ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ
Με τον πήχη να διατηρείται πλέον χαμηλά από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις απανωτές δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων και την αδυναμία των εταίρων να καταλήξουν σε απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, ξεκίνησε εντός του Σαββατοκύριακου κύκλος εργασιών του Euro Working Group με στόχο...
αύριο Δευτέρα, το θρίλερ να έχει τελειώσει.
αύριο Δευτέρα, το θρίλερ να έχει τελειώσει.
Η καλλιέργεια υπέρμετρης αισιοδοξίας τις προηγούμενες ημέρες από πλευράς της κυβέρνησης έχει γυρίσει μπούμερανγκ καθώς η εικόνα που έχει διαμορφωθεί, είναι εικόνα αδυναμίας από ελληνικής πλευράς να καθορίσει τις εξελίξεις. Εν τούτοις, η πραγματικότητα είναι ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν τα μείζονα προβλήματα συνεννόησης που υπάρχουν στους κόλπους των εταίτρων και εν γένει της Ε.Ε.
Γεγονός είναι ότι, αν και συγκρατημένη, από τους επιτελείς του Πρωθυπουργού καταγράφεται σχετική αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Στις συνεδριάσεις των Eurogroup που έχουν προγραμματιστεί, αρχής γενομένης από το τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, αναζητείται πλέον η χρυσή τομή για το χρονίζον πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το μήνυμα της ελληνικής πελυράς είναι παραπάνω από σαφές και καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητας της λήψης αποφάσεων, που αγγίζει πλέον φανερά τη συνοχή εντός της Ευρωζώνης και, συναφώς, το μέλλον της Ε.Ε.
Κυβερνητικοί κύκλοι, περιγράφοντας τις εξελίξεις των διαβουλεύσεων όλη την προηγούμενη περίοδο, έβαλαν και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη, εμφανίζοντάς το ως ενδεχόμενο το οποίο εξετάστηκε από τους εταίρους και το οποίο, τουλάχιστον προς ώρας απομακρύνθηκε.
Σημείωναν όμως παράλληλα ότι «το σοκ σε περίπτωση ασυμφωνίας την Δευτέρα θα είναι μεγάλο. Εάν δε συμφωνήσουμε θα πληγεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι όλοι οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάτι επιπλέον να κάνει ενώ έχει συμμορφωθεί απολύτως και στα 72 προαπαιτούμενα τα οποία έχει ζητήσει η Τρόικα.
Δεδομένο ωστόσο παραμένει το «αγκάθι» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που παραμένει να αποτελεί το κυρίαρχο σημείο τριβής ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ. Θέμα για το οποίο η Ελλάδα, τουλάχιστον στο επίπεδο του προσκηνίου, δεν αναμειγνύεται υπό την έννοια ότι το ζήτημα αφορά στις παραμέτρους και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων για τη διάσωση της χώρας.
Βέβαια, η Αθήνα δεν απέχει και πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ και της κ. Λαγκάρντ στο εν λόγω ζήτημα και εμφανίζεται να συμφωνεί ως προς την πρόταση για «κούρεμα» του δημοσίου χρέους. Θέμα στο οποίο παραμένει σθεναρά αντίθετο το Βερολίνο –τουλάχιστον για την ώρα, κυρίως ίσως λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών.
Το ζήτημα απασχόλησε κατά πληροφορίες και τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους καθώς και με παράγοντες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε συναντήσεις και συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπηθούν οι διαθέσεις και να εκτιμηθεί η δυνατότητα συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου.
Πάνος Ρασσιάς
Από newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.