ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ
Στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της πολιτικής επιστράτευσης προσφεύγουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, κάθε φορά που θέλουν να σπάσουν το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Αυτή τη φορά, όμως, οι οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ακραία, αυταρχική επιλογή της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς του Μετρό διασταυρώνονται με την κάθετη αντίθεση συνταγματολόγων, οι οποίοι διαπιστώνουν...
κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
Οπως εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος, «η πρωθυπουργική απόφαση επίταξης των απεργών στις σταθερές συγκοινωνίες της Αττικής επικαλείται στην αιτιολογία της τη διατάραξη της κοινωνικής ζωής, πράγμα όμως που δεν αποτελεί σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος δικαιολογητικό λόγο για τη λήψη παρόμοιου μέτρου. Αντίθετα, η διάταξη αυτή προβλέπει τη δυνατότητα επίταξης σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία, πράγμα που αποτελεί τη δεύτερη αιτιολογική βάση της απόφασης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα κανένας τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται, αφού είναι προφανές ότι η καθυστέρηση των μετακινήσεων στο Λεκανοπέδιο κατά κανέναν τρόπο δεν εγκυμονεί κινδύνους διάδοσης λοιμωδών ή άλλων μεταδοτικών νοσημάτων».
Κατά τον κ. Χρυσόγονο, όχι μόνον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν υφίσταται αλλά «ούτε καν για την υγεία μεμονωμένων ασθενών, αφού η διακομιδή τους σε νοσοκομεία προφανώς δεν γίνεται μέσω των συρμών του Μετρό αλλά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία ούτως ή άλλως απολαμβάνουν προτεραιότητα έναντι των λοιπών οχημάτων. Πρόκειται άρα για προκλητική παραβίαση του Συντάγματος».
Ανάλογες ενστάσεις προβάλλουν ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, που επιστρατεύτηκαν στη νομική μάχη που δίνει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πιθανότατα αύριο το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει εάν πρέπει να εκδώσει προσωρινή διαταγή, που θα αναστέλλει την κυβερνητική απόφαση, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή τις σχετικές προσφυγές. Η επιχειρηματολογία και οι αιτιάσεις των νομικών εστιάζονται στα εξής:
* Δεν τηρήθηκαν οι επιταγές του άρθρου 22 παρ.4 του Συντάγματος που επιτρέπει την επίταξη μόνον όταν υπάρχει επείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
* Παραβιάζεται ο νόμος 3536/2007, ο οποίος θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία, κάτι που δεν συντρέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
* Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας δεδομένου ότι η απόφαση για την επίταξη δεν υπαγορεύθηκε από λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά από την ανάγκη της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, περιορίζοντας υπέρμετρα το δικαίωμα στην απεργία.
ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου