• Παραδοχή εκ μέρους του υπ.Οικονομικών της Κύπρου, χτες το βράδυ
• «Ανοησία» το κούρεμα αλλά «κάποιοι ήθελαν να στείλουν μηνύματα»
• «Ανοησία» το κούρεμα αλλά «κάποιοι ήθελαν να στείλουν μηνύματα»
O υπουργός οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία γνώριζε ότι στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα κουρέματος από το ΔΝΤ αλλά η Λευκωσία δεν πίστευε ότι τελικώς θα επιλεγεί αυτή η λύση. Υπήρξε διχογνωμία εντός Eurogroup αλλά υπερίσχυσε η φωνή που απαιτούσε πιο δραστικές λύσεις είπε ο κ.Σαρρής ενώ εκτίμησε ότι η απόφαση αποτελεί μήνυμα προς άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα της Κύπρου, ο Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε ότι ήταν και δική του πεποίθηση ότι οι εταίροι...
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα της Κύπρου, ο Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε ότι ήταν και δική του πεποίθηση ότι οι εταίροι...
της Κύπρου δεν θα επέμεναν στο κούρεμα των καταθέσεων γιατί κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τη Κύπρο αλλά για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
«Προετοιμαστήκαμε επειδή ξέραμε ότι θα το αντιμετωπίζαμε. Πήγαμε με πολύ συγκεκριμένες λύσεις μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των τόκων επί των καταθέσεων», εξήγησε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, είπε ο Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι εταίροι διατύπωσαν ευθέως την απειλή ότι θα τερμάτιζαν την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα.
Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε "ανοησία" το κούρεμα αλλά όπως σημείωσε κάποιοι ήθελαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν μηνύματα και προς άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Είπε ότι υπήρχε «μια μανία» εκ μέρους των ευρωπαίων, για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, αφού δεν δέχονταν τις εναλλακτικές λύσεις και ζητούσαν «αίμα των τραπεζών στο τραπέζι».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για συντονισμό στις ενέργειες που αφορούν την οικονομία αλλά είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσπάθεια του να κινηθεί γρήγορα, δεν έγινε σωστή διαβούλευση με αποτέλεσμα να γίνουν παρεξηγήσεις όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος γνώριζε για τα 9 δισεκατομμύρια τα οποία είχε αντλήσει η Λαϊκή Τράπεζα ως στήριξη από τον ELA, ανέφερε πως ήταν σε γνώση του αλλά αν δεν γινόταν αυτό η τράπεζα θα έκλεινε και μάλιστα πριν υποβληθεί αίτηση για στήριξη στην Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική κυβέρνηση, ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι αν και αρχικά υπήρχε θετικό κλίμα, η επίσκεψη Μπαρόζο και τα μηνύματα για ενδοοικογενειακή υπόθεση για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, φαίνεται να έβαλαν τους Ρώσους σε δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά την επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου.
Απάντηση στον Α.Βγενόπουλο
Ο Μιχάλης Σαρρής, απαντώντας στον Αντρέα Βγενόπουλο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και πως ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, είπε ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και είναι τεχνοκράτης που κλήθηκε να υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών τόσο από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο από τον Δημήτρη Χριστόφια, όσο και τώρα από τον Νίκο Αναστασιάδη. «Ο κόσμος ξέρει τι έγινε στην Κύπρο. Το κακό άρχισε όταν άλλαξε χέρια η Λαϊκή», αρκέστηκε να πει, αφήνοντας αιχμές για ανευθυνότητα εκ μέρους του Αντρέα Βγενόπουλου.
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου