Απαραίτητη η «προσαρμογή» - Αναμένεται 4,5% η ύφεση και διόγκωση της ανεργίας
Λιγότερα λεφτά στην τσέπη για το 2013 προβλέπει η η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές για το 2013 θα περιοριστούν επιπλέον κατά 7,7%.
Αυτό το «κούρεμα» επιμερίζεται, σύμφωνα με την τράπεζα: Η μείωση αποδοχών στο δημόσιο το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,7%. Βουτιά 10% θα κάνουν οι αποδοχές στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες, ενώ...
Εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές για το 2013 θα περιοριστούν επιπλέον κατά 7,7%.
Αυτό το «κούρεμα» επιμερίζεται, σύμφωνα με την τράπεζα: Η μείωση αποδοχών στο δημόσιο το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,7%. Βουτιά 10% θα κάνουν οι αποδοχές στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες, ενώ...
στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, η μείωση των μισθών εκτιμάται στο 7,8%.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, που περιλαμβάνει και τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις δαπάνες για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε το 2012 κατά 6,0%.
Η μείωση των μέσων αποδοχών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη στον επιχειρηματικό τομέα (-8,4% σε ονομαστικούς όρους, -9,3% σε πραγματικούς).
Αν ληφθεί υπόψη και η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας (της τάξεως του 2,2%), υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε για τρίτο συνεχές έτος: κατά 8,0% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 12,1% στον επιχειρηματικό τομέα.
Η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 (κατά 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8,0% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ το 2014, καθώς θα αρχίζει η ανάκαμψη της οικονομίας, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 1,8% στον επιχειρηματικό τομέα (χωρίς να αποκλείεται μείωσή του, εάν η παραγωγικότητα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι τώρα προβλέπεται).
Η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2010-2012 εκτιμάται στο 10,9% για το σύνολο της οικονομίας και στο 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα.
Τέλος, ο στόχος ο οποίος τέθηκε στο Μνημόνιο για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% εκτιμάται, με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς, ότι θα υπερκαλυφθεί, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία αναμένεται να φθάσει το 17,6%.
Μείωση αποδοχών έως 40% από επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40% από τα επίπεδα που προέβλεπαν, στην κάθε επιμέρους περίπτωση, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις στα επίπεδα των γενικών κατώτατων αποδοχών και των αντίστοιχων επιδομάτων.
Εξάλλου, σημαντικές μειώσεις αποδοχών προβλέπουν και οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 έχουν υπογραφεί περισσότερες από 1.010 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.
Αυτές αφορούν περισσότερους από 140.700 μισθωτούς (από τους οποίους 88.050 απασχολούνται σε τράπεζες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ οι υπόλοιποι 52.650 σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στη διάρκεια του 2012 υπογράφηκαν και σημαντικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Η κυριότερη (για τους απασχολούμενους στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, που υπερβαίνουν τις 300.000) προβλέπει μείωση μισθών κατά 6,3%, ενώ οι υπόλοιπες (μεταξύ άλλων για τους απασχολούμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στις ξένες αεροπορικές εταιρίες) προβλέπουν μειώσεις που φθάνουν το 15%.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), την περίοδο 14.2-31.8.2012 υπογράφηκαν 178.058 ατομικές συμβάσεις εργασίας (σε 40.297 επιχειρήσεις) που προέβλεπαν μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο 21,7%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων μέχρι στιγμής αφορούν τουλάχιστον το 19% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών συμβάσεων αφορούν το 20-25%, τονίζει η ΤτΕ.
Η διαδικασία της προς τα κάτω προσαρμογής των αποδοχών συνεχίζεται και το 2013, καθώς εφέτος λήγουν όσες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις δεν έληξαν το 2012, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.