Πολλαπλές εστίες κινδύνου για την ομαλή εφαρμογή του Προγράμματος και ακολούθως την επίτευξη των βασικών του στόχων, διαπιστώνει η Κομισιόν στην Έκθεση της, όπου πίσω από τα καλά λόγια για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα φιλικά χτυπήματα στη πλάτη για τον βηματισμό στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει πάντα ο πέλεκυς των πρόσθετων μέτρων, ακόμα κι αν οι όποιες αστοχίες θα οφείλονται...
σε δικαστικές αποφάσεις.
Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το προφανές, ότι δηλαδή πριν από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, θα πρέπει να εκπληρώνονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν μπορεί παρά να σταθεί στις προβλέψεις για το Χρέος, οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένες- και μάλλον αισιόδοξες- προβολές για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τα επιτόκια στις αγορές, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως παρατηρεί η Κομισιόν, εάν οι επιδόσεις είναι καλλίτερες, τότε το Χρέος μπορεί να περιοριστεί στο 106% το 2020 και στο 90% το 2022. Εάν, όμως, υπάρξει ανατροπή των προβλέψεων, τότε το Χρέος μπορεί να φτάσει στο 147% το 2020, για να υποχωρήσει στο 138% το 2022!
Κατά τα άλλα, στην Έκθεση της η Κομισιόν παρατηρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε πεδία όπως η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό βέβαια για τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.
Η Κομισιόν χαρακτηρίζει απογοητευτική τη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων έως τώρα, σημειώνει ότι παραμένει εύθραυστο το τραπεζικό σύστημα και θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εφαρμογή προγράμματος κυρίως λόγω των πολιτικών και συντεχνιακών αντιστάσεων αλλά και της ενδεχόμενης μεγαλύτερης επίπτωσης στην οικονομία από τα μέτρα λιτότητας. Επισημαίνει, δε, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα γίνει μόνο με πλήρη εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Τα προαπαιτούμενα για τα υπόλοιπα 14,8 δισ ευρώ
- Υιοθέτηση της μεταρρύθμισης στη φορολογία εισοδήματος
- Αναπροσαρμογή των τιμολογίων ρεύματος με βάση τις συστάσεις της ΡΑΕ
- Επικαιροποίηση Μεσοπρόθεσμου- Θέσπιση 3ετών ορίων για δημόσιες δαπάνες
- Ολοκλήρωση σχεδιασμού για το προσωπικό των Υπουργείων: βάση για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις περιττού προσωπικού έως το τέλος 2014
- Αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων με βάση τις 3 φτηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι «καυτές» εκκρεμότητες από το προηγούμενο Πρόγραμμα
- Μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών
- Μηχανισμός υπολογισμού των εφάπαξ με βάση τις εισφορές
- Μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 10% του συνόλου των συντάξεων
Γιώργος Παππούς από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου