμβανε το υπουργείο Εργασίας και δεν ενέκρινε, αφ' ετέρου με την αποκάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της απάντησης του κοινοτικού επιτρόπου Laszlo Andor, ότι η Κομισιόν περίμενε σχέδιο δράσης για την ανεργία ώς τον Μάρτιο του 2013.

Η «Ε» αποκαλύπτει αυτό το σχέδιο «Προώθησης της απασχόλησης σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», το οποίο είχε αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας δύο μέρες μετά την πρώτη συγκρότηση, από τον κ. Γιάννη Βρούτση, της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης στις 28 Φεβρουαρίου και «ουδέποτε έφυγε από το συρτάρι του υπουργού».

Οπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού, η προσπάθεια της κυβέρνησης να καρατομήσει το διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, εντάσσεται σε ένα «σχέδιο κομματικοποίησης του δημόσιου τομέα και σε ένα διαβλητό έλεγχο στα προγράμματα απασχόλησης με διορισμούς ανέργων τύπου stage, στους δήμους, καθώς έρχονται δημοτικές εκλογές το 2014».

«Τους χάλαγε τα σχέδια»

Τα ίδια στελέχη λένε ότι ο κ. Κικίλιας «χάλαγε τα σχέδια», γιατί τόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο και τα υπόλοιπα τρία που έχουν υποβληθεί προς έγκριση, προτάσσουν τη συμμετοχή στα προγράμματα με μοριοδότηση, μέσω δημόσιου πίνακα κατάταξης.

Το σχέδιο απευθυνόταν σε πρώτη φάση σε 50.000 ανέργους και αποτέλεσε, όπως αποκαλύπτει επίσης η «Ε», αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, Αννας Δελαπόρτα, με την τρόικα και την Task Force. Και μάλιστα σε επιστολή που εστάλη από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η «κατά το δυνατόν συντομότερη έναρξη ενός προγράμματος αυτού του είδους», που θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό πολλά άτομα και νοικοκυριά, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ακόμη σε θέση να δημιουργήσει επαρκή αριθμό εργασιακών θέσεων.

Μάλιστα η επιστολή αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, περιλαμβάνοντας 50.000 συμμετέχοντες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι το οποίο, ευλόγως, θα ισοδυναμούσε με κατ' εκτίμηση κόστος 190 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο εκπρόσωπος της τρόικας δεν παραλείπει να αναφερθεί στην «ιδιαίτερη εντύπωση που τους έκανε το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης, βάσει αυστηρών ελέγχων, το οποίο περιγράφεται στις προτάσεις του ΟΑΕΔ».

Ο κοινοτικός επίτροπος

Οπως αποκάλυψε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων έχουν πέσει θύμα ενδοκυβερνητικής κόντρας, η Κομισιόν περίμενε από την κυβέρνηση σχέδιο δράσης για την ανεργία ώς τον Μάρτιο του 2013!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν για την Απασχόληση στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Η Κομισιόν δηλώνει ότι «υπάρχουν 517 εκατομμύρια ευρώ, για τρέχοντα και νέα προγράμματα, από τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν 350.000 νέοι κατά την περίοδο 2013-2015» και ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση, «όπως έχει δεσμευθεί» στο πλαίσιο του Μνημονίου, «να υιοθετήσει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των ανέργων, ώς τον Μάρτιο του 2013»!

Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Laszlo Andor, ο οποίος αναφέρει ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2012, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν έως τον Μάρτιο του 2013 σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των ανέργων», καθώς και ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα στη χάραξη και υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των ανέργων και την επιτάχυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Από enet