Αθωωτική ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου για το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. «Την απόφαση την ξέρετε. Η απόφαση βγήκε μέσα από τις εξελίξεις. Ήταν απελευθέρωση της δημοσιογραφίας. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια πολύ σοβαρή νομολογία που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της δίκης ο δημοσιογράφος, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε τόσο τα ξένα μίντια για τη συμπαράσταση, όσο και...
πολλούς έλληνες δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας, όπως γράφει "Το Κουτί της Πανδώρας", μιλώντας σε ιδιαιτέρως αυστηρό τόνο, έκανε λόγο για διαπόμπευση και διασυρμό υπόληψης ανθρώπων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον ‘’Σταύρωσον αυτούς’’ και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα μετέτρεψε τη χώρα σε ένα κολοσσαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολήψεις».
Ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης ήταν κατηγορούμενος για παραβίαση του νομού περί προσωπικών δεδομένων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.
Νωρίτερα, ο Κώστας Βαξεβάνης υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι «η δημοσιοποίηση ενός ονόματος και η σχέση με την τράπεζα, δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες και όταν τις κάνουμε δε φοράμε κουκούλα».
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την έδρα σημείωσε ότι «είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχετε λογαριασμό στην ΑΤΕ, είναι αυτό προσωπικό δεδομένο; Και εξήγησε ότι για αυτή την πληροφορία ενημερώθηκε από ένα χαρτί κολλημένο στην είσοδο του Δικαστηρίου».
Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε επίσης και στη δημοσιοποίηση λίστας με τα ονόματα καλλιτεχνών και τις οφειλές του από την εφημερίδα «Τα Νέα»», για το οποίο δεν ασκήθηκε καμία δίωξη.
«Η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα ντοκουμέντο η οποία απέδειξε και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και είναι ένα ντοκουμέντο στο οποίο επάνω στηρίχτηκαν εκβιασμοί. Δύο έλληνες πολιτικοί αρχηγοί, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο, τι ακριβώς έκανε πριν τις εκλογές με το στικάκι και δεν πήραν απάντηση. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό. Η λίστα είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό και πάρα πολύ σοβαρό θέμα» είπε ο Κώστας Βαξεβάνης.
«Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα μου στην ενημέρωση» ανέφερε στην κατάθεσή της η Δήμητρα Γαλάνη. «Ο Κώστας Βαξεβάνης, μου το εξασφαλίζει, με την έγκυρη δημοσιογραφία παρουσιάζοντας την αλήθεια» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός υποφέρει και έπρεπε ήδη να είχει ενημερωθεί».
Παράλληλα υπενθύμισε και τη δημοσιοποίηση του δικού της ονόματος πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφορικά με τα ποσά που εισέπρατταν η ίδια αλλά και άλλοι καλλιτέχνες.
«Δε στράφηκα εναντίον της εφημερίδας αλλά στις αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Στη λίστα υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όπως επεσήμανα δεν ήταν και ακριβή».
Μιλώντας για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο HOT DOC, η κ. Γαλάνη τόνισε ότι «το άρθρο που ακολουθούσε της λίστα, το χαρακτήρισε εξαιρετικά προσεκτικό και διασταυρωμένο» και έκανε λόγο για παραλογισμό, «την ώρα που φωτίζεται η αλήθεια, να βλέπουμε διώξεις».
Υπέρ του Κώστα Βαξεβάνη κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα ο οποίος χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξή του. «Ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας -ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης- είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση». Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα «το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού».
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια».
Παράλληλα ο κ. Τρίμης ανέφερε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, κατά το παρελθόν όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο όπως είπε επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες.
«Αυτό το ίδιο κάναμε και εμείς τότε όταν δώσαμε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί ένα πλήγμα για το συνταγματικό πολιτισμό και τη δημοκρατία», υποστήριξε στην κατάθεση της ενώπιον του Δικαστηρίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η δίκη άρχισε λίγο μετά τις 10:00 και μόλις ξεκίνησε, οι συνήγοροι του δημοσιογράφου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Χάρης Οικονομόπουλος και Δημήτρης Καπερνάρος έκαναν ένσταση λόγω αοριστίας της κατηγορίας κατά του Κώστα Βαξεβάνη.
Η δικαστής διέκοψε αλλά η ένσταση απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια, οι συνήγοροι του δημοσιογράφου προχώρησαν και σε δεύτερη ένσταση, καθώς το έγγραφο με το οποίο ο Βαξεβάνης παραπέμπεται σε δίκη δεν φέρει σφραγίδα εισαγγελίας.
Εν τέλει και αυτή η ένσταση απορρίφθηκε, αφού όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο η σφραγίδα του εισαγγελέα και η υπογραφή του αρκούν.
Νωρίτερα Ο δημοσιογράφος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε: «Η Δίκη θα γίνει στο κτίριο 2 στην Ευελπίδων. Σύμφωνα με τα ξένα Μ.Μ.Ε, δικάζεται η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».
Από το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου