• Σε 7.000 απολύσεις επιμένει η τρόικα • Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για διακοπή μισθοδοσίας
«Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, τη στιγμή που το μοναδικό θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που παραμένει ανοικτό είναι αυτό των απολύσεων στο Δημόσιο.
Σε εξέλιξη εξάλλου είναι αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία...
δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε μια προσπάθεια να κλείσει το ζήτημα.
Η τρόικα σκληραίνει τη στάση της και δεν αρκείται πλέον με τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων, αλλά απαιτεί να αποχωρήσουν έως τα τέλη του έτους 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι με τη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και 2.000 επίορκοι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και από την πλευρά της κυβέρνησης εξετάζεται να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει εκτός δημοσίου ή θα κόβει τη μισθοδοσία σε όσους κρίνονται για παραπτώματα στα δικαστήρια ή και σε πειθαρχικά συμβούλια.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι είναι εξασφαλισμένη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος Απριλίου και πως «από το Μάιο θα αρχίσει να υπάρχει ρευστότητα». Λέει «όχι» στον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος, αλλά συγχρόνως διευκρινίζει ότι θέλει την εξυγίανση χωρίς ολιγοπωλιακά φαινόμενα. Ο κ. Σαμαράς εγγυάται ότι δεν πρόκειται να φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ σε όλες τις καταθέσεις και σε εκείνες που το ποσό ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ.
Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και «σηκώνει το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως δεν έχει αντίρρηση να διαμορφώσει κοινή στρατηγική «μόνο που δεν μπορείς να έχεις κοινή στρατηγική με εκείνον που υπονομεύει κάθε σου βήμα...».
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του με τους εταίρους στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δίνει το στίγμα για τις αποκρατικοποιήσεις εξηγώντας τι θα γίνει στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, μιλά για τις σχέσεις με τους δανειστές και τα προβλήματα που χωρίζουν τον ευρωπαϊκό Βορρά από το Νότο, ενώ παραδέχεται ότι η Ελλάδα έλαβε μαθήματα από το πρόβλημα της Κύπρου.
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου