Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Στο τραπέζι κούρεμα 20-25% στις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ ή οριζόντιο 11%

Η Λευκωσία προσπάθει να αποφύγει τη διάσπαση και της Τράπεζας Κύπρου, εκτός από της Λαϊκής, που τώρα ζητά η τρόικα 
Για κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ κατά 20-25%, ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος ανακεφαλαιοποίησής της και να αποφευχθεί η διάσπασή της, την οποία ζητά η τρόικα, κάνουν λόγο τα νεότερα σενάρια από τη Λευκωσία. Το πιο πρόσφατο μάλιστα σενάριο θέλει οριζόντιο "κούρεμα" 11% ως εναλλακτική λύση.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η τρόικα ζητούσε κούρεμα όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 15% αλλά και διάσπαση όχι μόνο...
της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Κύπρου.

Προσπάθεια της Λευκωσίας είναι να περιορίσει το κούρεμα μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, μέσω ενός μεγαλύτερου φόρου, που θα συγκεντρώνει τα 3,1 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Επίσης, συζητείται η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με την "καλή" Λαϊκή Τράπεζα. 

Νωρίτερα, πάντως, το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο Κύπριο κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι η Λευκωσία συζητά με την τρόικα την υιοθέτηση φόρου άνω του 10% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. “Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τοποθετηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ”, είπε η ίδια πηγή.

Από newmoney

Τρόικα: Κουρέψτε 25% τις καταθέσεις στην Τρ. Κύπρου ή "σπάστε" και αυτή στα δύο - διαφωνίες για το αν θα εξαιρεθούν τα ταμεία πρόνοιας
Eurogroup Κυριακή απόγευμα - πίεση από Βρυξέλλες να κλείσει το κούρεμα μέχρι τότε 
Την Κυριακή στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος  θα συνέλθει το Eurogroup για την Κύπρο, ανακοίνωσε  πριν από λίγο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Jeroen Dijsselbloem μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Η Τρόικα φέρεται να αποδέχεται  κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου στο ποσό του 25% σε καταθέσεις άνω των 100.000, ειδάλλως να γίνει αναδιάρθρωση της τράπεζας.

Το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι το αν θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Δεν θα συγκληθεί σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους Βουλευτές.

Διεξάγονται εντατικές συνομιλίες σε πολλά επίπεδα, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συνάντηση στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο, έγραψε στο Twitter του ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάϊμον Ο` Κόννορ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το  Eurogroup το  Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός.  Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Πρόνοιας.

Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τα εξής σενάρια:

• Κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πέραν των 100.000 ευρώ κατά 25% ή και περισσότερο.
• Κούρεμα των καταθέσεων όλων των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατά 11,6%.
• Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιβολής τέλους επί των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες για άντληση 270 εκατ. ευρώ προς κάλυψη του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο θα μεταφερθεί μετά την αναδιάρθρωση στην «κακή» τράπεζα εξ’ ολοκλήρου.
Τα ταμεία προνοίας βρίσκονται στην κατηγορία των θεσμικών επενδυτών και ως εκ τούτου δεν προστατεύονται από καμία νομοθεσία, όπως και οι υπόλοιποι θεσμικοί καταθέτες/ επενδυτές.

Το γεγονός προβλέπεται τόσο στην κυπριακή κείμενη νομοθεσία και κανονισμούς καθώς επίσης και στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σε περίπτωση που τελικά η διαπραγμάτευση με την Τρόικα καταλήξει στο κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου μόνο – που φαίνεται ότι είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο καθώς ικανοποιηθεί την απαίτηση της Τρόικας και των ισχυρών της Ευρωζώνης για bail-in τραπεζών – ενδεχομένως να μην χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και να καλυφθεί το θέμα μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου  που ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής η Βουλή για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πηγή: Eurogroup Κυριακή απόγευμα - πίεση από Βρυξέλλες να κλείσει το κούρεμα μέχρι τότε | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6471/eurogroup-kyriaki-apogeyma-piesi-apo-vryxelles-na-kleisei-koyrema-mehri-tote#ixzz2ONjs2nmL

Από newmoney