Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η καυτή λίστα με τους 6000 φυγάδες απο τις Κυπριακές τράπεζες

Την «άκρη του νήματος» για την αναζήτηση των υπευθύνων και τον καταλογισμό των ευθυνών, όπου υπάρχουν, για την προνομιακή πληροφόρηση που ενδεχομένως υπήρξε ώστε κάποιοι να προλάβουν να βγάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτός Κύπρου, πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αποτελεί η απόρρητη λίστα των 6.000 ατόμων που έχει στα χέρια της ήδη η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 3.291 καταχωρίσεις (γιατί ο αριθμός των 6.000 αφορά και συνδικαιούχους των λογαριασμών και φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες) από αναλήψεις που έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και 132 στη Λαϊκή Τράπεζα, που αφορούν συνολικές αναλήψεις του αστρονομικού ποσού...
των 3 δισ. ευρώ μόνο στο διάστημα 1-15 Μαρτίου 2013.

Η μαζική αυτή απόσυρση καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες το κρίσιμο δεκαπενθήμερο έφερε πιο κοντά την κατάρρευση και οδήγησε σε μεγαλύτερο «κούρεμα» όσων καταθέσεων παρέμειναν στην Κύπρο.

Η λίστα την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» παραδόθηκε από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα κατόπιν αιτήματος της κυπριακής Βουλής και αναμένεται να παραδοθεί και στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει εάν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και προνομιακή ενημέρωση σε επιχειρηματίες και καταθέτες, από ανθρώπους που λόγω της θέσης τους γνώριζαν για το «κούρεμα».

Στη λίστα των offshore εταιρειών δεν υπάρχει τέλος. Πρόκειται για δαιδαλώδες και τιτάνιο κατάλογο, φυσικών προσώπων και εταιρειών που φιγουράρουν μπροστά από αυτούς.

Περιλαμβάνονται σε αυτήν γνωστά πολιτικά στελέχη, από Κύπρο και Ελλάδα, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, Ρώσοι ολιγάρχες, μέχρι και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου.

Όσο αφορά στην Ελλάδα, πρόκειται για δύο υπουργούς, της κυβέρνησης Καραμανλή, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα, κατά τη θητεία τους. Ένα μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, φαίνεται ότι έκανε ανάληψη ύψους 500.000 ευρώ, στις 12 Μαρτίου, για εταιρεία συμφερόντων Κύπριου επιχειρηματία, που ασχολείται με το real estate στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο ίδιος , έκανε αναλήψεις από την Ελλάδα ύψους 1.000.000 και 198.000 ευρώ.
Τερματοφύλακας, υπό απόσυρση, έκανε ανάληψη 500.000, ενώ γόνος πλούσιας οικογένειας, με παρουσία στο μπάσκετ έβγαλε 743.546 ευρώ.

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σήκωσε 400.000 ευρώ. Δύο στελέχη ελληνικής εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης είχαν κοινό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου, από τον οποίο έβγαλαν 650.00 ευρώ.
Εταιρεία που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και την Κύπρο σήκωσε 4.025.750 ευρώ και 4.266.600 ευρώ απέσυρε ελληνική εταιρεία τροφίμων.

Τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του λογαριασμού της εταιρείας A...D...International Ltd, από το λογαριασμό της οποίας, (στην Κύπρου) αποσύρθηκαν 27.000.000 ευρώ στις 14 Μαρτίου, παραμένουν άγνωστα.
Δύο πρώην στελέχη από τράπεζα που το περιβάλλον του πρόεδρου Πούτιν, είχε κατηγορήσει ότι είχαν μεταφέρει στην Κύπρο 200.000.000 ευρώ, φαίνεται να έβγαλαν από τη χώρα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Μέτοχος κυπριακού νομικού γραφείου, ο οποίος είναι και μέτοχος της ίδιας εταιρείας είχε κάνει ακόμα δύο αναλήψεις 24.477.213ευρώ και 24.452.439ευρώ.

Από τη Ρωσία, η εταιρεία ενός από τους κορυφαίους Ρώσους επενδυτές, του Μαξίμ Νογκτόκοφ, στις 15 Μαρτίου αποσύρει από την Κύπρο το αστρονομικό ποσό του 1,975 δισεκατομμυρίων ρουβλίων. Μα σημειωθεί ότι ο Νογκτόκοφ, πέρυσι βρισκόταν στη λίστα Forbes με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια.

Αυτός ο “αυτοδημιούργητος” Ρώσος επιχειρηματίας είναι ο πρώτος στη λίστα των Ρώσων .Ακόμα μία εταιρεία γνωστών συμφερόντων βγάζει, στις 5 Μαρτίου, από την Κύπρο 50 εκατ. δολάρια και ακόμα μία, ρωσικών συμφερόντων, στις 7 Μαρτίου, 105 εκατ. δολάρια.

Στη λίστα των Κυπρίων, των οποίων τα χρήματα έκαναν “φτερά” λίγο πριν το κούρεμα πρωτοστατεί η οικογένεια Αναστασιάδη. Η οικογένεια του Πρόεδρου έχει ήδη δώσει απαντήσεις και το “ελεύθερο” να εξεταστούν οι λογαριασμοί τους. Η κόρη του Προέδρου, Έλσα, έχει εξηγήσει ότι οι αναλήψεις που έγιναν από το δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς την, ήταν από τις συνηθισμένες που γίνονται, για να καλυφθούν οι επιχειρηματικές ανάγκες. Τις ύποπτες συμπτώσεις που προκύπτουν έχει αναλάβει να εξετάσει Ερευνητική Επιτροπή.

Η εταιρεία Modisana Limited με διευθυντές τις εταιρείες Ledra Limited και Imperium Nominee Limited, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών παραπέμπουν στο δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη, με μετόχους τις Gemna Management Limited Imperium Nominees Limited, την τελευταία διευθύνει η κόρη του Πρόεδρου, Έλσα Αναστασιάδη.

Η προεδρία δηλώνει ότι πρόκειται για συνηθισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες δικηγορικών γραφείων. Η κατάσταση ωστόσο περιπλέκεται, αφού στη δήλωση “πόθεν έσχες” πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει μερίσματα από αυτές.

Στην εταιρεία Leda Fiduciaries Limited, η οποία δηλώνεται ως διευθυντής της Modisana Limited, δικηγόρος της οποίας είναι ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ο οποίος εκτός από την επαγγελματική σχέση που έχει με αυτές τις εταιρείες του Προέδρου, φέρεται να είναι εκπρόσωπος και άλλων εταιρειών που απέσυραν χρήματα εκτός Κύπρου, τις κρίσιμες ημέρες.

Οι εταιρείες αυτές έβγαλαν από την Κύπρο 69.000.000 ρούβλια στις 6 και 14 Μαρτίου και μετά 43.517.000 ευρώ και 789.000.000 ρούβλια. Το ερώτημα τώρα που προκύπτει είναι πώς οι εταιρείες εκπρόσωπος των οποίων είναι ο κ.Βασιλειάδης φυγάδευσαν τις καταθέσεις τους , λίγες μέρες πριν το κούρεμα και αν αυτό έχει να κάνει με τον Πρόεδρο.
Από την Modisanna Ltd βγήκαν 13.280.000 δολάρια και 10.930.000 ευρώ στις 6 και 15 Μαρτίου.

Η δεύτερη εταιρεία που συνδέεται με τον Πρόεδρο, Mabor co limited, από την 1η ως και τις 12 Μαρτίου, απέσυρε συνολικά από τις κυπριακές τράπεζες 22.432.000 δολάρια.

Τέλος, η εταιρεία Logicom Public Limited, στο ΔΣ της οποίας βρισκόταν ο Μιχάλης Σαρρής, πήρε από τις καταθέσεις της στην Κύπρο 3.249.989 ευρώ, στις 13 Μαρτίου. Ο ίδιος είχε παραιτηθεί από αυτήν, όπως και από τις άλλες εταιρείες στων οποίων το ΔΣ ήταν μέλος, όταν έγινε υπουργός, είτε μέσω επιστολών, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από cytoday