Ό χι μόνο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν (και μοιράζονταν) τη βεβαιότητα ότι το νέο οργανόγραμμα που υπέβαλε ο Αντώνης Μανιτάκης εκπληρούσε τις προϋποθέσεις της τρόικας.
Ότι είχε δηλαδή ποσοτικοποιημένη ανά έτος τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 (για 180.000 μιλούσε ο υπουργός) μέσω των συνταξιοδοτήσεων και...
της διαθεσιμότητας, ενώ είχε αυστηροποιηθεί η διαδικασία («άμεσης») απομάκρυνσης των επίορκων και λοιπών προβληματικών υπαλλήλων.
Ανυποχώρητος ο Μανιτάκης
Ως εκ τούτου, η απόρριψη του σχεδίου από τους Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς ήταν ψυχρολουσία για το κυβερνητικό επιτελείο. Πολύ περισσότερο εξαιτίας της άρνησης των εκπροσώπων της τρόικας να συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης – όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.
Ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης φέρεται ανυποχώρητος («ο υπουργός δεν απολύει υπαλλήλους»). Μάλιστα, φέρεται να παρατήρησε σε συνομιλητές του "όποιος κάνει τη διαπραγμάτευση, να βάλει και την υπογραφή του".
Τον υπουργό στηρίζει ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος μετά την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε από το συμβιβασμό στο θέμα του "χαρατσιού", θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να αποδεχτεί και δεύτερη υποχώρηση, στο θέμα του δημοσίου, και μάλιστα μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Το βάρος θα σηκώσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα το πρωί της Κυριακής.
Το βάρος θα σηκώσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα το πρωί της Κυριακής.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι θα βρεθεί κοινός τόπος – ενώ οι πιο αισιόδοξοι ερμηνεύουν την σκλήρυνση των τροϊκανών επί του θέματος ως προσπάθεια να το συμψηφίσουν με τα οικονομικά μέτρα-διορθώσεις που πρέπει να ληφθούν εξαιτίας της τρύπας 2,5 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα.
Αλλά κι αυτή η ερμηνεία κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι για την τύχη των διαπραγματεύσεων...
Της Μαρίνας Μάνη από capital μέσω kourdistoportocali
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου