Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ολάντ: Ήρθα για να ενισχύσω τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα (Βίντεο)

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά ολάντ στη χώρα μας. Ο κ. Ολάντ εξέφρασε την στήριξη και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση τόσο μετά την συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στις δηλώσεις του σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες. Οι στενές και...
ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις των δύο κρατών ανά τους αιώνες στάθηκε η βάση για μια νέα πολιτική και δη επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας εν καιρώ λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

Όπως σημείωσαν και οι δύο ηγέτες, κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν λεπτομερώς τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα με τη Γαλλία να αποτελεί βασικό παίκτη στις αποκρατικοποιήσεις και εν γένει τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως δήλωσε και ο κ. Ολάντ. Αναφορά έγινε μάλιστα και στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αλλά και στη συνεργασία σε έξι κομβικούς διοικητικούς τομείς θέτοντας σε νέα βάση τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.

O κ. Σαμαράς και ο κ. Ολάντ παραβρέθηκαν σε γεύμα συνεργασίας, στο οποίο παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο κ. Ολάντ συναντήθηκε στις 15.00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφετηρία των νέων σχέσεων πάντως μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας αποτέλεσε η συμφωνία για τον Τουρισμό που υπεγράφη από τους δύο αρχηγούς κρατών λίγο πριν το γεύμα και ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό.

Σαμαράς: Συνεργασία σε Ενέργεια, Κατασκευές, Άμυνα, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Υγεία και Τουρισμό 
«Με τη Γαλλία μας συνδέουν στενοί δεσμοί. Βρεθήκαμε πολλές φορές να πολέμαμε πολλές φορές ολοκληρωτισμούς. Η σταθεροποίηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και η ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη βρήκε συμπαράστατη τη Γαλλία. Για το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πρόσωπο της ευρώπης συζητήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντηση στο μέγαρο Μαξιμου.

«Ο κ. Ολάντ εξέφρασε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, στήριξε μια γραμμή λιγότερο σκληρής λιτότητας. Κοιτάζουμε την δημιουργία νέων πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Επίσης, συζητήσαμε ενδελεχώς την άμεση ανάμιξη της Γαλλίας στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σε πλήθος επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ενέργεια, κατασκευές, Άμυνα, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Υγεία και Τουρισμός
θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τους τομείς συνεργασίας για επενδύσεις. Συνεργασία ωστόσο θα υπάρξει και για το φορολογικό σύστημα και για το εθνικό κτηματολόγιο.

«Ο κ. Ολάντ έδειξε ενδιαφέρον για τον ελληνικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης» τόνισε επίσης ο κ. Σαμαράς, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα οι δύο ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν την Ελλάδα παρά την ύφεση. «Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίζονται».Ο πρωθυπουργός πάντως επιχειρώντας να αναδείξει το μέγεθος της ύφεσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της ύφεσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δυστυχώς η ανεργία των νέων στη χώρας μας κοντεύει να φτάσει το εφιαλτικό 60%. Για αυτό το λόγοι οι δύο ηγέτες αναζητούν τρόπους να αντιμετωπιστεί η ανεργία συνολικά στην Ευρώπη.


Φρανσουά Ολάντ: Οι γαλλικές επιχείρησεις θα είναι παρούσες στις αποκρατικοποιήσειςΣτη συνέχεια, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε με τη σειρά του την σημασία των ιστορικών σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες.

«Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας. Όταν μάλιστα ακούω έλληνες ηγέτες και υπουργούς να μιλούν γαλλικά καταλαβαίνω πόσο κοντά είναι οι χώρες μας. Ο πρωθυπουργός μου είπε για τους κόπους του ελληνικού λαού. Περνάτε την έκτη χρονιά ύφεσης. Εγώ πρώτος προσπάθησα να πείσω τους ευρωπαίους ηγέτες να μην βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη» δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Ολάντ.

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε ευκαιρία για πετύχει τους στόχους της. Θεωρούμε «κεκτημένο» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού επιχειρείν τονίζοντας ότι «ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Πιο συγκεριμένα, ο κ. Ολάντ διευκρίνισε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.  Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί από όλη την Ευρώπη και απο μια ταχύτερη διάθεση των ευρωπαικών κονδυλίων».

Ωστόσο, ο κ. Ολάντ σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αλήθεια περί των λόγων της επίσκεψής του στην Ελλάδα δήλωσε με νόημα ότι «Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη».

Ιδίαιτερη μνεία έκανε ο γάλλος πρόεδρος για την ελληνική ΑΟΖ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τοποθετόντας σε νέα βάση τις πολιτικές σχέσεις των δύο κρατών δηλώνοντας ότι «Αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα το κάνει. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα».


Το χρονικό της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στην Αθήνα


Το αεροπλάνο του γάλλου προέδρου προσγειώθηκε στις 11.30, όπως είχε προγραμματιστεί, στο αεροδρόμο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Λίγα λεπτά αργότερα και αφού ο γάλλος πρόεδρος κατέβηκε από το αεροπλάνο, πέρασε το «κόκκινο χαλί» και έγινε δεκτός με τιμές από το στρατιωτικό άγημα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον υποδέχτηκε υπό βροχή και οι δυο ηγέτες στάθηκαν χωρίς ομπρέλα για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Στο αεροδρόμιο παραβρέθηκαν οι υπουργοί, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Αντώνης Μανιτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης για να υποδεχθούν τον γάλλο πρόεδρο.

Στις 11.38 ο πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Ολάντ επιβιβάστηκαν στο πρωθυπουργική λιμουζίνα και αναχώρησαν για το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν σε θερμό κλίμα κατά τη διαδρομή.

Στις 12.06 το μεσημέρι ο γάλλος πρόεδρος έφτασε συνοδεία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν μια σύντομη συνομιλία λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης. Για την όραση του πρωθυπουργού και την περιπέτεια που είχε με την επέμβαση στο μάτι του, ρώτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Δυστυχώς έχω χάσει την περιφερειακή μου όραση».

Στη συνέχεια, ο κ. Ολάντ πέρασε στην αίθουσα συσκέψεων μαζί με τους έξι υπουργούς που παραβρέθηκαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τον γάλλο πρόεδρο, δηλάδή τους κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Αντώνη Μανιτάκη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 15.35 είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Γαλλική Πρεσβεία.

Από τις 16.00, ο γάλλος πρόεδρος με τον Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.

Στις 18:00 επισκέφθηκε την ελληνογαλλική σχολή.

Στις 18:48 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκειμένου να ξεπροβοδίσει τον γάλλο πρόεδρο.

Στις 19:18 ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο. Ο πρωθυπουργός τον συνόδευσε μέχρι το αεροπλάνο όπου επιβιβάστηκε στις 19:19 και αναχώρησε για την Γαλλία.

Βίντεο από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου: 


Από newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.