Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

"Θυσιάζουν" Παπακωνσταντίνου, για να σώσουν συγκυβέρνηση και μνημόνιο

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΕΔΩ  !

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ» ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013!


Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσουν την κυβέρνηση στη ζωή και να αποφύγουν ενδεχόμενη κυβερνητική διάλυση, τα τρία συνεταιράκια ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αποφάσισαν να φορτώσουν τα πάντα και αποκλειστικά για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον Γ.Παπακωνσταντίνου και να προχωρήσουν άρον – άρον σε προκαταρκτική (προανακριτική) εναντίον του.

Στόχος της εσπευσμένης κυβερνητικής επιχείρησης, η οποία προσπερνάει το πρώτο στάδιο για σύσταση από τη Βουλή Εξεταστικής Επιτροπής και σπεύδει ταχέως στη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής αποκλειστικά σε βάρος του Γ.Παπακωνσταντίνου, είναι να περιορίσει και να στεγανοποιήθει ο κύκλος των πιθανών ενόχων και σε κάθε περίπτωση να αποκλεισθεί η έρευνα για πολιτικές και πιθανές ποινικές ευθύνες κυρίως του Ε. Βενιζέλου και...
φυσικά όλων όσοι στις διαδοχικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πρωθυπουργών, γνώριζαν για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ και δεν έπραξαν τίποτα για την διερεύνηση της.

Η επιχείρηση να «φορτωθούν» τα πάντα μόνο στον Γ.Παπακωνσταντίνου, η οποία στηρίζεται λυσσωδώς από τα «διαπλεκόμενα» μέσα ενημέρωσης, αποβλέπει να διατηρήσει στη ζωή τη συγκυβέρνηση, η οποία με πιθανή εμπλοκή του Ε.Βενιζέλου και άλλων, θα γινόταν «φύλλο – φτερό» (!) και επομένως να διατηρήσει στη ζωή την πλήρη και κατά γράμμα εφαρμογή του μνημονιακού κατεδαφιστικού προγράμματος.

Γι΄αυτό, άλλωστε, τα τρία «συνεταιράκια», ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πρωτοστατούσης της τελευατίας, έσπευσαν ως ένας άνθρωπος να «θυσιάσουν» κυνικά και ανερυθρίαστα μόνο τον Γ.Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να διασώσουν μια συγκυβέρνηση, της οποίας η κατάρρευση θα έστελνε και τους τρείς στον Καιάδα.

Φυσικά, οι «τρείς» της «Κοινοπραξίας»  λογαριάζουν ίσως χωρίς τον ξενοδόχο!

Και αυτό διότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κύμα αντιπαραθέσεων στο χώρο του αστικού μπλοκ, ενώ πλήθος νέων στοιχείων και δεδομένων μπορεί να προκύψουν ως χιονοστιβάδα!

Πολιτικοί παρατηρητές την ίδια ώρα επεσήμαιναν ότι η «λίστα Λαγκάρντ» είναι μόνο η ορατή κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι η παραστατική απόδειξη του απίστευτου χορού των αμέτρητων δις. τα οποία έχουν βρει καταφύγιο σε «προφυλαγμένες» χώρες και σε προφυλαγμένους «παραδείσους», μέσω του ¨πλυντηρίου» των πολυεθνικών τραπεζών! Πολύ περισσότερο όταν, πέραν της λίστας Λαγκάρντ, υπάρχουν σειρά από άλλες λίστες προς έρευνα με χιλιάδες ονόματα Ελλήνων που έχουν βγάλει  μεγάλα ποσά στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν, ταυτόχρονα, στην Iskra ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να αξιοποιήσει υποθέσεις όπως αυτή της λίστας Λαγκάρντ, όχι μόνο για να χυθεί φώς και να αναζητηθούν πλήρως οι ευθύνες και ούτε για να περιορισθεί απλώς σε ένα μάταιο και αδιέξοδο αγώνα για «κάθαρση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού» αλλά για να ενισχύσει μεγάλους ενωτικούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες με στόχο την προοδευτική ανατροπή μέσα στο 2013, αγώνες που συνιστούν τη μόνη εγγύηση για θετικές πολιτικές εξελίξεις με αριστερό περιεχόμενο και ριζοσπαστική προοπτική.

Η Iskra στη συνέχεια παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες τα οποία είναι αυτονόητο ότι θα διαβασθούν από τους αναγνώστες μας με κριτική διάθεση, μιας και ορισμένα απ΄αυτά δεν περιέχουν μόνο πληροφόρηση αλλά και μεροληπτικές απόψεις.
 
"ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ «ΚΑΙΕΙ» ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ"

Το 17σέλιδο πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων μαζί με την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ στάλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και τέθηκαν στη διάθεση των κομμάτων για ενημέρωση. Η νέα λίστα περιλαμβάνει 2.062 ονόματα, ενώ η αρχική περιλάμβανε 2.059 ονόματα. Τα τρία ονόματα που λείπουν είναι συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και φέρεται να τα αφαίρεσε ο ίδιος ο πρώην υπουργός από τη λίστα. Μετά τις αποκαλύψεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το πράσινο φως για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να δώσει η πολιτική ηγεσία. Ισχυρό είναι όμως το ενδεχόμενο παραγραφής των ποινικών ευθυνών, καθώς έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι από το χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης.

Συγκεκριμένα, τα τρία ονόματα που απαλείφθηκαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της κυρίας Μαρίνας Παπακωνσταντίνου η οποία είναι αδελφή της Ελένης.

Η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωσταντίνου είναι κόρες του πρώην υπουργού της ΝΔ επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Μ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος έχει αποβιώσει, και ξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ οι Σ. Σικιαρίδης και Αν. Ρωσσώνης είναι σύζυγοι των δύο προαναφερθέντων κυριών.

Eκτός από το αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου (cd) με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, αποστέλλονται και «αντίγραφα τριών αρχείων τα οποία περιέχονται στον ως άνω ψηφιακό δίσκο και δεν περιέχονται στο αρχικό usb το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της προκαταρκτικής ποινικής δικογραφίας».

Oι δικαστικές αρχές απέστειλαν επίσης στη Βουλή «έξι αντίγραφα εκ του συστήματος TAXIS σχετιζόμενα με τα πρόσωπα των τριών επιπλέον αρχείων, για τα οποία γίνεται λόγος παραπάνω».

Διαγραφή και προανακριτική για τον Γ.Παπακωνσταντίνου

Καταιγιστικές ήταν οι χθεσινές εξελίξεις, μετά τις αποκαλύψεις για διαφορές μεταξύ των δύο λιστών Λαγκάρντ. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, παρά τη διάψευση του πρώην υπουργού λίγες ώρες πριν των πληροφοριών περί αλλοίωσης από τον ίδιο της λίστας Λαγκάρντ λόγω εμπλοκής σε αυτή συγγενικών του προσώπων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ με μία αιχμηρή δήλωσή του, κάνοντας λόγο για «χοντροκομμένη αλλοίωση» της λίστας με στόχο την ενοχοποίησή του.

Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αναμένεται η κατάθεση πρότασης από τη συγκυβέρνηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε και επισήμως ότι γίνεται δεκτή η πρόταση του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις για την υπόθεση συζητήθηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίς σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πως η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής θα κατατεθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τη Δευτέρα. Υπέρ της σύστασης προανακριτικής τάσσονται με δηλώσεις τους η ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Ανοιχτό είναι όμως το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη δική του πρόταση και να μην στηρίξει εκείνη της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο το θέμα της παραγραφής των ευθυνών

Σημειώνεται ότι η προανακριτική επιτροπή διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες (και όχι πολιτικές, στις οποίες περιορίζεται η εξεταστική) και θεωρείται «προθάλαμος» του Ειδικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να κινηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργού -λόγω παραγραφής- όταν έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι από το χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η βραχεία Βουλή, που σχηματίστηκε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος - Ιούνιος 2012) και λειτούργησε μόλις για μία ημέρα, υπολογίζεται ως κοινοβουλευτική σύνοδος και προσμετράται για το χρόνο της παραγραφής. Σύμφωνα με ορισμένες δικαστικές και κοινοβουλευτικές πηγές, πάντως, δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί μετά την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Σκάι, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης εκτίμησε ότι υπάρχουν πολιτικές και ηθικές ευθύνες στη διαχείριση και την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ωστόσο η αλλοίωση των στοιχείων αποτελεί αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου κι όχι υπουργικό, άρα δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τότε υπουργικό συμβούλιο ούτε επισήμως ούτε ατύπως γνώριζε την ύπαρξη της λίστας παρά μόνο όσοι τη διαχειρίστηκαν, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των τυχόν αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ ζητά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω από την Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και Ευ.Βενιζέλο

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι τώρα «επιχειρεί να ''πειράξει'' την ίδια την έρευνα περιορίζοντάς την σε ένα μόνο πρόσωπο, ώστε να γλιτώσει η κυβέρνηση από τη διάλυση της όποιας εναπομείνασας ηθικοπολιτικής διάστασής της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και «προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τονίζοντας ότι «ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου». Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών».

«Αλήθεια ο κ. Βενιζέλος, που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα δεν έχει ευθύνες; Το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου τον καθιστά άμοιρο ευθυνών; Δεν γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός το περιεχόμενο της λίστας; Η Ν.Δ και ο κ Σαμαράς δεν γνώριζαν πριν και μετά τις εκλογές για την ύπαρξη της λίστας; Γιατί συνέβαλαν με τη στάση τους στην προσπάθεια να αποσιωπηθεί η υπόθεση;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Κουμουνδούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικό τυχοδιωκτισμό. «Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν ''εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ''. Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά η ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά με σημερινή της ανακοίνωση την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τονίζει ακόμη ότι πρώτη ανέδειξε τη σημασία της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, και χθες δια του προέδρου της ανέλαβε την πρωτοβουλία μέσω της πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και δεσμεύεται ότι θα πρωτοστατήσει στην πλήρη αξιοποίηση, τόσο αυτής της λίστας, όσο και όλων των άλλων που υπάρχουν για τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί το δημόσιο συμφέρον.

ΑΝ.ΕΛ.: Να δοθούν όλα τα στοιχεία της νέας λίστας

Να δοθεί από τη Βουλή το σύνολο των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι προσπάθειες απόκρυψης από τον ελληνικό λαό οδηγούν σε συγκάλυψη προσώπων που έχουν διαπράξει παράνομες ενέργειες που σχετίζονται και με το πολιτικό χρήμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, δήλωσε σήμερα ότι η Βουλή δια των αρμοδίων οργάνων της αρνήθηκε σήμερα να χορηγήσει στα κόμματα αντίγραφο της νέας λίστας Λαγκάρντ και της κίνησης των σχετικών λογαριασμών.

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ. Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ"

Εντός δεκαπέντε ημερών από την ημέρα κατάθεσης της πρότασης για παραπομπή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης -γνωστότερη ως προανακριτική- θα κληθεί η Ολομέλεια της Βουλής να αποφανθεί σχετικά. Η Ολομέλεια έχει διακόψει τις εργασίες της λόγω εορτών και η επανέναρξή τους έχει προσδιοριστεί για την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013. Έτσι, εάν η προαναγγελθείσα πρόταση των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012, τότε θα πρέπει να συζητηθεί την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης των εργασιών της Βουλής, αν όχι την πρώτη ημέρα, καθώς ακολουθεί βαρύ νομοθετικό φορτίο (ν/σ για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου και Φορολογικό).

Η πρόταση -ή προτάσεις- άσκησης δίωξης για τον κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές και η Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) μετά από μυστική ψηφοφορία, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Κατά την σχετική συζήτηση μπορεί να παραβρεθεί και ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει δικαίωμα να λάβει το λόγο ή μπορεί να στείλει έγγραφο υπόμνημα. Αν τα πρόσωπα που θα παραπέμπονται είναι πάνω από ένα, στην περίπτωση που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και άλλους πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου, τότε θα στηθεί μια κάλπη για κάθε έναν ξεχωριστά.

Εφ’ όσον η Βουλή αποφασίσει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, τότε θα οριστούν τα μέλη της και θα προσδιοριστεί η προθεσμία υποβολής του πορίσματος και του σχετικού αποδεικτικού υλικού. Η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πλημμελειοδικών όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Το πόρισμα που θα συνταχθεί από την προανακριτική επιτροπή στην βάση της διερεύνησης τυχόν ποινικών αδικημάτων που τελέστηκαν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία και αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται επίσης με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και η μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται αφορά κάθε καταγγελλόμενη πράξη χωριστά.

Περί παραγραφής

Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος, ενώ η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλέσει την απόφασή της ή να αναστείλει την δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία. Η βουλευτική περίοδος είναι ανάμεσα σε δυο εκλογές και περιλαμβάνει τέσσερις κοινοβουλευτικές συνόδους. Αν και οι συνταγματολόγοι διχάζονται, ωστόσο είναι ισχυρά τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία αν και μεσολάβησε η Βουλή «της μιας ημέρας», ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαίου και Ιουλίου 2012, δεν υφίσταται θέμα παρέλευσης της προαναφερθείσας αποσβεστικής προθεσμίας, καθώς δεν υπήρξε Βουλή που να διήρκεσε τουλάχιστον δυο τακτικές συνόδους. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προ της αναθεώρησης του 2001, προβλεπόταν για την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας η ολοκλήρωση μιας τακτικής συνόδου, κάτι που άλλαξε ώστε να υπάρχει επέκταση και διεύρυνση της σχετικής αποσβεστικής προθεσμίας προς αποφυγή παραγραφής τυχόν αδικημάτων πολιτικών προσώπων. Έτσι, σύμφωνα με την άποψη αυτή, εφόσον δεν συμπληρώθηκαν τουλάχιστον δυο τακτικές σύνοδοι στην διάρκεια της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαίου, καθώς διαλύθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία της, υπάρχει η δυνατότητα της παρούσας Βουλής να κινήσει τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ως εκ τούτου τα όποια αδικήματα δεν παραγράφονται.

Ειδικό Δικαστήριο

Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι ως ανώτατο δικαστήριο το Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής (η ψηφοφορία γίνεται με …σφαιρίδια) μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.

Δικαστικό Συμβούλιο

Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου λειτουργεί το Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής, ενώ η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος. Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφανθεί επί της βασιμότητας των κατηγοριών και τυχόν παραγραφή των αποδιδόμενων αδικημάτων πριν φτάσει η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως έγινε στην περίπτωση των πρώην υπουργών της ΝΔ κκ. Αλ. Κοντού και Ευ. Μπασιάκου (υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου).

Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του.

Δίωξη συμμετόχων

Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως ο νόμος ορίζει.

Τέλος, αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.


"ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΝΓΚΑΡΝΤ»"

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εμπλοκή συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην περίφημη «λίστα Λανγκάρντ».

Μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν το γεγονός, τονίζοντας ότι πρόκειται για «βόμβα» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και μάλιστα εν μέσω δριμείας κρίσης.

Το πρακτορείο Associated Press υπογραμμίζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας «βρίσκεται πλέον στο κέντρο ενός κλιμακούμενου πολιτικού σκανδάλου» και υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Γ. Πακωνσταντίνου υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας του πρώτου προγράμματος λιτότητας της ρημαγμένης από τα χρέη Ελλάδας, αναφέροντας μάλιστα και τη διαγραφή του από το ΠαΣοΚ.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters επικαλείται δικαστικές πηγές και επιβεβαιώνει πως τρία ονόματα στενών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου απουσιάζουν από την πρώτη λίστα που του παρέδωσε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ. Τονίζει μάλιστα ότι η αποκάλυψη «δίνει νέα τροπή σε μια υπόθεση που εξόργισε τους χτυπημένους από τα λιτότητα Έλληνες, που είναι ούτως ή άλλως θυμωμένοι με την κυβέρνηση που αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή η οποία έχει συμβάλει στην οικονομική κρίση της χώρας». Το πρακτορείο αναφέρεται μάλιστα εκτενώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να καταδικάσει επώνυμες προσωπικότητες για φοροδιαφυγή.

Η εφημερίδα «The New York Times» αναφέρθηκε στο γεγονός πιθανής εμπλοκής του Γ. Παπακωνσταντίνου με πολύ προσεκτικό τρόπο, αναφέροντας την άρνησή του για οποιαδήποτε ανάμειξη στο ζήτημα, αποφεύγοντας συμπεράσματα και χαρακτηρισμούς, σε μια προσπάθεια να τηρήσει όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη στάση στο όλο ζήτημα.

Για μια υπόθεση που «αποτελεί πλήγμα για το ΠαΣοΚ αλλά και που θα προκαλέσει έκπληξη στις Βρυξέλλες, καθώς είχε καλή φήμη ανάμεσα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Η «λίστα έχει γίνει σύμβολο της ελλιπούς ετοιμότητας της κυβέρνησης στην Αθήνα» παρατηρεί η γερμανική «Tageblatt», ενώ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μιλά για «φορολογικά σκάνδαλα δίχως τέλος στην Ελλάδα».

«Η επιστροφή της λίστας Λαγκάρντ ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα» γράφει στην ιστοσελίδα του το ελβετικό δίκτυο RTS Info. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα τρία ονόματα στενών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, του ανθρώπου που παρέλαβε πρώτος την περιβόητη λίστα και τα οποία απουσιάζουν από τη δεύτερη λίστα που έστειλαν στην Αθήνα οι γαλλικές Αρχές.

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι ο πρώην υπουργός διαγράφηκε από το ΠαΣοΚ, καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έγραψε ότι πρώην υπουργός βρίσκεται εν μέσω φορο-σκανδάλου και σημείωσε ότι «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής έλαβε μία νέα τροπή την Παρασκευή με την αποκάλυψη ότι ένας πρώην υπουργός φέρεται να έσβησε ονόματα από την λίστα με τους φερόμενους φοροφυγάδες». Την είδηση αναδημοσίευσε και το γαλλικό κανάλι France24.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ρεπορτάζ για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την εμπλοκή του στη «Λίστα Λαγκάρντ» φιλοξένησαν χθες, Παρασκευή 28/12, πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται στην υπόθεση και τονίζει πως «ο Παπακωνσταντίνου διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν για τη παραποίηση της λίστας με τα ονόματα καταθετών σε ελβετική τράπεζα, είναι εξαιρετικά σοβαρές».

Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο δικαστικές πηγές στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πως τρία ονόματα στενών συγγενών του Παπακωνσταντίνου απουσιάζουν από την πρώτη λίστα που του παρέδωσε η ίδια η Λαγκάρντ. «Τα χέρια κάποιου Έλληνα άλλαξαν [την λίστα]», λεει, διατηρώντας την ανωνυμία του, στο ειδησεογραφικό δίκτυο ο αξιωματούχος, χωρίς να κατονομάσει ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την αλλαγή αυτή.

Κατόπιν, το πρακτορείο αναφέρει τόσο την ανακοίνωση του πρώην υπουργού, όπου αρνείται ότι έχει κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, όσο και την αντίδραση του ΠαΣοΚ και την απομάκρυνσή του από το κόμμα. «Ο Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι άλλαξε τη λίστα μετά την παραλαβή της από τις γαλλικές αρχές», γράφει το ειδησεογραφικό δίκτυο, το οποίο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην πατρίδα της συζύγου του, στην Ολλανδία, για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Ο Παπακωνσταντίνου διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011. Εκείνος κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε περάσει περίπου 20 ονόματα στον κατάλογο προκειμένου να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», τονίζει το ρεπορτάζ, που καταλήγει λέγοντας πως «ο υπουργός παραδέχτηκε πως έδωσε τη λίστα σε έναν βοηθό του και κατόπιν αυτή χάθηκε, δεχόμενος αποδοκιμασίες από τους βουλευτές».

«Σάλος στην Ελλάδα από τη λίστα Λαγκάρντ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του «Business Insider». «Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και ήταν το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, διέγραψε τρία ονόματα από τη λίστα [Λαγκάρντ]», αναφέρει χαρακτηριστικά το διαδικτυακό οικονομικό περιοδικό.
 
"ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! - ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ"

Αποκαλύπτεται εδώ το πόρισμα των εισαγγελέων Γρηγ. Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη με τους λογαριασμούς των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου!

Παράλληλα δημοσιεύουμε όλες τις καταθέσεις των ανθρώπων , που παρέλαβαν την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ από το Παρίσι.

Εξαιρετικό για την υπόθεση στοιχείο,όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας είναι το γεγονός ότι ο ψηφιακός δίσκος (CD) που παρελήφθη αρμοδίως από τις Αρχές της Γαλλίας, περιέχει συνολικά 2062 αρχεία, ενώ η φορητή μονάδα αποθηκεύσεως (USB), περιέχει 2059 στοιχεία.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της σύγκρισης του περιεχομένου των δύο ηλεκτρονικών αρχείων που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Δηλαδή του αντιγράφου του αρχικού που ελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο και του πιο πρόσφατου που παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές από τις γαλλικές μετά από σχετικό αίτημα.

Ιδιαίτερη αξία για τη διαφορά αυτή έχει η κατάθεση του Διευθυντή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ κυρίου Θεόδωρου Φλωράτου μέλους της τριμελούς επιτροπής που μετέβη πρόσφατα και μάλιστα αυθυμερόν στην Γαλλία με προκειμένου να παραλάβει εκ νέου την περίφημη λίστα και ο οποίος μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, κατέθεσε τα εξής ενδιαφέροντα:

«Προσωπικά υπέβαλα τα ακόλουθα ερωτήματα παρουσία των λοιπών μελών της επιτροπής.

Πρώτον εάν ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που παρεδόθη την πρώτη φορά. Η απάντηση ήταν ναι.

Δεύτερον πόσα ονόματα περιέχει αριθμητικά. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι περιέχει δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικούς φακέλους και ότι ο κάθε φάκελος περιέχει το προφίλ του καταθέτη».


"ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ"

Ο εκλιπών πρώην υπουργός της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, σύστησε σύμφωνα με πληροφορίες τον πρώην υπουργό και ανιψιό του Γ. Παπακωνσταντίνου στον Κ. Σημίτη και ουσιαστικά τον εισήγαγε πανηγυρικά στην πολιτική. Η εμπλοκή των δυο θυγατέρων του εκλιπόντος υπουργού της Ν.Δ, της Ελένης και της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου και των συζύγων τους (Α. Ροσσώνη και Σ. Σικιαρίδη) με τους λογαριασμούς τους στη λίστα Λαγκάρντ έμελλε να τον οδηγήσει στη μέση μιας πολιτικής θύελλας με σκοτεινό μέλλον. Ποιες είναι όμως οι γυναίκες, δικηγόροι στο επάγγελμα, που βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας πολιτικής και δικαστικής θύελλας;

Η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, κόρη του Μιχάλη και της όμορφης Τάσας Παπακωνσταντίνου, είναι σήμερα 54 χρόνων, δραστήρια δικηγόρος αλλά και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Τη θέση αυτή κατέλαβε τον Φεβρουάριο 2012 αντικαθιστώντας το μέλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard των ΗΠΑ. Διετέλεσε μάλιστα και Πρόεδρος των αποφοίτων του επώνυμου αμερικανικού πανεπιστημίου. Δούλεψε για κάποιο διάστημα και ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, αφού ήταν μέλος του εκεί δικηγορικού συλλόγου. Απέκτησε και διδακτορικό από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Εδώ και χρόνια, πάντως διατηρεί γραφείο στην Αθήνα και έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, όπως της Toyota, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski, μέλος του ΔΣ της KRAFT FOOD HELLAS κ.λ.π. Διετέλεσε επίσης μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάστηκε στενά με προσωπικότητες της πολιτικής και δημοσιογραφικής κοινότητας, όπως τους Βερέμη, Βουρλούμη. Δαυίδ και άλλους. Εκεί προωθούσε και δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είχαν σχέση και με την Παιδεία αλλά και την εξωτερική πολιτική. Εκεί λέγεται ότι γνώρισε και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Εντοπίζεται, πάντως και ως μέλος του ΔΣ της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, με τα γνωστά περιβαλλοντικά θέματα στη Μήλο. Παντρεύτηκε με τον Σιμεών Σικιαρίδη, της γνωστής οικογένειας με το Ίδρυμα, το οποίο σήμερα κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω έλλειψης πόρων. Ο σύζυγος της είναι εξειδικευμένος νομικός στο δίκαιο της εξαγοράς και συγχώνευσης εταιριών.

Η αδελφή της Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, 52 χρόνων, είναι επίσης δικηγόρος. Και αυτή έκανε μεταπτυχιακά σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε στη Νομική Θράκης και επέλεξε μάλλον πιο χαμηλό προφίλ από εκείνο της αδελφής της. Παντρεύτηκε με τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Ροσσώνη. Οι δυο κόρες μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον μιας αγαπημένης οικογένειας, αφού το ζεύγος Μιχάλη και Τάσας Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε τον κοινό τους βίο σε κλίμα σπάνιας συνεννόησης.

"ΚΚΕ: ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ"

«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω απο την Βουλή» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Για το συνταγματικό κώλυμα που υπάρχει, δεν μπορεί να περιμένουμε πότε θα γινει αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή ούτε μιας μέρας.

»Με την έννοια αυτή, θεωρούμε οτι δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όταν κάτι βγαίνει στην δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Από iskra μέσω ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ , μοντάζ Γρέκι