Με 18 ερμηνευτικές εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας καθορίζονται τα νέα όρια συνταξιοδότησης, τα οποία θα είναι αυξημένα από τη νέα χρονιά κατά δύο έτη.
Γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 67ο, με ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη. Παράλληλα γενική προϋπόθεση συνταξιοδότησης θα είναι η 40ετία και το 62ο έτος ηλικίας, η κατώτατη σύνταξη θα έρχεται μετά...
Γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 67ο, με ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη. Παράλληλα γενική προϋπόθεση συνταξιοδότησης θα είναι η 40ετία και το 62ο έτος ηλικίας, η κατώτατη σύνταξη θα έρχεται μετά...
από με 4.500 ημέρες εργασίας στο 67ο έτος της ηλικίας.
Αυτές που δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα είναι οι μητέρες ανηλίκων για τις οποίες προβλέπεται πως από 1η του 1993 θα επιβαρύνονται με 7 χρόνια υπηρεσίας, ενώ οι ασφαλισμένες μετά τον Ιανουάριο του 1993 θα επιβαρύνονται με 12 χρόνια.
Υπάρχουν όμως και οι τυχεροί, οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο και δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για 6 συνολικά κατηγορίες ασφαλισμένων όπως αναφέρει και το Εθνος:
- Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Θεμελιωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται).
- Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.
- Συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί, παραπληγικοί/ τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, δηλαδή με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.
- Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.
- Οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ού (μειωμένη σύνταξη) ή 55ου έτους της ηλικίας (πλήρης σύνταξη).
- Όσοι ασφαλισμένοι των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας -εργαζόμενοι στο Δημόσιο με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου - έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του Ν. 4024/2011.
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου