• Σε προσωρινό ναυάγιο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής- Η Ευρώπη σε κομμάτια
• Ο Ρομπάι πρότεινε 80 δισ. λιγότερα για κοινοτικά κονδύλια
• Η Μέρκελ πρότεινε μείωση κατά 110 δισ.
• Η Αγγλία απειλεί με βέτο
• Η Ελλάδα, αμήχανη, παρακολουθεί
Ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και κράτησε λιγότερο από δύο ώρες ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων...
• Ο Ρομπάι πρότεινε 80 δισ. λιγότερα για κοινοτικά κονδύλια
• Η Μέρκελ πρότεινε μείωση κατά 110 δισ.
• Η Αγγλία απειλεί με βέτο
• Η Ελλάδα, αμήχανη, παρακολουθεί
Ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και κράτησε λιγότερο από δύο ώρες ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων...
για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφλώνησαν για μια ακόμη φορά ότι ...διαφωνούν για το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα δατεθούν στις χώρες-μέλη την επόμενη επταετία. Οι ηγέτες αποχώρησαν έχοντας στα χέρια τους τη νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι την οποία καλούνται να μελετήσουν έως σήμερα το μεσημέρι, οπότε και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Αυτή η νέα πρόταση Ρομπάι προβλέπει σαφώς μειωμένα κονδύλια για την επόμενη επταετία. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε κούρεμα της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η Μέρκελ προτείνει μείωση των κοινοτικών κονδυλίων κατά 110 δισ. ευρώ
Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, λέγοντας πως οι διαφορές απόψεων για τον προϋπολογισμό παραμένουν πολύ μεγάλες.
«Έχουμε μια γενική εικόνα, αλλά οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πάρα πολύ. Τα οικονομικά μας επιτελεία μελετούν τώρα τα μεγέθη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στους δημοσιογράφους τις πρώτες πρωινές ώρες. «Αμφιβάλλω αν θα μπορέσουμε να έχουμε ένα οριστικό αποτέλεσμα αύριο. Είναι πιθανό να χρειαστεί δεύτερο στάδιο διαπραγμάτευσης».
Οι καιροί απαιτούν έναν «μετριοπαθή προϋπολογισμό», ο οποίος θα περιλαμβάνει «επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο Ρομπάι, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009.
Αγγλο-γαλλικός πόλεμος στις Βρυξέλλες
Είχε προηγηθεί μετωπική σύγκρουση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων. Ο Βρετανός ζητούσε μείωση των δαπανών και απειλούσε με βέτο, ο Γάλλος απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις και αγροτικές επιδοτήσεις.
Ο Ολάντ δήλωσε μετά τη λήξη των συνομιλιών πως το Παρίσι «δεν είναι ακόμη ικανοποιημένο» με τις νέες προτάσεις για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος δεν συμφωνεί με τις προτεινόμενες περικοπές δαπανών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, πρόσθεσε πως η αποφασιστικότητα της Γαλλίας να διατηρηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις στα τρέχοντα επίπεδα «έπιασε μόνο σε ένα βαθμό τόπο».
Η πρόταση του βαν Ρομπάι προέβλεπε την μείωση του αγροτικού προϋπολογισμού κατά περίπου 25 δισ. ευρώ στα περίπου 365 δισ. ευρώ.
Τι χρήματα βάζουν οι Ευρωπαίοι
Τα κοινοτικά κονδύλια προέρχονται από εισπράξεις του ΦΠΑ των χωρών-μελών αλλά και από ποσοστό του ΑΕΠ τους. Η οικονομική κρίση όμως που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη αναγκάζει τις χώρες να εμφανίζονται διστακτικές για να δώσουν περισσότερα κονδύλια στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο Κάμερον αναζητά τρόπους να περιορίσει η Βρετανία τη συνεισφορά της στα κοινοτικά κονδύλια και απείλησε με βέτο αναγκάζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο να απειλήσει με τη σειρά του με αποχώρηση από τη Σύνοδο Κορυφής αν δεν δοθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.
«Ηρθα εδώ για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και όχι για να θέσω τηλεσίγραφα» είπε και πρόσθεσε :
«Καμία χώρα δεν πρέπει να βρίσκεται σε προνομιακή θέση» υπαινισσόμενος την αδιάλλακτη στάση της Βρετανίας.
Ομως ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε και τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε ο βαν Ρομπάι, ο οποίος πρότεινε να τεθεί όριο δαπανών 1 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.
Οι «φτωχές» ευρωπαϊκές χώρες
Πολλές από τις αδύναμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχείρησαν να δημιουργήσουν μπλοκ ζητώντας να μη περικοπούν κεφάλαια από τον ευρωπαϊκό προυπολογισμό τα οποία θα διοχετευθούν για την Ανάπτυξη.
Ετοιμοπόλεμος έφτασε στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής ο Μάριο Μόντι, προειδοποιώντας επίσης με βέτο χωρίς περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία.
«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.
Με καταψήφιση στο Στρασβούργο προειδοποιεί ο Σουλτς
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι θα καταψηφιστεί στο Στρασβούργο το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού εάν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.
«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό» δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία».
Ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει «ή το δέχεστε, ή όχι», δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, θα πρόκειται για τελεσίγραφο» σημείωσε.
Τι λέει η Ελλάδα
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον βαν Ρομπάι, παρουσία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με στόχο να ενισχύσει τα κοινοτικά κονδύλια προς τη χώρα μας, με βασικό επιχείρημα ότι θα ήταν παράλογο να αποφασιστούν περικοπές σε μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Η Ευρώπη σε δύο «στρατόπεδα»
Οι «27» είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: Αυτοί που πληρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά και οι χώρες-αποδέκτες. Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές να βάλουν περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό «κουμπαρά» είναι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδότησεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του '50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία.
Υπέρ των επιδοτήσεων εμφανίστηκε και το Βέλγιο. «Ορισμένες χώρες θέλουν να γίνουν δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος Πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρούπο.
Από iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.