Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ζητούν λουκέτο για τα ΙΕΚ «Ξυνή», «Δομή»

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΟΛΙΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ 

Αγριος πόλεμος συμφερόντων έχει ξεσπάσει
στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Να ανακληθούν, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι άδειες λειτουργίας των «ΙΕΚ Ξυνή» και «ΙΕΚ Δομή» από το εαρινό εξάμηνο του 2013, ζητεί από το Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) η επιτροπή που συστήθηκε με εντολή του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διερευνήσει σχετικές καταγγελίες εις βάρος των δύο εκπαιδευτηρίων.

Οι εκπρόσωποι των δύο ΙΕΚ, Σοφοκλής Ξυνής και Γιώργος Τσατσαμπάς, έχουν κληθεί να «απολογηθούν» σήμερα προκειμένου να αντικρούσουν τις...
εις βάρος τους κατηγορίες, που περιγράφονται σε πόρισμα του ΕΟΠΠΕΠ.

Πίσω από την υπόθεση αυτή, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, κρύβεται ένας αδίστακτος πόλεμος συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών του χώρου, που διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στο χώρο της κατάρτισης και της εκπαίδευσης. Για την ακρίβεια, η βαθύτερη επιθυμία των εμπλεκομένων είναι να επικρατήσουν λίγοι και να εξαφανιστούν οι πολλοί. Αλλωστε οι πρωταγωνιστές στη συγκεκριμένη κόντρα έχουν ήδη επεκτείνει την επιχειρηματική τους δράση σε έναν πολύ πιο κερδοφόρο χώρο, όπως είναι τα κολέγια.

Να δούμε όμως πώς έχει η συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει εδώ το υπουργείο Παιδείας, καθώς είναι ο εποπτεύων φορέας του ΕΟΠΠΕΠ που αντικατέστησε τον ΟΕΕΚ. Αυτή, λοιπόν, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που έκανε στο υπουργείο Παιδείας, πριν από ένα χρόνο, ο όμιλος «Ακμή» του Κ. Ροδόπουλου, που κινείται στα ίδια επιχειρηματικά πλαίσια με τους ανταγωνιστές του και κατέχει μία από τις ηγετικές θέσεις στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Εισφοροδιαφυγή

Οι καταγγελίες του ομίλου «Ακμή» αναφέρουν ότι τα «ΙΕΚ Ξυνή» και «ΙΕΚ Δομή» μεταβίβασαν με δόλιο τρόπο, παραπλανώντας τον ΟΕΕΚ, τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεών τους σε άλλες εταιρείες, δικής τους πάλι ιδιοκτησίας, χωρίς να κάνουν, όπως απαιτεί ο νόμος, μεταβίβαση και των περιουσιακών τους στοιχείων. Σκοπός των απανωτών αυτών μεταβιβάσεων ήταν η αποφυγή χρεών προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιτροπή του ΕΟΠΠΕΠ, που ερεύνησε τις καταγγελίες, διαπίστωσε ότι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του «ΙΕΚ Δομή» που χορηγήθηκε το 1993, έχει αποτελέσει αντικείμενο μεταβίβασης 3 φορές σε διάστημα 15 ετών, ενώ το «ΙΕΚ Ξυνή» έχει μεταβιβάσει δύο φορές την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του.

Από τις μεταβιβάσεις αυτές προκύπτει ότι οι άδειες των δύο ΙΕΚ μεταβιβάζονται από εταιρεία σε εταιρεία, όλες όμως οι εταιρείες ανήκουν στην ίδια οικογένεια κι έχουν τους ίδιους μετόχους με εναλλαγές προσώπων στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου και στη νόμιμη εκπροσώπησή τους.

Το πόρισμα της επιτροπής του ΕΟΠΠΕΠ (επικαλείται τις γνωμοδοτήσεις 16558/29-8-2012 και 18484/27-9-2012) αναφέρει ότι «η ζημιά που προκλήθηκε από τις συγκεκριμένες παραβάσεις των δύο ΙΕΚ είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και συνεπώς τα ΙΕΚ που έλαβαν παράνομα την άδεια λειτουργίας τους, θίγουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η παρανομία πρέπει να πάψει με την ανάκληση της παράνομης άδειας».

Εάν τελικά μπει λουκέτο στα δύο ΙΕΚ, αυτό θα έχει αποτέλεσμα σημαντική αναδιανομή του αριθμού των σπουδαστών, οι οποίοι θα κατευθυνθούν για μετεγγραφή σε άλλα Ινστιτούτα Κατάρτισης και θα χάσουν βέβαια σημαντικά χρηματικά ποσά που έχουν πληρώσει. Για το λόγο αυτό, η επιτροπή του ΕΟΠΠΕΠ εισηγείται να γίνει η ανάκληση της άδειας πριν από την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου φοίτησης, το οποίο ξεκινάει σε λίγες μέρες. Σημειώνεται ότι ο νόμος απαγορεύει την άρση λειτουργίας των ΙΕΚ στη διάρκεια των διδακτικών εξαμήνων. Επομένως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, που αρχίζει το εαρινό εξάμηνο.

Η τελική ευθεία

Φτάσαμε έτσι στην τελική ευθεία όπου η οριστική απόφαση για την τύχη των δύο ΙΕΚ θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΠΕΠ. Ποιο είναι το περίεργο εδώ. Το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ είναι αυτή τη στιγμή ακέφαλο. Με το νέο νόμο 4115/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα, έχει μετατραπεί η σύνθεση του δ.σ. του ΕΟΠΠΕΠ που από 7μελές όργανο γίνεται 9μελές με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ μέχρι τώρα είχε πρόεδρο και αντιπρόεδρο και με διαφορετικές αρμοδιότητες.

Κι ενώ το διοικητικό συμβούλιο έχει διαλυθεί και ο απερχόμενος πρόεδρος Κ. Καλτσάς, που έχει ασχοληθεί με το θέμα, έχει παραιτηθεί, έστειλαν κλήσεις στους εγκαλουμένους να παρουσιαστούν σήμερα και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο και θα κρίνει οριστικά το θέμα. Εντύπωση προκαλεί η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν σε έναν Οργανισμό που μας έχει συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς. Ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η ανομία στο συγκεκριμένο χώρο είναι καθεστώς.

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ  από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.