Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Έρμαια των τιτλοποιήσεων 28.216 δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών

Μπροστά σε… τοίχο έχουν προσκρούσει πάνω από 28.000 δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια, οι οποίοι λόγω οικονομικής αδυναμίας ζήτησαν ρύθμιση.
Γράφει:  Ρόη Χάικου

Τα δάνειά τους, εν αγνοία τους, είχαν τιτλοποιηθεί από το 2006 από το Ταμείο προς άντληση ρευστότητας, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει σχετικά και ως αποτέλεσμα: ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση τους. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημοσίου, ουσιαστικά είναι δεμένοι… πισθάγκωνα, αφού τα δάνεια που...
έχουν τιτλοποιηθεί στην περίπτωση του ΤΠ&Δ δεν ρυθμίζονται.

Αυτή η απάντηση δόθηκε στον Συνήγορο του Καταναλωτή (Αρ. Πρωτοκόλλου 24206, Φεβρουάριος 2013), ύστερα από αίτημα δανειολήπτριας η οποία θέλησε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010).

«Οι απαιτήσεις από το στεγαστικό δάνειο που χορήγησε το ΤΠΔ έχουν τιτλοποιηθεί, βάσει των διατάξεων του Ν.3453/2006 και των υπ΄ αριθμ. 2/38581/9004/20-7-2006 και 2/48545/0094/28-8-2006 αποφάσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (σ.σ. Γ. Αλογοσκούφης). Με βάση τις παραπάνω ειδικές αυτές ρυθμίσεις δεν είναι απαραίτητη η συναίνεση του δανειολήπτη για να εκχωρηθούν, μεταβιβαστούν ή πωληθούν οι οφειλές του προς το ΤΠΔ», αναφέρεται στην απάντηση.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση τιτλοποιήσεων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, ωστόσο από το 2003 και μετά, τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τον δανειολήπτη για τυχόν τιτλοποίηση του δανείου του.

Στην απάντηση του Ταμείου προς τον Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr, δίδεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και το ΤΠ&Δ θα συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί…

Ωστόσο διευκρινίζει σχετικά με το νόμο Κατσέλη πως: «αιτήσεις που αφορούν τιτλοποιημένα δάνεια εξετάζονται κατά περίπτωση από το ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο πλαίσιο της δυνατότητας αντικατάστασης ενός μικρού αριθμού ετησίως σύμφωνα με προκαθορισμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».

Το Ταμείο έκανε το 2006 την πρώτη τιτλοποίηση 28.216 στεγαστικών δανείων δημοσίων υπαλλήλων, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ύψους 950 εκατ. ευρώ και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την JP Morgan και την Εθνική Τράπεζα. Είχε προγραμματίσει και ακόμη μία τιτλοποίηση το 2009, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε.

Η εν λόγω σύμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr προβλέπει ότι «το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει ή να αντικαταστήσει 100 δάνεια ανά έτος από τα τιτλοποιηθέντα τα οποία είτε:
α) είναι σε καθυστέρηση,
β) το Ταμείο θέλει να κάνει σε αυτά μία μείωση του εφαρμοζόμενου επιτοκίου».

Πάντως, απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών επιτρέπει την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των δανείων του ΤΠ&Δ.

Η απόφαση με αριθμό 102/Φ436/2012 του Ειρηνοδικείου Αθηνών σωστά διασαφηνίζει ότι οι απαιτήσεις του ΤΠ&Δ πρέπει να ρυθμίζονται με βάση τον νόμο 3869/2010 καθώς ελλείπει διάταξη που να το εξαιρεί ρητά. Πρόκειται, για μεγάλη δικαστική επιτυχία, καθώς μέχρι πρόσφατα τα Ειρηνοδικεία απέκλειαν τα δάνεια του Ταμείου από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφήνοντας τους οφειλέτες εγκλωβισμένους στους όρους των συμβάσεων που είχαν υπογράψει.

Από fmvoice