Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Πώς χτίζεται το “Plan B” της Κύπρου

Άμεση είναι η κινητοποίηση των πολιτικών και των διπλωματικών δυνάμεων της Κύπρου προκειμένου -αν είναι δυνατόν- μέσα στις επόμενες ώρες να υπάρξει εναλλακτική πρόταση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα η Ρωσία. Χθες ο Ν. Αναστασιάδης και ο Βλ. Πούτιν είχαν 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής όπου και είχε έναν πρώτο γύρο επαφών με...
τον ρώσο ομόλογό του, Anton Siluanov.

"Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη Ρωσία για το δάνειο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση. "Είχαμε μια πολύ έντιμη συζήτηση, υπογραμμίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια στήριξη".

Όταν ερωτήθηκε για την επέκταση του δανείου των 2,5 δισ. από τη Ρωσία, ο κ. Σαρρής υποστήριξε ότι οι συνομιλίες επεκτείνονται "πέραν του δανείου". Σημειώνεται ότι πληροφορίες του Reuters κάνουν λόγο για κυπριακό αίτημα νέου δανείου ύψους 5 δισ. από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, o κ. Σαρρής συνοδεύεται από κλιμάκιο στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ταξίδι Αναστασιάδη στη Μόσχα, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε χθες ο Βλ. Πούτιν.

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά από συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη πρότεινε την υποθήκευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μπαράζ συσκέψεων στην Λευκωσία

Το πρωί έχει σύσκεψη του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς και συζητήθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, και την εξεύρεση των 5,8 δισ. Οι συζητήσεις μετά το πέρας της συνάντησης μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα για νέο γύρο διαβουλεύσεων όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

«Εχει μεταφερθεί μία ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα για να συζητήσει ένα Plan B που έχει σχέση με την χρηματοδότηση και τη μείωση των 5,8 δισ. ευρώ. Πήγαν τώρα στην κεντρική τράπεζα για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο και να ξέρουν οι τεχνοκράτες των κομμάτων τι είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως δήλωσε ο υποδιοικητής της ΚΤ, Σπύρος Σταυρινάκης, αντικείμενο της νέας συνάντησης είναι να εξευρεθούν τρόποι για να βγει η Κύπρος από την κρίση. Σημείωσε ότι δεν κατατέθηκε από πλευράς της κυβέρνησης νέο σχέδιο στην τρόικα, ενώ τόνισε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσον θα οδηγηθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών.

Ο ρόλος της Gazprom

Ήδη από χθες κυκλοφορούν πληροφορίες -που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί- και θέλουν η ρωσική πλευρά να συμμετέχει στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών επίσημα, με αντάλλαγμα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (μάλλον τη Λαϊκή Τράπεζα), αλλά και εγγυήσεις μέσω ομολόγων, συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Κατά ορισμένες πηγές, η ρωσική χρηματοδότηση θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να βρει η Κύπρος για να «συμπληρώσει» το πακέτο των 10 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής διάσωσης χωρίς να χρειαστεί να «κουρέψει» καταθέσεις. Πρόσθετη χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει μέσω «εσωτερικού δανείου», που ενδεχομένως θα περιλάβει και διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων της Μεγαλονήσου.

Σε ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρονται πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια εταιρεία κρατικής περιουσίας στην οποία θα μπορούσε να έχει συμμετοχή η Ε.Ε. ή και η Ρωσία.

Ταυτόχρονα, φέρεται να συζητείται και το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης» του υπόλοιπου χρέους της χώρας, με την προοπτική της αποπληρωμής του μέσω και των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα πρότυπα άλλων ρυθμίσεων χρέους.

Αντίστοιχο ρεπορτάζ φιλοξενούν και οι New York Times, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει ιδιωτικό σχέδιο της Gazprom για βοήθεια προς την Κύπρο, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, πάντως, η επιθυμία για σχέδιο «Β» παρουσιάζει σειρά αδύνατα σημεία, τα οποία φέρεται να αφορούν τόσο την αντίδραση της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης των χρεών -άρα και περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης ΑΕΠ-χρέους τα επόμενα χρόνια- όσο και το θέμα των μελλοντικών εγγυήσεων μέσω φυσικού αερίου.

Το σενάριο «ρωσικής βοήθειας» ενισχύει το γεγονός ότι τα ρωσικά συμφέροντα απειλούνταν με απώλειες της τάξης των 2 δισ. ευρώ αν περνούσε το «κούρεμα», ποσό το οποίο θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί σε ενδεχόμενο «ατυχήματος» στην Κύπρο.

Παράλληλα, έχει και ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς η Ρωσία χάνει την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσε με τη Συρία του καθεστώτος Άσαντ, περιλαμβανομένης και μεγάλης ναυτικής βάσης, της μοναδικής που διαθέτει πλέον στη Μεσόγειo. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί την ενέργεια όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ως πολιτικό όπλο, όπως έχει φανεί συχνά από τη στενότατη σχέση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Gazprom.

Πάντως, ως τώρα οι επίσημες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων φαίνεται πως κινούνται προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με προειδοποιήσεις ότι μπορεί να μη συναινέσουν ούτε στην επιμήκυνση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου προς το κυπριακό κράτος.

Οι κατευθύνσεις των κομμάτων

Με βάση όσα υποστήριξαν τα κόμματα της Κύπρου στη Βουλή, υπήρξαν δύο γενικότερες κατευθύνσεις:

Η πρώτη θέλει την εύρεση λύσης και χρηματοδότησης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, το ΑΚΕΛ πρότεινε την απόσυρση του αιτήματος από τον μηχανισμό στήριξης και εύρεση χρηματοδότησης με άλλον τρόπο. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο το Ευρωπαϊκό Κόμμα (προτείνει τρίτη επιλογή, χωρίς τη συμμετοχή της τρόικας, καθώς αυτή δεν μπορεί να δώσει λύση), όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα, που τόνισε πως «καμιά συζήτηση για επιμέρους αλλαγές δεν έχει νόημα, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και θα πρέπει να βολιδοσκοπηθούν η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες».

Αντίθετα, άλλα πολιτικά κόμματα άφησαν περιθώρια νέας διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, η ΕΔΕΚ μπορεί μεν να καταψήφισε την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Οι προτάσεις, πάντως, που κατατέθηκαν από τα πολιτικά κόμματα και φαίνεται πως συνεξετάζονται είναι:

· Η έκδοση ομολόγου αλληλεγγύης εθνικής σωτηρίας.
· Δανεισμός από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες.
· Η στήριξη της Κύπρου από ξένες τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο και έτσι θα αποφύγουν το κούρεμα που κινδύνευσαν να υποστούν.
· Συμπληρωματική χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Πώληση μιας τουλάχιστον τράπεζας σε ξένους και πιθανή διάθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προκειμένου να μειωθούν τα απαιτούμενα κεφαλαιακά ανοίγματα.
· Πώληση μειοψηφικών ποσοστών ημικρατικών οργανισμών.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την επιφύλαξή τους για το κατά πόσον ένα τέτοιο σχέδιο είναι επιτεύξιμο, καθώς οι συζητήσεις για δανεισμό από κράτη ή για εξαγορά κυπριακών τραπεζών από το εξωτερικό έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εκτιμούν όμως πως η κυπριακή αντίδραση, η κατακραυγή από τους αναλυτές και οι παρενέργειες που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στις διεθνείς αγορές θα μπορούσαν να πείσουν τους Ευρωπαίους να βάλουν νερό στο κρασί τους. Προς τούτο συντείνουν και οι δηλώσεις που έγιναν από τις Βρυξέλλες αργά χθες το βράδυ, οι οποίες συνοψίζονται στο «η προσφορά των 10 δισ. ευρώ ισχύει, καλύψτε τη διαφορά».

Των Γ. Παπανικολάου - Στ. Κοτζαμάνη από euro2day