Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Λεφτά υπάρχουν -> 239.400 ευρώ… για ιστοσελίδα!

"Ηλεκτρονικό καλάθι" για τα τοπικά προϊόντα δημιουργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και με διαγωνισμό που διενεργεί δίνει.... 186.504,06 ευρώ στην εταιρεία που θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (μαζί με το ΦΠΑ το κόστος ανέρχεται σε 229.400 ευρώ)!

Στην εποχή της κρίσης η Περιφέρεια αποφασίζει να δώσει κοντά στις 230.000 ευρώ για μία σελίδα αμφίβολης επισκεψιμότητας και χρησιμότητας, αφού ως γνωστόν για να «προωθηθεί» κάτι και για να έχει την επιθυμητή ανταπόκριση απαιτείται...
και υποστηρικτική προβολή (διαφήμιση κλπ) αλλά και αρκετό χρόνο.

Λίγους μήνες μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί με αντίστοιχο διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για κατασκευή σελίδας στο facebook, twitter και youtube και για τις οποίες πλήρωνε υπέρογκα ποσά ενώ όλοι γνώριζαν πως... αυτές οι σελίδες δημιουργούνται και από έναν... μαθητή δημοτικού - χρήστη ηλεκτρονικών υπολογιστών, έρχεται και η κατασκευή αυτής της ιστοσελίδας για το «ηλεκτρονικό καλάθι» για να αποτελέσει... το κερασάκι στην τούρτα και να δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά!
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση «αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι οποίες μέσω ενός φιλικού αλλά και χρηστικού περιβάλλοντος, θα παρέχουν αφενός μεν στον παραγωγό και στον μεταποιητή την δυνατότητα να περιγράψει και να προβάλλει τα προϊόντα του και αφετέρου στον χρήστη των υπηρεσιών (καταναλωτή) την δυνατότητα να ενημερωθεί πλήρως για τα προϊόντα του καλαθιού και επιπλέον να συμμετέχει μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης προς τα προϊόντα του καλαθιού».

Αλήθεια ποιος θα «μπαίνει» σε αυτό το site για το οποίο θα δοθούν 239.400 ευρώ για να ενημερώνεται για τα τοπικά προϊόντα; Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα το γνωρίζουμε και αυτό, αφού στο internet υπάρχουν «μηχανές» μέτρησης των επισκεπτών.

Το μοναδικό κριτήριο είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιος και με μία απλή σελίδα (η κατασκευή της οποίας δεν κοστίζει πάνω από 500 ευρώ)... να πάρει τη δουλειά; Αλήθεια, ποιος και με ποια κριτήρια «κοστολόγησε» το «έργο» στα 239.400 ευρώ!

Ο Αντιπερειφερειαρχης Γιώρος Αγγελόπουλος μίλησε για το θεμα στην εκπομπή του Νίκου Ξανάλατου στον MAX FM,ακουστε το ηχητικό απόσπασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ "ΚΟΣΜΟΥ"

H AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος» της Πάτρας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνονται τα εξής:

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες μιας συνειδητής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με μόνο στόχο την δημιουργία εντυπώσεων και με γνώμονα την λογική που λέει ότι στο όνομα της κρίσης πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια και να μείνουμε αδρανείς και άπραγοι.

Εν πρώτοις, το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων δεν είναι μια ιστοσελίδα, όπως παραπειστικά αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του συντάκτη του.

Το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων είναι μια δικτυακή Πύλη δέκα συνδυασμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, Παρατηρητήριο Τιμών κ.α. Αν ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί ότι το κόστος μιας τέτοιας ηλεκτρονικής Πύλης μπορεί να καλυφθεί με 500 ευρώ, ευχαρίστως η Περιφέρεια να δεχθεί και να αξιολογήσει την όποια σχετική προσφορά υπάρξει.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αμετακίνητη στην πολιτική της πλήρους και αδιαπραγμάτευτης διαφάνειας κάθε πράξης, απόφασης και ενέργειας της, από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2012 έθεσε σε δημόσια και ανοικτή διαβούλευση τα τεύχη διακήρυξης του έργου και οι σχετικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις που υπεβλήθησαν ενσωματώθηκαν στην διακήρυξη, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.

Το έργο προκηρύσσεται με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό με γνώμονα την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, δηλαδή τεχνική και οικονομική αξιολόγηση με αντίστοιχα ποσοστά βαθμολογίας 80% και 20%. Όλα τούτα είναι γνωστά εδώ και καιρό, έχουν ανακοινωθεί, έχουν τεθεί σε διαβούλευση, έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις, έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη διακήρυξης και προκαλεί το λιγότερο απορία ποιόν εξυπηρετεί ο θόρυβος που τεχνηέντως δημιουργείται.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 186.504,06 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 229.400 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και ακολουθεί τις διαδικασίες που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κανονισμούς της.

Σε ό,τι αφορά το έργο των «Ηλεκτρονικών Υποδομών και των Μέσων Προώθησης του Τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα» η Περιφέρεια έχει απαντήσει εδώ και καιρό. Είναι η ίδια ιστορία. Η ίδια παραποίηση της πραγματικότητας και η ίδια προσπάθεια να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις στη βάση μιας επιχειρηματολογίας αστήρικτης από κέντρα που ηθελημένα παραβλέπουν τα πραγματικά στοιχεία ή τα αγνοούν εντελώς, κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Για το εν λόγω έργο η δημόσια διαβούλευση για τον σχετικό διαγωνισμό θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν δημοσίως τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, όπως ακριβώς συνέβη με το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ:
Αν πιστεύει η Περιφέρεια ότι απαιτούνται... 239.400 ευρώ για την κατασκευή ενός τέτοιου portal, με γεια της με χαρά της! Ισως κινείται στην ίδια λογική με αυτήν που είχε όταν προκήρυσσε διαγωνισμό για την κατασκευή... σελίδας στο facebook, στο youtube και το twitter για τα οποία έδινε.... 45.000 ευρώ! Για σκεφθείτε να "ξόδευε" 15.000 ευρώ για την κατασκευή μίας σελίδας του... κάθε χρήστης του facebook! Αν λοιπόν η Περιφέρεια κινείται στην ίδια λογική και για το "καλάθι τοπικών προϊόντων" τότε... κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό! Κατ' αναλογίαν, αν προσφέρεις 15.000 ευρώ για την δημιουργία ενός λογαριασμού στο twitter, λογικό ακούγεται να προσφέρεις 239.400 ευρώ για ένα site με τοπικά προϊόντα. Και αν έφτιαχνε και ένα ειδησεογραφικό portal θα έδινε... 5.000.000 ευρώ!

Από dete