Μαζική συμμετοχή στην πρώτη γενική απεργία του 2013
Μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια και τις πορείες που διοργανώθηκαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Βασικότερα αιτήματα η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η λήψη μέτρων κατά της ανεργίας. Τουλάχιστον 40.000 οι διαδηλωτές στην Αθήνα.
Ογκώδης ήταν η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας αλλά και οι συγκεντρώσεις που...
Μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια και τις πορείες που διοργανώθηκαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Βασικότερα αιτήματα η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η λήψη μέτρων κατά της ανεργίας. Τουλάχιστον 40.000 οι διαδηλωτές στην Αθήνα.
Ογκώδης ήταν η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας αλλά και οι συγκεντρώσεις που...
πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα είχαν παλμό και μεγάλη συμμετοχή σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Στην Αθήνα δεκάδες χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στην συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενώ νωρίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή και στην πορεία του ΠΑΜΕ. Οι συγκεντρώσεις, που ολοκληρώθηκαν γύρω στις 3 το απόγευμα, ήταν γενικά ειρηνικές και μόνο κάποια μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και στα Εξάρχεια.
Στην Πάτρα: Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης συμμετείχαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, φοιτητές και αγρότες. Ομάδα αντεξουσιαστών ανήρτησε πανό στην πρόσοψη του κτιρίου του εργατικού κέντρου, στο οποίο αναγράφονταν συνθήματα συμπαράστασης στους τέσσερις συλληφθέντες για την ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου με βασικότερα αιτήματα την υπογραφή εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να καταργηθούν τα χαράτσια. Κατά τη διάρκεια πορείας αντιεξουσιαστών από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, κάποιοι έριξαν στο οδόστρωμα μοτοσικλέτες της Αστυνομίας, που βρίσκονταν επί της οδού Μαιζώνος, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια στο επεισόδιο.
Στη Θεσσαλονίκη: οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της πόλης, ωστόσο όλοι οι φορείς και οι εργαζόμενοι κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και μέτρα κατά της ανεργίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, έσπασε μια βιτρίνα καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη που βρίσκεται στην οδό Εγνατία ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε ένα αυτοκίνητο της ΕΤ3.
Στο Ηράκλειο Κρήτης: υπήρξαν μικροεπεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και αντιεξουσιαστών μετά τις πληροφορίες για προσαγωγές 4 νεαρών προκειμένου να εντοπισθούν αυτοί που προκάλεσαν νωρίτερα σοβαρές ζημιές σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., και το αναποδογύρισαν στη συμβολή των οδών Γερωνυμάκη και Δημοκρατίας. Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να τους απωθήσουν από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Ένταση σημειώθηκε επίσης στην οδό Αργυράκη και στην περιοχή του Αγίου Μηνά όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ τραυματίστηκε στο πρόσωπο, ενώ πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματά τους. Ομάδα νεαρών κατέλαβε το κιόσκι στην πλατεία Ελευθερίας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, ενώ νωρίτερα είχε επιτεθεί σε ενεχυροδανειστήριο.
Στην Τρίπολη :το ΠΑΜΕ, νωρίς το πρωί, έκανε κατάληψη της εισόδου εργοστασίου στην βιομηχανική περιοχή της πόλης ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δυναμικό παρόν έδωσαν οι απεργοί στη συγκέντρωση που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και την ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Συμμετείχαν επίσης οι αγρότες από τα δύο μπλόκα Βουρβούρων και Νεστάνης. Οι απεργοί κινήθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης έως την πλατεία Κολοκοτρώνη, όπου αντιπροσωπεία τους έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία, που έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται έλεγχοι και για την πρόθεση να συγχωνευτεί το τεχνικό τμήμα του ΣΕΠΕ με το αντίστοιχο τμήμα της υπηρεσίας στο Ναύπλιο.
Στην Καλαμάτα: πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ είχαν καλέσει συγκέντρωση στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου και στη συνεχεία οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας συναντήθηκαν, στο ύψος της οδού Αριστομένους, με τους αγρότες που έφτασαν με τα τρακτέρ από το Σουληνάρι Πυλίας. Οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας ενώ δήλωσαν πως θα αποχωρήσουν με από το μπλόκο του Σουληναρίου και θα συνεχίσουν με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, αν δεν ανταποκριθεί η κυβέρνηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στην Αργολίδα: οι αγρότες το πρωί κατέλαβαν τις εισόδους τραπεζών στο Άργος και στην συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης προκλήθηκε, προ στιγμής, ένταση για ένα πανό, μεταξύ απεργών, αφενός μελών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή του νομού Δημήτρη Κορδέλα και αφετέρου μελών του ΠΑΜΕ, η οποία δεν πήρε έκταση και έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Στη συνέχεια οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ στο κέντρο του Άργους και από κει κατευθύνθηκαν στο Ναύπλιο, όπου για δύο ώρες έκλεισαν τον κεντρικό κόμβο της πόλης στην Ενδεκάτη, με αποτέλεσμα να παραλύσει η κυκλοφορία στην Αργολική πρωτεύουσα. Νωρίς το μεσημέρι έφυγαν και κατευθύνονται στον κόμβο Μάνεση.
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σε Σπάρτη και Κόρινθο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.