Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Στην Προανακριτική παραπέμπεται με 265 ψήφους ο Παπακωνσταντίνου - «Όχι» για Βενιζέλο, Παπανδρέου, Παπαδήμο

Σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ παραπέμπεται ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς 265 βουλευτές υπερψήφισαν την σχετική πρόταση που είχαν καταθέσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Πλέον, θα συγκροτηθεί άμεσα η επιτροπή που θα αποτελείται από 15 μέλη η οποία υποχρεούται να παραδώσει το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης έφτασε στο Κοινοβούλιο και η συμπληρωματική δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων τις μαρτυρικές...
καταθέσεων των συγγενικών προσώπων και των στενών συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με την μυστική ψηφοφορία το βασικό συμπέρασμα  –  όσο μπορεί να υπάρξει καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική – είναι πως δεν υπήρξαν διαρροές από τους βουλευτές της ΝΔ υπέρ της παραπομπής του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, υπέρ της παραπομπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 124 βουλευτές, όσοι σχεδόν είναι και οι βουλευτές του αντιπολιτευτικού τόξου, συν ορισμένους ανεξάρτητους που είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν.

Επιμέρους συμπεράσματα υπάρχουν από το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη για τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.  Υπενθυμίζεται ότι για τους 2 πρώην υπουργούς ζητούσαν παραπομπή 37 βουλευτές. Σύμφωνα, λοιπόν, με το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει ότι για τον κ. Παπανδρέου υπήρξαν 43 διαρροές και για τον κ. Παπαδήμο 26.

Αναλυτικά το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 294 βουλευτές: Έγκυρα 286, 3 Λευκά και 5 άκυρα

  •     Για να παραπεμφθεί με βάση την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Υπέρ ψήφισαν 265 βουλευτές, Κατά 6, Παρών 3
  •     Για να παραπεμφθεί για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ 129 βουλευτές, Κατά 26, Παρών 4
  •     Για να παραπεμφθεί για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής: Υπέρ 110 βουλευτές, Κατά 28, Παρών 3
Για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ψήφισαν 225 βουλευτές, έγκυρά 154, άκυρα 15 και λευκά 56
  •     Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε: Υπέρ 124, Κατά 24,  Παρών 2
  •     Η πρόταση των των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής: Υπέρ 104, Κατά 23, Παρών 1
Για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ψήφισαν 224 βουλευτές, έγκυρα 107, άκυρα 14, Λευκά 103
  •     Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε : Υπέρ 80, Κατά 19, Παρών 8
Για τον κ. Λουκά Παπαδήμο ψήφισαν 221 βουλευτές
  •     Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε: Υπέρ 63, Κατά 34, Παρών 6
Σύγκρουση Τσίπρα-Βενιζέλου

Είχε προηγηθεί άγρια κόντρα μεταξύ του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για δυνάμεις οπισθοδρόμησης και ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το ΠΑΣΟΚ. "Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά να την κάνετε μοχλό μίας πολιτικής σκευωρίας", είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Υπεραμύνθηκε της θέσης του να πάρει μαζί του φεύγοντας απλό το υπουργείο Οικονομικών το στικάκι με την λίστα Λαγκάντ και είπε πως έχει πάρει επίσης αμυντικά σχέδια της χώρας φεύγοντας από το υπουργείο Άμυνας. Επίσης ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρόκειται να ζητηθεί η υπογραφή του κ. Τσίπρα προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Ο κ. Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε ότι «το ιερό άβατο είναι η διασύνδεση των λογαριασμών και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες. Και αγωνιάτε κύριοι της κυβέρνησης μήπως αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων, με κοινό παρονομαστή τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία». 

«Διαμάχη» προέκυψε και όσον αφορά τα ψηφοδέλτια αλλά και τη δικογραφία Πεπόνη. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να διακόψει την συνεδρίαση και να μεταθέσει για σήμερα την ψηφοφορία προκειμένου να της δοθεί χρόνος να μελετήσουν τα νέα στοιχεία. Ο πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξήγησε ότι το θέμα είναι παρεμπίπτον και κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει δια εγέρσεως και τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία.

Από το Πρώτο Θέμα