Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Το πόρισμα θα... περιμένει τους βουλευτές να γυρίσουν από τις διακοπές τους

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Σε δικαστικό και πολιτικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με τη ταυτοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. 

Την ώρα που όλος ο πολιτικός κόσμος, κρέμεται στην κυριολεξία από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, αυτό βρίσκεται σε έναν κλειστό φάκελο. Οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, ολοκλήρωσαν...
τις διασταυρώσεις και έστειλαν τη λίστα στον Άρειο Πάγο.

Ο φάκελος παραμένει κλειστός και στο συρτάρι γιατί αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Νίκος Παντελής, δεν βρισκόταν στο γραφείο, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, έφυγε πριν φτάσει εκεί ο φάκελος. Αναμένουμε, λοιπόν, πότε θα ανοιχτεί ο φάκελος και πότε θα αποσταλεί στη Βουλή.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ. Τέντε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό με τον κ. Παντελή και αν χρειαστεί και με τη συμμέτοχη των οικονομικών εισαγγελέων, στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν ο φάκελος θα διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στην περίπτωση που διαβιβαστεί στη Βουλή, αυτό σημαίνει έμμεση επιβεβαίωση αλλοίωσης ή διαγραφής ονομάτων από τη λίστα και μάλιστα πολιτικών πρόσώπων. 

Η Βουλή όμως θα είναι κλειστή μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2013 και μέχρι τότε θα οργιάζουν οι φήμες και η παραπληροφόρηση. 

Σε νευρική κρίση οι κυβερνητικοί εταίροι    

Οι πληροφορίες από επίσημες πηγές έρχονται με το σταγονόμετρο, για το αν υπάρχει αλλοίωση ή όχι στην επίμαχη λίστα, οι μόνες διαρροές έχουν να κάνουν με την μορφή της.

Πληροφορίες που διαρρέουν είναι πως ενδεχομένως να υπάρχουν στην επίσημη λίστα που έφτασε πρόσφατα δυο ή τρία αρχεία παραπάνω από τα αρχικά, που σημαίνει 2 ή 3 ονόματα που αφαιρέθηκαν από την αρχική. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραποίηση του περιεχομένου και για σαφείς ευθύνες, για «βαριές συνέπειες», για όσους έχουν εμπλακεί στον χειρισμό της υπόθεσης. Ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιώνεται και τίποτα δεν διαψεύδεται…
Η καθυστέρηση της παρουσίασης παρότι έχει παραληφθεί επισήμως από την προηγούμενη Παρασκευή έχει προκαλέσει νευρικότητα στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Το υλικό είχε φτάσει στη χώρα μας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που ταξίδεψαν κάτω από άκρα μυστικότητα στο Παρίσι και είναι υπό μορφή αρχείων, τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις περισσότερα του ενός ονόματα που είναι οι δικαιούχοι των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Σε πολλές περιπτώσεις ως δικαιούχοι ενός λογαριασμού εμφανίζονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κάθε αρχείο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα (ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση) περιέχεται και το προφίλ πελάτη.

Ανεξάρτητα από το τελικό πόρισμα, η επαναφορά στην επικαιρότητα της υπόθεσης με τη λίστα Φαλτσιανί αλλά και του χειρισμού της, ρίχνει σκιές στο βασικό εταίρο της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του, είναι όμηροι, μετά την παραλαβή της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ, γεγονός που προκαλεί νέα κυβερνητική κρίση.

Στο Μαξίμου, αλλά και στην Ιπποκράτους, δεν κρύβουν την ανησυχία τους αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης και τις όποιες αποκαλύψεις μπορεί αυτή να προκαλέσει. Δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να δουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μπαίνει στο κάδρο, εκ νέου αυτής της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ, με συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα.

Αν και ο πρωθυπουργός προσπαθεί, χωρίς να υπολογίζει το κόστος, να στηρίξει τον κ. Βενιζέλο, οι πολιτικοί χειρισμοί εκθέτουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, τους εμπλεκόμενους Υπουργούς και τους  υπηρεσιακούς παράγοντες. 
Ήδη έχει δημιουργηθεί ζημία για το Δημόσιο από την καθυστέρηση αξιοποίησής της.

Είναι σαφές ότι η εξέταση της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ προκαλεί πολιτικό και δικαστικό θρίλερ.

Στη συνέχεια, όμως, το θέμα της Προανακριτικής επιτροπής θα κλονίσει τη συνοχή της κυβέρνησης, τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός θα αποδεχτεί μια τέτοια  πρόταση ή θα συνεχίσει να στηρίζει τον Βαγγέλη Βενιζέλο;

Η ΔΗΜΑΡ, δια του Ν. Τσούκαλη, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεσμευόμενη ότι η ίδια θα τη στηρίξει.   

Αναταράξεις υπάρχουν και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με τη στάση της ηγεσίας τόσο στην υπόθεση Λαγκάρντ αλλά και σε αυτήν με την εξεταστική για το μνημόνιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς κινδυνεύει να φορτωθεί τις «αμαρτίες» του Βαγγέλη Βενιζέλου και του κόμματος του για τις δυο υποθέσεις που είναι βραδυφλεγείς βόμβες για το πολιτικό σύστημα και είναι «ιδιοκτησία» ΠΑΣΟΚ.

Η αλλοπρόσαλλη τακτική που ακολούθησε το Μαξίμου στη Βουλή, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους βουλευτές της ΝΔ και αφήνει υπόνοιες συγκάλυψης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν αίτημα για δυο προανακριτικές επιτροπές, με τον Φώτη Κουβέλη να σκέφτεται πολύ σοβαρά να τις ψηφίσει, αφήνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το «μουτζούρη» της συγκάλυψης και 150 ψήφους.

Η τακτική του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να πηγάζει από την ανάγκη να στηρίξει τον κυβερνητικό του εταίρο, Βαγγέλη Βενιζέλο, έχει, όμως, δυσαρεστήσει πολλά μέλη της ΚΟ της ΝΔ που βλέπουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις για διαφάνεια και κάθαρση να πηγαίνουν στις ελληνικές καλένδες.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο. Η ΝΔ χωρίς συγκεκριμένη πρόταση έριξε το επιχείρημα ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα», προέχει η σωτηρία της χώρας και δεν είναι ώρα να συζητήσουμε του θέμα, αποθεώνοντας το δόγμα «αναγκαίο επομένως και ηθικό».

Στη συνέχεια η στάση της ΝΔ στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ θύμιζε διαλυμένη παράσταση δημιουργώντας πολλά ερωτήματα.

Η επιτροπή έπρεπε να αποφασίσει αν  θα συνεχιστεί η έρευνα της υπόθεσης, σύμφωνα με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας μάρτυρες όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Τελικά το λάθος του βουλευτή-Μιχάλη Αρβανίτη- της  Χρυσής Αυγής που ψήφισε κατά και η ψήφος του γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη που συμφώνησε με τη συνέχιση της έρευνας προκάλεσε αναστάτωση. Έχει ζητηθεί η επανάληψη της ψηφοφορίας κάτι που σημαίνει ότι αν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης  δεν αλλάξει άποψη θα  συνεχιστεί η έρευνα και θα κληθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται  να λύσει ακόμα έναν γόρδιο δεσμό χωρίς να τραυματίσει την κυβερνητική συνοχή αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Από newpost