Και γιατί ασχολούνται ξανά μαζί της οι εισαγγελείς;
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ζήτησε πρώτα να αποχωρήσει η γραμματέας που τηρεί τα πρακτικά. Στη συνέχεια είπε πως στην ΕΡΤ, εδώ και χρόνια, λειτουργεί μια «συμμορία» και έπειτα αποχώρησε από την εταιρεία. Περιέργως, κανένα από τα κόμματα δεν τοποθετήθηκε! Τι είναι αυτό που συμβαίνει ξανά στην ΕΡΤ τους τελευταίους 7 μήνες, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας...
ο Αντώνης Σαμαράς με την υποστήριξη των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, και έπιασαν ξανά δουλειά οι εισαγγελείς;
Το αρχικό σοκ ήρθε το καλοκαίρι, με το πρώτο κύμα διορισμών. Ενώ η ΕΡΤ ακολουθούσε μια πορεία μείωσης του κόστους με τη μείωση του προσωπικού, η νέα διοίκηση, κατόπιν απαιτήσεων των τριών πολιτικών κομμάτων που συγκροτούσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για την τοποθέτηση των δικών της προσώπων σε διάφορες θέσεις που έχει η εταιρεία ως εφεδρεία. Ενεργοποίησαν το «ενεργοβόρο» καθεστώς των ειδικών συμβούλων και αίφνης παρατηρήθηκε συνωστισμός προσώπων, με μισθούς που ξεπερνούσαν τα όρια του ειδικού μισθολογίου του δημόσιου τομέα. Σε μια εποχή που η απεργία σαρώνει, στην ΕΡΤ ανεβαίνουν δημοσιογράφοι που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές ως ειδικοί σύμβουλοι, διορίζονται σύμβουλοι επικοινωνίας άνθρωποι που έχουν ειδικότητα στη γραφομηχανή, κουμπάροι του Αντώνη Σαμαρά καταλαμβάνουν κομβικές θέσεις, παιδιά πρώην υπουργών αναλαμβάνουν εκπομπές, επιστρέφουν από τη σύνταξη πρώην στελέχη της εταιρείας και πρώην νομάρχες καταλαμβάνουν θέσεις που προϋποθέτουν γνώση των τελευταίων εξελίξεων της τεχνολογίας. Σε μια εποχή τρομακτικής ανεργίας, στην ΕΡΤ οι μισθοί που εγκρίνονται ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ (μεικτά) και φτάνουν τα 4.000 ευρώ (μεικτά).
Οι προσλήψεις αυτές γίνονται αποδεκτές από το Δ.Σ. χωρίς αντίδραση από τα μέλη του, που έχουν αποδεχτεί τη λειτουργία της εταιρείας. Συγκροτείται ένα νέο σχήμα που έχει ως πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Τέλλη, ο οποίος προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ, και τον δημοσιογράφο Νίκο Σίμο ως διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ενημέρωσης παίζουν ο Αιμίλιος Λιάτσος, ως γενικός διευθυντής ενημέρωσης, ο Γιώργος Αντωνίου, ως συντονιστής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων ΝΕΤ και ΕΡΑ ΣΠΟΡ, και ο Κώστας Σπυρόπουλος, ως γενικός διευθυντής τηλεόρασης. Δεν θα λείψουν οι καραμπόλες. Ο Στρατής Μπαλής, ο οποίος αναβαθμίζεται σε διευθυντή ειδήσεων, στη θέση του Γιώργου Κογιάννη, μέσα σε μια βδομάδα μετακινείται στο Σκάι TV, καθώς στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ανεβαίνει ο Βασίλης Θωμόπουλος. Ο Κώστας Σπυρόπουλος, στέλεχος της ΕΡΤ και επί κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή, απομακρύνεται από τη θέση του υπό τις διαμαρτυρίες της ΔΗΜ.ΑΡ. Η Έλλη Στάη μπαίνει στον «πάγο» επειδή συγκρούστηκε με τον διευθυντή ειδήσεων, Βασίλη Θωμόπουλο, ενώ δύο φορές αλλάζει ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών! Ο αμφισβητούμενος θεσμός των μεικτών παραγωγών επιστρέφει με την εκπομπή «Μεσογείων 136», με την Ανθή Σαλαγκούδη, τον Γιάννη Δάρα και τον Ηλία Μαμαλάκη, και ξεκινούν οι καταγγελίες στην εισαγγελία για το κόστος, η οποία και διατάζει προκαταρκτική έρευνα. Ένα δεύτερο κύμα καταγγελιών καταφθάνει στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, με αναφορές για τη συμμετοχή συγγενικών προσώπων στελεχών της ΕΡΤ σε αυτές, για πλαστοπροσωπία σε εκπομπή όπου εργάζεται ο συνταξιούχος πατέρας ως αρχισυντάκτης, αλλά εμφανίζεται ο γιος του στη μισθοδοσία, αλλά και για το καθεστώς απασχόλησης ειδικών συμβούλων, πρώην παρουσιαστών, πολιτικών συντακτών που καλύπτουν το ΠΑΣΟΚ, συνεργατών υπουργών οι οποίοι δεν πατούν το πόδι τους στην ΕΡΤ! Η τελευταία μάχη γίνεται για τη θέση του Κώστα Σπυρόπουλου, στην οποία η ΔΗΜ.ΑΡ. επιθυμεί την προώθηση του Γιώργου Μπράμου, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την ΕΡΤ και την περίοδο διακυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και με το Mega και την «Αυγή». Ο Νίκος Σίμος, οποίος έχει υπογράψει την εισήγηση της πρόσληψης, αρνείται την τοποθέτησή του, μιλάει για συμμορίες και υποβάλλει παραίτηση, με τον Τέλη Σαμαντά, μέλος του Δ.Σ. και πρώην εκδότη του «Αθηνοράματος», να δηλώνει πως η επιλογή του Γ. Μπράμου ήταν από τις ελάχιστες αξιοκρατικές! Και ενώ γίνεται χαμός από τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική συμμαχία, για τα δικά τους παιδιά κόβονται περίπου 80 συμβασιούχοι, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Σε αντίθεση με τις μεικτές παραγωγές και τους ειδικούς συμβούλους, στην περίπτωση των συμβασιούχων άφησαν να περάσει η ημερομηνία λήξης των συμβάσεών τους, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μπαίνει η ιδέα των μεικτών παραγωγών σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ!
Οι πλέον «καχύποπτοι» βλέπουν πως πίσω από την περίοδο αφασίας, αλλά προσλήψεων «ημετέρων», υπάρχει η πολιτική βούληση περαιτέρω υποβάθμισης της ΕΡΤ από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η ΕΡΤ, τη διετία μεταξύ του 2010 και του 7ου μήνα του 2012, πέτυχε να αντιστρέψει την εικόνα, έχοντας κέρδη προ φόρων που έφτασαν τα 56,9 εκατ. ευρώ το 2011. Έτσι, κατέστη η 14η ελληνική εταιρεία σε επίπεδο κερδών, κουβαλώντας δύο σημαντικές συμφωνίες: αυτή για την αναμετάδοση του Champions League, κόστους 32,4 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια (2012-2015), η οποία και επιτρέπει στην ΕΡΤ να έχει αθλητικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, και εκείνη για τη χωρίς κόστος για την ελληνική και την κυπριακή πλευρά δημιουργία της ελληνικής έκδοσης του Euronews. Η πρώτη εστάλη στον εισαγγελέα και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της διοίκησης Λάμπη Ταγματάρχη και Στέλιου Στεφάνου, με βάση το επιχείρημα των ιδιωτικών σταθμών πως οι πρόσφορες τους ήταν πολύ πιο χαμηλές. Στην πορεία, βέβαια, αποκαλύφθηκε πως σε αντίθεση με την κερδοφόρο, χωρίς δάνεια ΕΡΤ, το Mega, που πρωτοστάτησε στον αγώνα, χρειάστηκε νέο ομολογιακό δάνειο της τάξης των 98 εκατ. ευρώ για να ανασάνει. Και όταν έχει απλήρωτες τις εταιρείες τηλεοπτικών προγραμμάτων με τις οποίες συνεργάζεται επί πολλά χρόνια, δύσκολα κάποιος μπορεί να φανταστεί πως θα εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις του έναντι της TEAM για το Champions League.
Στην υπόθεση του «ελληνικού Euronews», το κανάλι εξακολουθεί να μην εκπέμπει στην... Ελλάδα, παρά την αντίθετη απόφαση του ΕΣΡ και των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Ένα διεθνές κανάλι που εκπέμπει ειδήσεις 24 ώρες τη μέρα, σε επίγειο ψηφιακό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία με την ΕΡΤ, μάλλον είναι ένας ανταγωνιστής, σε πολιτικό επίπεδο, για τους ιδιώτες. Μετά την αποχώρησή του από την ΕΡΤ, ο Νίκος Σίμος, σε άρθρο του στα «Παραπολιτικά», όπου ανέλαβε σύμβουλος έκδοσης, υπαινίχθηκε πως τα ιδιωτικά συμφέροντα της ελληνικής τηλεόρασης δυσανασχετούν και πιέζουν για την ΕΡΤ, καθώς η εταιρεία έχει σταθερό έσοδο (ανταποδοτικό τέλος), την ίδια ώρα που τα κανάλια πιέζονται δραματικά από τη ραγδαία πτώση της διαφημιστικής δαπάνης.
Από lifo
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου