Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σύγκρουση με συνδικάτα, αγρότες και επαγγελματικές ενώσεις επιλέγει η κυβέρνηση

«ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ» ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ 
Εφαρμογή του «μοντέλου Μετρό» ως πρακτική αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων που ταράσσουν την κοινωνική ειρήνη, προωθεί η κυβέρνηση, καλλιεργώντας μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η εντολή Σαμαρά ευθυγραμμίζεται με την εικόνα που επιχειρείται να διαμορφωθεί...
για τη χώρα, ως τόπου επενδυτικών ευκαιριών και την οποία επιθυμεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση.

Αυτή η πρακτική βέβαια προϋποθέτει σύγκρουση με συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις, αυτό που η ΝΔ -και προεκλογικά ακόμη- αποκαλούσε συντεχνίες. Φαίνεται όμως ότι το Μαξίμου κινείται με «συνταγή Θάτσερ» αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική της ρήξης, παρά το κόστος της, στην παρούσα φάση είναι η μοναδική επιλογή.

Άλλωστε, με νωπά τα πολιτικά οφέλη από την πολιτική επιστράτευση των απεργών εργαζομένων στο Μετρό και διαπιστώνοντας ότι αντίστοιχη πολιτική επιχειρείται να ακολουθηθεί και με τις τρέχουσες απεργίες σε λεωφορεία και τρόλεϊ, μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση και τη μη συμμόρφωση των απεργών, κύκλοι του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης έστελναν ξεκάθαρα το μήνυμα: «Μετά τη σημερινή (σ.Σ.: χθεσινή) απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται στην προετοιμασία και νέων φύλλων επίταξης, καθώς η 8ήμερη απεργία των εργαζομένων στο Μετρό και η αναποτελεσματικότητα όποιας προσπάθειας κατεβλήθη προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή πριν τη λήψη ακραίων μέτρων, έδωσε ένα καλό μάθημα στο Μαξίμου.

Το ίδιο λάθος δεν πρόκειται να επαναληφθεί διαμηνύουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αναφερόμενοι στην καθημερινή ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών λόγω της μη λειτουργία των ΜΜΜ. Την πιστή εφαρμογή του νόμου, η κυβέρνηση προτίθεται να την ακολουθήσει ως επιλογή σε οποιαδήποτε περίπτωση διαταράσσεται η κοινωνική ειρήνη από κινητοποιήσεις. Ωστόσο, στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι οι παράμετροι αυτής της εξίσωσης, είναι δύσκολα εφαρμόδιμες σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή της απεργίας στην οποία προσανατολίζονται οι αγρότες.

Ο κάμπος έχει να ζήσει στιγμές έντονης επαναστατικότητας από τις μαζικές κινητοποιήσεις στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Γεγονότα τα οποία, στο επιτελείο Σαμαρά απεύχονται να αντιμετωπίσουν δεδομένου ότι αν η χώρα κοπεί στα δύο με τους αποκλεισμούς των δρόμων, η εικόνα που θα κάνει το γύρο τυ κόσμου από τα διεθνή δίκτυα, μόνο κολακευτική δε θα είναι.

Για την ώρα πάντως, τηρείται από όλες τις πλευρές στάση αναμονής, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σημερινές διαβουλεύσεις των επικεφαλής των αγροτών με τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς και με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Βασίλης Μπεσκένης
από newpost