Αδειάζει Βενιζέλο και ζητά επανασύσταση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής
Σκληρή χωρίς περιστροφές και σε πολλά σημεία καυστική είναι η ημιτελής έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και την προοπτική βιωσιμότητας του Δημοσίου χρέους. Αν και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε πολλά σημεία εντούτοις επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ρήξεις με επαγγελματικές συντεχνείες και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ώστε να προωθηθούν οι βαθειές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα εκτιμά ως ιδιαίτερα δύσκολο και αβεβαίο το εγχειρημα της επαναγοράς ομολόγων ενώ καθιστά σαφές...
πως είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων τουλάχιστον €5 δισ.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το 10ετές μοροτάριουμ στους τόκους του EFSF που συμφωνήθηκε θα είναι έντοκο, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει πανωτόκια για τη χρηματοδότηση.
Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως επισημάνει ότι ακόμα και με την πλήρη επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων για την επίτευξη των στόχων απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων, συνθήκη την οποία έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα το Sofokleousin.gr ανέδειξε την πολυπλοκότητα του εγειρήματος μείωσης του χρέους με επαναγορά ομολόγων, κατάσταση την οποία αναγωνρίζουν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και το IIF σε εκθέσεις και ανακοινώσεις τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφερον έχει το σημείο που ζητα επανασύσταση του γραφειου προϋολογισμού του Κοινοβουλίου, το οποίο διέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η κομισιόν ζητά νέο αναβαθμισμένο γραφείο με τεχνικά άρτιο προσωπικό, ανεξαρτησία και κύρος.
Όσον αφοά τα δημοσιονομικά η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται με βραυχρόνιο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων, εγκαταλείποντας τον στόχο για μείωση των εκδόσεων.
Αν και στην έκθεση η στροφή αυτή ικαιολογείται από τη δυαντότητα της χώρας να τις υποστηρίξει οι εκδόσεις αυτές αυξάνουν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού και τις ταμειακές ροές του Δημοσίου και αναγκάζουν τη χώρα να χρηματοδοτεί μόνη της τα ελλείμματά τα της.
Τα έντοκα δημιουργούν και πρόβλημα διάρθρωσης του χρέους όταν χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν, όπως έγινε προ ολίγων ημερών, καθώς μετατρέπεται το μακροχρόνιο χαμηλότοκο χρέος σε βραχυχρόνιο υψηλότοκο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση η συνέχιση των εκδόσεων εντόκων θα οδηγήσει σε μείωση των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας κατά 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2014, τα οποία θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές.
Παράλληλα αναβάλλεται η δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας: Το πρόγραμμα προέβλεπε δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας έως 5 δισ. ευρώ. Περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Μαρτίου με στόχο να παράσχει ανάσες το ελληνικό υπουργείο οικονομικών.
Η επαναγορά ομολόγων
Μια επαναγορά χρέους από την Ελλάδα θα επιτρέψει την αξιοποίηση της σημαντικής έκπτωσης στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το χρέος. Η επαναγορά χρέους θα απευθυνθεί επίσης σε κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων (ύψους κοντά στα 4 δισ. ευρώ) που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο PSI του Μαρτίου 2012. Το Eurogroup αποφάσισε ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από τις τιμές των τίτλων στις 23 Νοεμβρίου 2012.
Μείωση των επιτοκίων στο πρώτο πρόγραμμα (GLF): Το επιτόκιο του GLF βασίζεται στο τρίμηνο euribor συν 150 μονάδες βάσης. Τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να μειώσουν αυτό το περιθώριο κατά 100 μονάδες βάσης, από τις 150 στις 50 μονάδες βάσης. Οι χώρες της ευρωζώνης που συμμετέχουν σε πρόγραμμα διάσωσης δεν απαιτείται να συμμετάσχουν.
Ακύρωση της προμήθειας για τις εγγυήσεις του EFSF: Θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους κατά 2,7 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου όπου η Ελλάδα θα δανείζεται από τον EFSF.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές πληρωμές τόκων λόγω του δανεισμού της από τον EFSF. Η αναβολή στην καταβολή αυτών των τόκων θα της επιτρέψει να μειώσει σημαντικά τις ανάγκες χρηματοδότησης την περίοδο της αναβολής, που θα είναι 10 χρόνια. Η απόφαση αυτή δεν θα δημιουργήσει επιπλέον κόστη για τον EFSF από τη στιγμή όπου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τόκους για τα ποσά των οποίων αναβλήθηκε η πληρωμή. Οι τόκοι αυτοί είναι στην ουσία πανωτόκια καθώς θα λογίζονται ως τόκοι υπερημερίας για τόκους που δεν καταβλήθηκαν,
Επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του GLF και του EFSF: Αν και οι ωριμάνσεις των δανείων τόσο του GLF όσο και του EFSF είναι μακροπρόθεσμες, δημιουργείται πρόβλημα με τα χρεολύσια της Ελλάδας στη δεκαετία του 2020. Από το 2022 η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες υποχρεώσεις πληρωμών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή της στις αγορές.
Η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων GLF και EFSF επιτρέπει την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών χρέους. Δεν έχει επίπτωση στη μείωση του χρέους έως το 2020 ή το 2022. Το Eurogroup αποφάσισε στις 26 Νοεμβρίου 2012 να επεκτείνει τις ωριμάνσεις των δανείων GLF και EFSF κατά επιπλέον 15 χρόνια.
Τα κέρδη από το SMP της ΕΚΤ: Η διατήρηση ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα με βάση το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παράγει κέρδη για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι τα μελλοντικά κέρδη από τις διακρατήσεις ομολόγων θα ανέλθουν περίπου στα 10 δισ. ευρώ.
Άλλα μέτρα ανάγκης: Τα μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιπλέον μέτρα και βοήθεια, εάν χρειαστεί, για την επίτευξη επιπλέον αξιόπιστης και διατηρήσιμης μείωσης στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, όταν η χώρα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπει το τρέχον μνημόνιο.
Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν υπό την προϋπόθεση της πλήρους υλοποίησης όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι έως το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016 η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε λόγο χρέους/ΑΕΠ στο 175%, στο 124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από το 110% το 2022.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μεταβάλουν αξιοσημείωτα το προφίλ της δυναμικής του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με επιπλέον έκτακτα μέτρα που μένει να συμφωνηθούν, να οδηγήσουν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από το 110% το 2022.
Από sofokleousin
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου