Διαδικασίες ψηφιακές και εξπρές επιστρατεύουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για να αυξήσουν τα έσοδα.
Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που μετά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου για χρήσεις 2008 ή παλαιότερες, προχωρήσουν σε οικειοθελή υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων (πριν την σύνταξη της έκθεσης ελέγχου) γλιτώνουν το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων.
Με άλλη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για...
Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που μετά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου για χρήσεις 2008 ή παλαιότερες, προχωρήσουν σε οικειοθελή υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων (πριν την σύνταξη της έκθεσης ελέγχου) γλιτώνουν το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων.
Με άλλη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για...
άμεσες «ηλεκτρονικές» κατασχέσεις ακόμα και με ένα απλό email. Ακόμα και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η εφορία θα μπορεί πλέον να κατάσχει με διαδικασίες-εξπρές σε μισθούς συντάξεις ενοίκια η καταθέσεις.
Η διάταξη καθιερώνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων!
Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες είσπραξης που θα ακολουθήσουν οι Εφορίες προβλέπουν:
1) Αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες με κάθε πρόσφορο μέσο (ταχυδρομικώς, με e-mail, SMS κ.λπ.). Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
2) Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη . Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους. Σύμφωνα με την νομοθεσία, στις απαιτήσεις που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτα πρόσωπα. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Υψηλές ποινές για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα:
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ του αρχείου οχημάτων του υπ. Οικονομικών και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εντοπίζει ποια οχήματα είναι ανασφάλιστα, ενώ θα προβλέπεται επίσης πως κάθε αυτοκίνητο εάν έχει άδεια και πινακίδες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο είτε χρησιμοποιείται είτε δεν κινείται.
Όσοι από τις συγκεκριμένες διασταυρώσεις βρεθούν με ανασφάλιστο όχημα θα λαμβάνουν ένα ειδοποιητήριο και θα καλούνται να το ασφαλίσουν εντός 8 ημερών, αφού καταβάλουν και παράβολο υπέρ του δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
Εάν όμως εντοπιστούν από ελέγχους της τροχαίας πως οδηγούν ανασφάλιστο όχημα τότε θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας και θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Στο «συρτάρι» τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη:
Με το πολυνομοσχέδιο αυτό, στην ουσία «μπαίνουν στο συρτάρι» τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη προς το δημόσιο (περί τα 40 από τα συνολικά 55 δισ. σήμερα), ενώ σταματά και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών που αναρτώνοντο στο διαδίκτυο ανά τρίμηνο.
Σύμφωνα με στοιχεία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των χρεών που έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης αποτελεί ποσοστό 73,46% επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων.
Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο χαρακτηρισμός οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» και η εγγραφή τους στα ειδικά βιβλία δεν επηρεάζει την οφειλή, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες και πριν τον χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτη.
Ποια χρέη θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης»:
Σταματάνε οι διαδικασίες αναζήτησης και είσπραξης για χρέη για τα οποία:
- έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ
- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, αλλά δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.
- έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.
- υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
- μπήκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία.
- έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων, οι ανωτέρω ενέργειες..
- έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή. -
Από topontiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου