Αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα των ομολόγων, λέει το Spiegel
Υπέρ της θέσης Λαγκάρντ, κατά της πολιτικής Μέρκελ και Σόιμπλε
Σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθούν για την Ελλάδα οι Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί, για μια ακόμα φορά, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» το να καθυστερείς μια αναπόφευκτη, όπως την χαρακτηρίζει, χρεοκοπία.
Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς προτεραιότητά τους είναι...
οι εκλογές του 2013.
Στο δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό τάσσεται υπέρ της θέσης του ΔΝΤ, που ζητά ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και απορρίπτει τον τακτικισμό των Μέρκελ και Σόιμπλε.
«Αν διαγραφεί μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία θα πρέπει να ξεγράψει δισεκατομμύρια που έδωσε σε δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα κοστίσει χρήματα στους Γερμανούς φορολογούμενους, πράγμα που η Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ήθελαν να αποφύγουν σε προεκλογική περίοδο» εξηγεί το περιοδικό.
Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι Γερμανοί επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση με λογιστικά τρικ και μειωμένα επιτόκια, για να βρουν τα 36 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα το 2014-2016. Όμως, με αυτά τα ημίμετρα δεν θα μηδενιστεί το έλλειμμα και η Ελλάδα δεν θα πλησιάσει τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Πάντοτε σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πρόθυμη να δοθεί στην Αθήνα παράταση, για να πιάσει αυτόν τον στόχο και, ως αντάλλαγμα, απαίτησε δραστική μείωση των επιτοκίων που χρεώνουν οι χώρες της ευρωζώνης στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο κ. Σόιμπλε αρχικά συμφώνησε.
Όμως, ξαγνικά έκανε πίσω την επομένη. «Εν τω μεταξύ, είχε μιλήσει με τη Μέρκελ, που ανησυχούσε για τους εταίρους της στην κυβέρνηση συνασπισμού, που είναι αρνητικοί προς τη διάσωση της Ελλάδας» γράφει το Spiegel.
Στη συνέχεια, το γερμανικό περιοδικό μεταφέρει το χρονικό των διαπραγματεύσεεων και των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ακολούθως, σημειώνει ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε περισσότερη λιτότητα, ενώ ήδη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της σε βαθμό ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς έξοδο από την ύφεση.
«Ο Σόιμπλε το γνωρίζει αυτό», γράφει το γερμανικό περιοδικό. Όμως, προβάλει επιχειρήματα περί του αντιθέτου, που δεν ευσταθούν.
«Η Γερμανία έχει συνηθίσει να γίνεται το δικό της στην ευρωζώνη. Όμως, πλέον αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις. Οι Γεργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ, Τόμας Βίζερ από το EuroWorking Group και Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ ζητούν κούρεμα του χρέους. Στόχος τους είναι το 2020 να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ, στο οποίο θα φθάσει χωρίς κούρεμα, στο 70%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους».
Ένα τέτοιο βήμα θα ανακούφιζε την Ελλάδα από τα βάρη της και θα της έδινε τη δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές. Όμως, καταλήγει το «Spiegel», οι πραγματικοί αριθμοί συχνά λείπουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Γι' αυτό, παρά την απόφαση του Eurogroup, όπως είπε και ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, «την άνοιξη, θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε μ' αυτά τα σκουπίδια».
Από το Πρώτο Θέμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου