Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Φαύλος κύκλος φόρων και αρνητικής ψυχολογίας

ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ 
Ο πρωθυπουργός τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η οικονομία είναι κατά το ήμισυ ψυχολογία. Αυτήν την ψυχολογία προσπαθούν με κάθε τρόπο υπουργοί ή κυβερνητικά στελέχη να την καταρρακώσουν, σαν να μην έφτανε η ζοφερή πραγματικότητα από την εφαρμογή...
δυσβάσταχτων μέτρων τρία χρόνια τώρα.  

Από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με την απόφαση της εκταμίευσης της δόσης, κάθε μέρα που περνούσε ήταν χειρότερη ενώ υπήρξε αρχικά η προσδοκία της καλυτέρευσης. 
 
Γκάφες, αυτογκόλ αλλά το χειρότερο δηλώσεις και κινήσεις που δείχνουν πανικό και έλλειψη σχεδίου από την πλευρά του Οικονομικού επιτελείου.

Η κωμικοτραγική τακτική των διαρροών που εφαρμόζουν στην κυβέρνηση το μόνο που πετυχαίνει είναι η σύγχυση και τελικά όλα να γυρίζουν μπούμερανγκ.

Υπό καθεστώς αβεβαιότητος δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε αυτήν τη χώρα. Σε μια χώρα που η κυβέρνηση διαψεύδει τις απολύσεις στο Δημόσιο και στη συνέχεια βγαίνει ο Υπουργός Οικονομικών και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, ποιος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης αξιοπιστίας. 
  
Την αρχή είχε κάνει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που άνοιξε το θέμα αλλαγής του νόμου για τις απεργίες, αμέσως έτρεχαν να το μαζέψουν, την τρικομματική κυβέρνηση να δοκιμάζεται, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να βάζουν βέτο.
Στη συνέχεια ο γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε την αποστολή 2,5 εκατ. σημειωμάτων σε όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου. Νέα ταραχή στην κοινωνία στο άκουσμα  ότι ακόμη και οφειλέτες των 600 ευρώ κινδυνεύουν με κατασχέσεις, που και πάλι η κυβέρνηση έσπευσε να το μαζέψει.

Επόμενη  γκάφα αυτή του Γ.Γ του ΥΠΟΙΚ Γιώργου Μέργου για τον κατώτατο μισθό. Το ζήτημα προκάλεσε νέες ταραχές, η αντιπολίτευση μίλησε για κρυφή ατζέντα και για «λαγό» της κυβέρνησης και το Μαξίμου έσπευσε να σβήσει τις φωτιές με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να διαψεύδουν τέτοια σενάρια.

Η αξιοπιστία  της κυβέρνησης έχει πληγεί, δεν είναι εικόνα να ανακοινώνονται μέτρα ή να γίνονται δηλώσεις για ευαίσθητα θέματα κατά αυτόν τον πρόχειρο τρόπο.

Δεν τελειώσαμε, όμως σε αυτά, ήρθε και άλλο χτύπημα ,σε εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Θεοχάρης προς τις ΔΟΥ επισημαίνει στους προϊσταμένους των εφοριών να προχωρούν στην αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

Το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Ιανουάριο παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με το στόχο.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, χαρακτήρισε «Αποκαρδιωτικά» τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής εξηγώντας ότι από τα 11 δισ. ευρώ συνολικής φοροδιαφυγής οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν μόλις 130 εκατομμύρια ευρώ και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ!

Επιπροσθέτως, ο κ. Νικολούδης είπε στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως οι αρμόδιες αρχές δεν του έχουν δώσει την «λίστα Λαγκάρντ» για έλεγχο. Τόνισε όμως πως οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να «χειριστούν άμεσα» 497 ύποπτες υποθέσεις που έχει εντοπίσει η Αρχή.

Ναι, καλά καταλάβατε την ώρα που τα «μεγάλα ψάρια» ξεγλιστρούν το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε μια σκληρή εφαρμογή του νόμου, όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις μήνες θα μηνύονται…

Με βάση τη νομοθεσία ασκείται ποινική δίωξη για χρέος άνω των 5.000 ευρώ που έχει κηρυχτεί ληξιπρόθεσμο για πάνω από 4 μήνες και ο φορολογούμενος παραπέμπεται στο αυτόφωρο. Ωστόσο, με εγκύκλιο των εισαγγελικών αρχών έχει οριστεί ότι ένταλμα σύλληψης εκδίδεται μόνο στις περιπτώσεις που το χρέος ξεπερνά τις 150.000 από κάθε είδους φόρο ή τις 75.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ ‘η άλλο παρακρατούμενο φόρο.

Ένα κράτος στο οποίο ο Γ.Γ. Εσόδων αποστέλλει τέτοια  εγκύκλιο οφείλει  κατ' ελάχιστο να ισχύει το ίδιο για δυνατότητα υποβολής μηνύσεων, πολιτών εναντίων των εφόρων και κάθε άλλου νομίμως εκπροσωπούντα το δημόσιο για το ίδιο χρονικό διάστημα καθυστερημένης οφειλής του κράτους προς πολίτη ή επιχείρηση. Έτσι δεν είναι κ. Θεοχάρη;

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά υπεστήριζε ότι η κύρια αιτία που δεν αυξάνονται τα δημόσια έσοδα και εντείνεται η ύφεση είναι οι υψηλοί συντελεστές φόρων. Και αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο και σήμερα, η οικονομία εγκλωβίζεται στον φαύλο κύκλο φορό-ύφεσης.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά πλέον όσοι αδυνατούν να πληρώσουν θα πηγαίνουν και φυλακή…         

Νίκος Παναγιωτόπουλος από newpost