Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Εκλογές που αλλοιώνουν τη γεύση της δημοκρατίας

Ειλικρινά θέλω να ευχαριστήσω όσους διέδωσαν το post «Ναι ρε… Χούντα έχουμε». Βέβαια, ακόμη καθαρίζω τα «Εισερχόμενα» από μέιλ κάφρων που προσπαθώντας να με πείσουν ότι έχουμε δημοκρατία, κατάφεραν να με πείσουν ότι δεν έχουμε, αλλά μικρό το κακό. Υπήρξαν βέβαια και απόψεις πολύτιμες. Διαφωνίες ή ενστάσεις με επιχειρήματα. Σε αυτά τα μέιλ απάντησα προσωπικά.

Απορώ, όμως, με κάποιους οι οποίοι στην επιχειρηματολογία τους σχετικά με το ότι δεν έχουμε χούντα, έβαλαν ψηλά στη λίστα των επιχειρημάτων τους το ότι γίνονται εκλογές. Προφανώς είτε δεν έμαθαν ότι τις εκλογές τις...
έχει καπαρώσει ο Πρετεντέρης την ημέρα που δήλωσε: «Ακόμα και τώρα θεωρώ ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου κρίθηκαν επειδή ενάμισι κανάλι και δύο-τρεις εφημερίδες έκαναν σε πολύ δύσκολες συνθήκες τη δουλειά τους: έθεσαν το σωστό ερώτημα», είτε συμφωνούν μαζί του και τους αρέσει.

Ας μην εμπλακούμε, όμως, στη χειραγώγηση της ψήφου από τα ΜΜΕ, όχι επειδή είναι μεγάλο το θέμα, αλλά επειδή είναι τόσο αυτονόητο και ξεκάθαρο που κάθε συζήτηση είναι βαρετή. Το συγκεκριμένο θέμα, είναι πρόβλημα που απαιτεί λύσεις και όχι συζήτηση.

Θα ήθελα να δούμε το πώς αντιμετωπίζει η σημερινή «δημοκρατική» τρικομματική κυβέρνηση τις εκλογές και πόσο σέβεται την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων. Πόσο εκτιμά την ανεπηρέαστη επιλογή των πολιτών. Πόσο δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία των εκλογών και πόσο δεν προσπαθεί εκ των προτέρων να αλλοιώσει υπέρ της το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ας ξεκινήσουμε με μία διαπίστωση. Το ΠΑΣΟΚ, ο λαλίστατος αρχηγός του και η επίσης λαλίστατη κοινοβουλευτική εκπρόσωπός του, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σπεύδουν να τοποθετηθούν ακόμη και για το πιο ασήμαντο θέμα που υπάρχει στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, ενώ διαψεύδουν αστραπιαία κάθε τι που θα θεωρήσουν αρνητικό για το Κίνημα.

Δικαιούμαι, λοιπόν, να υποθέσω ότι όταν δε διαψεύδουν κάποια δημοσιεύματα, το κάνουν είτε επειδή δέχονται ότι είναι αληθή, είτε επειδή δεν τα θεωρούν αρνητικά. Ας περάσουμε, λοιπόν, στα ερωτήματα, τα οποία φυσικά ισχύουν και για το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, αλλά και το ανύπαρκτο της ΔΗΜΑΡ.

Γιατί, λοιπόν, κανείς δε διαψεύδει δημοσιεύματα σχετικά με συναντήσεις υπό το φως των κεριών και όχι των τηλεοπτικών καμερών, μεταξύ των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης, με θέμα την ύπαρξη από τώρα συμφωνίας – πακέτου για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές – τοπικής αυτοδιοίκησης – εθνικές);

Γιατί κανείς δε διαψεύδει ότι ο Βενιζέλος έχει καταθέσει πρόταση στους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης για κοινή ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, έχοντας ως επιχείρημα ότι η δυσαρέσκεια για την τρικομματική θα εκφραστεί στην κάλπη των ευρωεκλογών, οπότε με «καθαρή κομματική συνείδηση» οι ψηφοφόροι θα φτάσουν «ανακουφισμένοι» από την οργή τους στην κάλπη των εθνικών εκλογών;

Γιατί κανείς δε διαψεύδει ότι στο ίδιο σκεπτικό του Βενιζέλου υπάρχει το επιχείρημα ότι αν πρώτα γίνουν ευρωεκλογές, τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο καθώς φοβάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τα κόμματα της συγκυβέρνησης με αποτέλεσμα να ζήσουν μία ατελείωτη αμφισβήτηση χωρίς κανείς να ξέρει πού μπορεί αυτή να οδηγήσει;

Γιατί κανείς δε διαψεύδει ότι είναι απαίτηση του Βενιζέλου και επιθυμία του Σαμαρά να μετατεθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επειδή γνωρίζουν ότι αν οι ευρωεκλογές πραγματοποιηθούν μαζί με εκείνες της τοπικής αυτοδιοίκησης – όπως έχει αποφασιστεί με ψήφιση νόμου, ανακοινωθεί και προγραμματιστεί – θα υπάρξει διπλό Βατερλώ για τα κόμματα της συγκυβέρνησης;

Γιατί κανείς δε διαψεύδει ότι ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης θέτουν ζήτημα συνεργασιών και πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προτείνοντας μάλιστα να υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι των τριών κομμάτων ώστε να υπάρξει πλέον φιλοκυβερνητική συσπείρωση και να μη διαλυθεί κάθε κόμμα ξεχωριστά εις τα εξ ων συνετέθη;

Γιατί κανείς δε διαψεύδει ότι τα επιτελεία των τριών κομμάτων συσκέπτονται αντιμετωπίζοντας τις εκλογές ως κρίση από την οποία πρέπει να βγουν το κατά το δυνατόν αλώβητα και όχι ως «γιορτή της δημοκρατίας» του «κυρίαρχου λαού»; Γιατί κανείς δε διαψεύδει ότι εκτός από τις ευρωεκλογές – την ημερομηνία των οποίων δυστυχώς για τα τρία κόμματα δε μπορούν να αλλάξουν – οι άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις αλλάζουν διαρκώς ημερομηνία σύμφωνα με τις κρυφές δημοσκοπήσεις των κομμάτων και τις έρευνες των αρμόδιων επιτελείων τους;

Γιατί κανείς τους δε διαψεύδει ότι λένε συνειδητά ψέματα στους πολίτες διαβεβαιώνοντας πως η τρικομματική είναι μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, ενώ στην πραγματικότητα αναζητούν εκείνο το σημείο ανάκαμψης των ποσοστών τους ώστε αν προλάβουν να κάνουν εκλογές ακόμη και την επόμενη Κυριακή;

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν ως μία ακόμη συνωμοσιολογία που στηρίζεται σε ανακριβή δημοσιεύματα. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να «καταθέσω» δύο μικρά βιντεάκια από συνεδρίαση της Βουλής που παρουσιάζουν τη «λογική» της μετάθεσης των δημοτικών εκλογών.

Το θέμα τέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δημήτρη Παπαδημούλη

και η απάντηση δόθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου. Σας παρακαλώ, προσέξτε την απάντηση. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα. Η ενόχληση του Κεγκέρογλου δεν έχει σχέση με την καταγγελία Παπαδημούλη για στημένη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά για το αν το ψήφισμα της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) που ζητά τη μετάθεση των εκλογών ήταν ομόφωνο ή όχι. Στη συνέχεια βέβαια, ακόμη και γι’ αυτό υποχρεώνεται να ξεκαθαρίσει ότι μιλούσε για ομόφωνο και όχι για παμψηφεί, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Το ζήτημα είναι ότι ο Κεγκέρογλου δεν αμφισβητεί πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιθυμούν την αναβολή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απλώς, χρησιμοποιούν ως άλλοθι το αίτημα της ΚΕΔΕ. Μα οι δήμαρχοι έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άρα… το ίδιο ακριβώς λέμε! Προσπαθούν να καταργήσουν την με νόμο ψηφισμένη ημερομηνία εκλογών για να μη χαθεί εντελώς το παιχνίδι της «Δημοκρατίας». Να τονίσω βέβαια ότι η ΚΕΔΕ (και πρώην ΚΕΔΚΕ) έχει καταθέσει κατά καιρούς λίστες με χιλιάδες αιτήματα προς όλες τις κυβερνήσεις, από τα οποία κανένα δεν έγινε δεκτό, πλην ενός που εντελώς συμπτωματικά έτυχε να είναι αυτό της μετάθεσης των εκλογών.

Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι, ότι όταν ψηφίστηκε η κοινή πραγματοποίηση ευρωεκλογών και τοπικής αυτοδιοίκησης, το ισχυρότερο επιχείρημα ήταν πως πρέπει να γίνει οικονομία και να μη σπαταλούνται εκατομμύρια ευρώ σε μεμονωμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Προφανώς τώρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η οικονομία άνθισε και τα εκατομμύρια ευρώ δε θα λείψουν από κανέναν.

Αυτή, λοιπόν, είναι η δημοκρατία και έτσι αντιμετωπίζεται η «ύψιστη έκφρασή της». Με τρικάκια! Με κόλπα! Με σχεδιασμούς χειραγώγησης των ψηφοφόρων και με προσπάθεια αποδυνάμωσης της επιλογής των πολιτών. Λυπάμαι που για μένα αυτό δεν είναι δημοκρατία, ούτε πραγματικές εκλογές. Τι να κάνουμε τώρα; Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια για την ποιότητα της δημοκρατίας. Ας μου επιτραπεί να έχω κι εγώ τα δικά μου.

Από τον  ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ