Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Για φρεγάτες, φούμαρα και ιδιωτικοποιήσεις η επίσκεψη Ολάντ!

ΔΕΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Για «μπίζνες» των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων έφτασε την Τρίτη (19/2) στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδεύοντας πάνω από 100 εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο της επίσκεψης Ολάντ βρίσκεται η στήριξη προς την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία «στήριξη», βέβαια, συνοδεύεται από την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων για την τελική κατασκευή και πώληση 6 φρεγάτων στο ελληνικό δημόσιο, συνολικού κόστους...
τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Πριν την άφιξή του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μην αφήσουν καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, εννοώντας τα τεράστια κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν εκμεταλλευόμενοι τη σύνθλιψη μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και το πωλητήριο που έχει μπει από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση στην δημόσια περιουσία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» (18/2), ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι «οι τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων είναι αναγνωρισμένοι ως τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας. Οι συνθήκες είναι λοιπόν ευνοϊκές και δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο Τύπο, στο στόχαστρο των Γάλλων βιομηχάνων βρίσκονται ήδη η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ με τις εταιρείες EDF, Veolia Environement και Suez Environement να «ακονίζουν τα μαχαίρια τους»…

Οι δύο τελευταίες, που είναι και οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν σπεύσει να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Η Suez ήδη συμμετέχει στο μετοχολόγιο της ΕΥΑΘ και αναμένεται να διεκδικήσει το 74% που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Παράλληλα συνεργάζεται από κοινού με την Intrakat του ομίλου Κόκκαλη στον τομέα της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Η μητρική της, GDF Suez, κατόπιν συμφωνίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2008, συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της ενέργειας.

Η Veolia, κολοσσός στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, είχε υπογράψει προ διετίας συμφωνία με τον όμιλο MIG για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος.

Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα.

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Το ελληνικό αίτημα για στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελλάδας έθεσε στο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, πέρα της διαβεβαίωσης για στενή ελληνογαλλική συνεργασία, ο πρόεδρος Ολάντ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά και για σύμπραξη των δύο χωρών σε ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικής συνεργασίας.

«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες» δήλωσε ο κ. Ολαντ, προς ενίσχυση του γαλλικού ενδιαφέροντος στο κεφάλαιο αυτό. Ήρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόνισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε στο συνομιλητή του το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός σε ύφεση και ανεργία, τα επίπεδα των οποίων δεν έχουν προηγούμενο, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση και επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και στις δυνατότητες που υπάρχουν για πολιτικής, αμυντική και οικονομική συνεργασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιστορικές και η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στην ανεξαρτησία της,, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70 και στη συνέχεια στην προσχώρηση της στην προσχώρησή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα όπως είπε η Ελλάδα «ήταν πάντα στο πλευρό μας στις καλές και δύσκολες στιγμές μας».

Υπενθύμισε ότι η χώρα του θέλησε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της για αυτό.

Αναγνώρισε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δυσκολίες όπως η Ελλάδα και πως πρέπει να της δώσουμε κάθε στήριξη».

«Δεν ήλθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα και αυτό» είπε ο κ. Ολάντ σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση. «Ήλθα στην Ελλάδα για να δείξω αλληλεγγύη και να βοηθήσω για να επανέλθει η εμπιστοσύνη».

ΟΛΑΝΤ: ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε ακόμη το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και υδάτινων πόρων.

Για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορεί η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα θα το κάνει».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να διαδραματίσει έναν ρόλο. Θα μπορέσουμε, όπως είπε, «να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με ευρωπαϊκές πηγές».

Αναφορικά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είπε ότι θα το πράξει με τις σωστές κινήσεις, παρατήρησε ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται στον ελληνικό χώρο και πως η χώρα μας είναι προσανατολισμένη στη φιλία συνεργασία με τους γείτονές της, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε περίπου 15 ημέρες θα επισκεφθεί την Τουρκία.

«ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ»

Ερωτηθείς αν η στενότερη ελληνογαλλική συνεργασία που εγκαινιάζεται σήμερα επηρεάζει τις σχέσεις της Αθήνας με τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμράς σχολίασε πως «Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις, να συνθέτεις, να συνδυάζεις, δεν τίθεται θέμα εξισορρόπησης».

«Δεν είναι ανταγωνιστικές οι σχέσεις με τις δυο χώρες. Οι ισχυρές ελληνογαλλικές σχέσεις συμπληρωματικές με τις ελληνογερμανικές σχέσεις είπε για να συμπληρώσει.

«Η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία. Οι δύο ισχυρότεροι στηρίζουν την Ελλάδα. Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι ο αδύναμος κρίκος δίνει ελπίδες για επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Αν τα καταφέρει η Ελλάδα κανείς δεν θα αμφισβητεί τις δυνατότητες της Ευρώπης».

ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Νωρίτερα, στις 11:30, ο κ. Σαμαράς υποδέχτηκε τον Γάλλο ηγέτη στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» υπό ισχυρή βροχόπτωση.

Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι δύο ηγέτες συνατήθηκαν για περίπου μιά μισή ώρα.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις τους στον Τύπου και στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας μαζί με υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κούβελη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Μετά τη συνάντηση και το γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μετέβησαν πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε στο Γάλλο πρόεδρο ότι ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει όλα τα όρια του και δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει άλλες θυσίες και ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου μίας κοινωνικής έκρηξης.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από ομάδα 120 επιχειρηματιών οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχει σε κοινή συνεδρίαση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Πέραν των δύο ηγετών, στη συνάντηση θα εκφωνήσουν ομιλίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τις Διεθνείς Δράσεις Θ.Λαβίδας, ενώ αναμένεται να υπάρξει και διάλογος με τους επιχειρηματίες.

Από iskra