Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Από 1η Μαρτίου 2014 σε ισχύ η τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ

Συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ - Η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό
Σε συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατέληξαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου 2014.

Η διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν σκληρή και υπό την πίεση του χρόνου προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για...
την ενιαία εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, όπου θα κυριαρχήσει το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Βάσει της συμφωνίας, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ.ευρώ ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ θα μπουν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Έτσι, οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κάθε κράτους-μέλους εκτός και αν «έχουν αιτιολογηθεί ιδιαίτερες συνθήκες».

Το σχέδιο θέτει σε κίνηση μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες «επισκευής» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από την απαρχή της οικονομική κρίσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία μιας ευρύτερης οικονομικής ένωσης, υπό το βλέμμα του κεντρικού ευρωπαϊκού τραπεζικού οργανισμού. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι θα τεθούν υπό έλεγχο οι προβληματικές τράπεζες που παρέσυραν τις οικονομίες χωρών όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα προς τους επενδυτές: δείχνει την ενότητα των κρατών-μελών της ευρωζώνης να παλέψουν από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Επιπλέον, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το σχέδιο ελέγχου είναι το πρώτο βήμα προς μια ένωση τραπεζών σχεδιασμένων να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, να αναστήσουν τον διασυνοριακό δανεισμό και να μειώσουν το οδυνηρά υψηλό κόστος δανεισμού για τις τράπεζες στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.

«Έχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η Μαρτίου 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Στη Σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.

Η ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, η οποία ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «είναι ένα στοιχείο κλειδί στα σχέδιά μας για μια τραπεζική ένωση», σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή.

Υπενθυμίζοντας ότι στόχος του μηχανισμού αυτού είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα», ο κύπριος υπουργός, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, τόνισε :«Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για εμάς, αλλά και για όλη την Ευρώπη».

«Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας των τραπεζών είναι προϋπόθεση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους.

Ακόμα κι αν ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας τεθεί σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας μπορεί να πραγματοποιηθεί «όταν το αποφασίσουμε εμείς», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Οι 27 κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό όσον αφορά τα σημεία που αποτελούσαν εμπόδιο εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που πρόκειται τώρα ν΄αρχίσουν με το Ευρωκοινοβούλιο, την προσεχή εβδομάδα.

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό: Η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισε ως «ένα θετικό βήμα για το σύνολο της ΕΕ», τονίζοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του είναι «προστατευμένα».

Οι βασικές διαφωνίες για το ζήτημα ήταν μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί οι μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, ούτε τα ταμιευτήρια να υπάγονται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ, ενώ το Παρίσι επιμένει ότι το κεντρικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με έδρα τη Φραγκφούρτη έχει το δικαίωμα να εξετάσει όλες τις τράπεζες χωρίς καμία εξαίρεση.

Η Γερμανία προβάλλει ενστάσεις και για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM.

Για όλες τις παραπάνω διαφωνίες, διπλωματικές πηγές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε τελική συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών.

Στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.

Η δημιουργία μίας κοινή εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ που έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ, με την υποστήριξη των εθνικών εποπτικών αρχών, είναι το πρώτο βήμα της τραπεζικής ένωσης μιας διαδικασίας επιθυμητής από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω κρίσεις στην Ευρώπη.

Από το ΒΗΜΑ