Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μ.Σαρρής: Πάνω από 80% θα είναι το «κούρεμα» στη Λαϊκή ...και γύρω στο 40-50% στη Τράπεζα Κύπρου

10 δισ. εκτιμάται ότι κόστισε η Ελλάδα στην Κύπρο 
Στο σκοτάδι εξακολουθούν να βρίσκονται οι καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ καθώς δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό περικοπής τους. Ο υπουργός Οικονομικών στην Κύπρο έκανε λόγο ακόμη και για κούρεμα 80% στις καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας. Μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση αποδίδεται και στην έκθεση που είχαν τα κυπριακά ιδρύματα σε ελληνικές τράπεζες-εκτιμάται ότι μετά το 2011, οι κυπριακές τράπεζες έχασαν συνολικά 10 δισ.ευρώ.

Αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον επικρατεί...
στην Κύπρο καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το ύψος του κουρέματος που θα υποστούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις. Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΡΙΚ, εκτίμησε ότι οι καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ θα έχουν απώλειες περισσότερο από 80% στη Λαϊκή Τράπεζα και γύρω στο 40 με 50% στη Τράπεζα Κύπρου. Ο Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε ότι τα προβλήματα στη Λαϊκή Τράπεζα ξεκίνησαν το 2006 όταν άρχισαν να παραχωρούνται τεράστια δάνεια στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι όταν ανέλαβε την θέση του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας, αυτή βρισκόταν στον αναπνευστήρα και προσπαθούσε να την κρατήσει στη ζωή μέχρι η κυβέρνηση Χριστόφια να αποφασίσει προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τέλος την άποψη ότι εάν είχε γίνει δεκτό το πρώτο σχέδιο του Eurogroup ενδεχομένως η Λαϊκή Τράπεζα θα είχε σωθεί. Δεν απέκλεισε να υπάρξουν μειώσεις μισθών και ωφελημάτων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της κρατικοποίησης ημικρατικών οργανισμών κοινωνικής ωφελείας.

Μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο αποδίδεται στην έκθεση των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ελληνικά. Πέραν των δηλώσεων του Μιχ.Σαρρή και η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι το συνολικό κόστος για την Κύπρο ήταν 10 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 60% του ΑΕΠ της χώρας. Περίπου 4,5 δισ. ευρώ χάθηκαν όταν αποφασίστηκε το 2011 το κούρεμα του χρέους του ελληνικού δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ με την τωρινή απόφαση του Eurogroup μεταφέρονται στην Κύπρο υποχρεώσεις στο ELA των παραρτημάτων των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και επικαλείται η εφημερίδα, από την αποξένωση των παραρτημάτων των δύο τραπεζών προκύπτει ζημιά για τη Λαϊκή Τράπεζα μεταξύ 3,2 - 3,8 δισ. ευρώ (το τελικό ποσό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα) εξαιτίας της ρευστοτικής βοήθειας που η Τράπεζα εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας). Από την Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο υποχρέωση προς τον ELA 1,9 δισ. ευρώ.

Δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν απεδέχθη τις παραιτήσεις του Προέδρου και τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Καταστατικό της εταιρείας οι παραιτήσεις θα ισχύουν μόνο εφ’ όσον δεν αποσυρθούν εντός μίας εβδομάδας.

Χθες υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο Πρόεδρος Ανδρέας Αρτέμης και τα μέλη του Δ.Σ Βασίλης Γ. Ρολόγης, Κώστας Ζ. Σεβέρης, Άννα Διογένους και Τάκης Αράπογλου.
  
Από enet