Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Στο έλεος εισπρακτικών εταιριών τα «κόκκινα δάνεια» !

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • ΔΕΚΟ: ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΙΑ «ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»
Με στόχο τη θωράκιση και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και των υποψήφιων "επενδυτών", κυβέρνηση και τρόικα προωθούν νέες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ετοιμάζεται ρύθμιση...
"κομμένη και ραμμένη στα μέτρα" των τραπεζιτών, η οποία θα αφορά σε πρώτη φάση επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια "φιλέτα", τα οποία οι δανειολήπτες εξαιτίας της ύφεσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και έχουν χαρακτηριστεί ως κόκκινα δάνεια. Το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, έρχεται να "ρυθμίσει" την επέλαση των κερδοσκοπικών ταμείων, τα οποία αναμένουν το πράσινο φως για να αγοράσουν κατά πακέτα τα προαναφερθέντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές και να αποκομίσουν κέρδη από την διάλυση επιχειρήσεων, αφού πρώτα παρακρατηθούν σημαντικά στοιχεία της περιουσίας τους, καθώς επίσης και από την εκποίηση κατοικιών κλπ. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ταμεία ονομάζονται στα αγγλικά distress funds, ονομασία η οποία μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά τόσο ως "ταμεία της δυστυχίας" όσο και ως "ταμεία της κατάσχεσης"...

Οι τραπεζίτες βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς όχι μόνο ξεσκαρτάρουν το χαρτοφυλάκιό τους, διαδικασία απαραίτητη για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά εισπράττουν και κάποια μετρητά για δάνεια τα οποία είχαν ξεγραμμένα. Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 57 δισ. ευρώ και αποτελούν το 25% των συνολικών χορηγήσεων των τραπεζών.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ!

Oι ρυθμίσεις που προωθούνται, βέβαια, δεν είναι ούτε καν μέτρα-ασπιρίνη, καθώς τα ληξιπρόθεσμα δάνεια γίνονται θηλιά στο λαιμό τόσο των νοικοκυριών όσο και των μικροεπιχειρήσεων και των φτωχών αγροτών. Υπό αυτή την σκοπιά, όχι μόνο δεν πρέπει να μεταφερθούν τα δάνεια σε κερδοσκοπικά ταμεία, αλλά αντίθετα να ρυθμιστούν και τύχουν ξεχωριστής αντιμετώπισης προκειμένου οι δανειολήπτες και να ανακουφιστούν αλλά και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν στα χέρια των τραπεζιτών, τα προβλήματα όχι μόνο θα διαιωνίζονται αλλά και θα οξύνονται. Γι' αυτό προκύπτει ως ανάγκη ζωτικής σημασίας το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, η οποία θα ικανοποιεί της ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

ΔΕΚΟ: ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΙΑ «ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»
Μόνο στους «προεπιλεγέντες» και όχι γενικά στους «υποψήφιους» επενδυτές θα είναι δυνατό να έχει εφαρμογή η διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες, ακόμη και εμπιστευτικές για τις εταιρείες που θα αποκρατικοποιηθούν. Σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, που συζητείται από το πρωί στη Βουλή.

Με την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε αναδιατυπώσεις στη συγκεκριμένη τροπολογία με τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ δικαιούται να ζητά από τις διοικήσεις των εταιρειών, ενόψει της αποκρατικοποίησής τους, πληροφορίες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εταιρείας, προκειμένου οι προεπιλεγέντες επενδυτές να μπορούν να κάνουν την αξιολόγησή τους. Με την αρχική διατύπωση τα στοιχεία ήταν δυνατό να δίνονται στους «υποψήφιους» επενδυτές.

Εξάλλου με αναδιατύπωση η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι η δυνατότητα παροχής πληροφοριών εμπιστευτικών που προβλέπεται από την τροπολογία, δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν ή σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εθνική άμυνα της χώρας, η δε παροχή των πληροφοριών αυτών από την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Από iskra