Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Τι αποδέχεται και τι όχι η τρόικα στις διαπραγματεύσεις - θρίλερ με την Κύπρο

«ΕΚΛΕΙΣΕ» ΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 
Σε αναμονή τίθεται το προς ψήφιση νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου κατά 22 έως 25%, καθώς από το μεσημέρι πραγματοποιείται συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον πρόεδρο του Eurogroup η συνάντηση των...
υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης καθορίστηκε για τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Οι συζητήσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα διακόπηκαν για δύο περίπου ώρες και ξανάρχισαν πριν λίγη ώρα.  Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κούρεμα της τράπεζας Κύπρου, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι τα πράγματα πάνε καλά ωστόσο υπάρχουν δύο με τρία αγκάθια και ελπίζει να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι τα προβλήματα και τι συνέπειες μπορεί να έχουν.

Παράλληλα, κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε στο SigmaLive κρίσιμη τη συνάντηση λέγοντας πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να πεισθεί το ΔΝΤ ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου όπως επέμενε αρχικά το ταμείο. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι μέχρι χθες το ΔΝΤ εκτιμούσε πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν» όσον αφορά το bail in (μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές) για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ενστάσεις.

Τα νέα στοιχεία, προστέθηκε από την πηγή, έχουν σταλεί στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ για επεξεργασία και αναμένονταν η απάντηση, ενώ στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθεί το Διεθνές Ταμείο πως «τα νούμερα βγαίνουν». Η κυβερνητική πλευρά φέρεται να εκτιμά πως πιθανόν οι αναλύσεις και τα στοιχεία που θα δοθούν θα γίνουν αποδεκτά από το ΔΝΤ.

Τι αποδέχεται η τρόικα και τι αρνείται

Μέχρι στιγμής, η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο, που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.

Ευρωζώνη: Αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της νησου, δήλωσαν σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με αεροπλάνο που του παραχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση, με τη συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται να διεξαχθεί στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Αυτή η σύνοδος του Eurogroup είναι προγραμματισμένη, όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από τον πρόεδρο του θεσμού, τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αναβληθεί η σύνοδος του Eurogroup για τη Δευτέρα.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά είναι "δύσκολες" και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. "Η χρησιμότητα και η χρονική στιγμή των συνόδων εξαρτάται απ' αυτό. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με βεβαιότητα", είπε μια από της πηγές αυτές.

Ποια είναι τα σενάρια που συζητούνται για το κούρεμα

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».

Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. ευρώ.
Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, προς το παρόν θα απορροφηθούν στην αποκαλούμενη "καλή τράπεζα", χωρίς όμως να αποκλείεται αριθμός απολύσεων, λόγω σμίκρυνσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :

-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου


Τα σενάρια της επόμενης μέρας στον τραπεζικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο συσκέψεων στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις όπου μελετούνται όλα τα σενάρια για την Τρίτη οπότε και αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες.
Δραματική συνεδρίαση του Κυπριακού Κοινοβουλίου - Ψηφίστηκαν εννέα νομοσχέδια
Εχθές, υπερψηφίστηκαν τα εννέα νομοσχέδια που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για την Κύπρο.

Σε συνεδρίασή της η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης καθώς και το νομοσχέδιο για την Επιβολή Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές, σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης.

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών ψηφίστηκε με 26 υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές 25.

Έρχονται Βρετανοί οικονομολόγοι στο νησί

Ομάδα ειδικών από τη Βρετανία έχει φθάσει στην Κύπρο για την παροχή «τεχνικής βοήθειας» ως προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Το κλιμάκιο των Βρετανών δημοσίων λειτουργών απεστάλη μετά από την κυπριακή αποδοχή πρότασης του Λονδίνου, όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν. Επικεφαλής της ομάδας τέθηκε ο εκ των κορυφαίων τεχνοκρατών του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών Τομ Σκόλαρ.

Ο κ. Σκόλαρ είναι δεύτερος μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο και ειδικός σε θέματα δημοσίων και διεθνών οικονομικών. Ανέλαβε την τακτοποίηση της Northern Rock μετά την εθνικοποίησή της, ενώ διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις διασώσεις της Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group.

Μαζί του φέρεται να έχει ομάδα ειδικών στα τραπεζικά και στη διαχείριση κρίσεων από διάφορα κυβερνητικά τμήματα. 

Από newpost