Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τα μέτρα ψηφίστηκαν από 153 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

•    Εξι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και άμεση διαγραφή από τον Βενιζέλο
•    Καταψήφισαν Βουδούρης και Μουτσινάς της ΔΗΜΑΡ
•    Διεγράφη ο Κασαπίδης από τη ΝΔ που ψήφισε «παρών»
•    Το αποτέλεσμα αποδυναμώνει την τρικομματική κυβέρνηση

Η μαραθώνια και ίσως πιο επεισοδιακή συνεδρίαση Ολομέλειας Βουλής της Μεταπολίτευσης ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση του «Μνημονίου 3» από... 
153 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ψήφισαν 299 βουλευτές, από τους οποίους 153 είπαν «ναι» (126 από τη ΝΔ και 27 από το ΠΑΣΟΚ), 128 «όχι» και 18 «παρών». Από τη διαδικασία απείχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

«Παρών» δήλωσε ο Γιώργος Κασαπίδης της ΝΔ - Τον διέγραψε ο Σαμαράς

Μια διαρροή μετρά η ΝΔ, της οποίας ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε «παρών». Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τον έθεσε αυτομάτως εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Εξι διαρροές μετρά το ΠΑΣΟΚ - Διεγράφησαν άμεσα από τον Βενιζέλο
Το ΠΑΣΟΚ μετρά έξι διαρροές. Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Μιχάλης Κασσής, «παρών» η Αντζελα Γκερέκου, ο Μάρκος Μπόλαρης, κάτι το οποίο ο ίδιος είχε προαναγγείλει, αλλά και ο Γιάννης Κουτσούκος. Οι πέντε αυτοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο Κώστας Σκανδαλίδης που απείχε από τη διαδικασία διεγράφησαν αυτόματα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος έως και την τελευταία στιγμή, λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία δηλαδή, προσπαθούσε να περιορίσει τις απώλειες συνομιλώντας στο γραφείο του με τους βουλευτές που προέβαλαν ενστάσεις.

Οσον αφορά τον κ. Σκανδαλίδη, ήδη από το πρωί κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι είχε καταλήξει να μην ψηφίσει τα μέτρα και ότι δεν θα πήγαινε στην ψηφοφορία. Μάλιστα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση. Σε αυτή ανέφερε, παράλληλα, ότι  θα ψηφίσει «ναι» επί της γενικής αρχής του Προϋπολογισμού «καθώς συνιστά πολιτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση».

Ο κ. Κουτσούκος άπό την πλευρά του εξερχόμενος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη στάση που επέλεξε να κρατήσει στην ψηφοφορία είπε πως ψήφισε με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. 

«Παρών» η ΔΗΜΑΡ με εξαίρεση τους Βουδούρη και Μουτσινά που καταψήφισαν

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «παρών» με εξαίρεση τους βουλευτές του κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά οι οποίοι καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δεν προχώρησε στη διαγραφή τους ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του και σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε σχέση με τους δύο αυτούς βουλευτές.

Οι δύο βουλευτές εξέδωσαν και ανακοίνωση στην οποία εξηγούσαν τους λόγους που τους οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση, ενώ ο κ. Βουδούρης έκανε και δηλώσεις εξερχόμενος από τη Βουλή, τονίζοντας πως «η σημερινή ψηφοφορία ήταν ένα σημαντικό μήνυμα στην κυβέρνηση» και ότι πρέπει αυτή να καταλάβει ότι «δεν ακολουθεί το σωστό δρόμο».

Σαμαράς: Ηταν ένα αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα της χώρας

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος της Βουλής, έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα της χώρας προς την ανάκαμψη, εκφράζοντας, παράλληλα, τη σιγουριά του και για την ψηφοφορία της Κυριακής.

Επεισοδιακή η μαραθώνια συνεδρίαση

H συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο που κράτησε παραπάνω από 13 ώρες ήταν άκρως επεισοδιακή από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, καθώς επειδή κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την πίεση χρόνου και για το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να μιλήσουν.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε ψηφοφορία δια απλής εγέρσεως, ως είθισται. Όμως, αμφισβητήθηκε έντονα η καταμέτρηση που έγινε και τότε ακολούθησε την λύση της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Στη συνέχεια, έγινε η ονομαστική ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 217 βουλευτές. Από αυτούς 170 βουλευτές ψήφισαν «όχι» επί της αντισυνταγματικότητας και μόνο 47 ψήφισαν «ναι».

Εκτροπα όμως σημειώθηκαν και το απόγευμα όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε μια διόρθωση της τελευταίας στιγμής που είχε να κάνει με τους υπαλλήλους της Βουλής. Μέσω αυτής ουσιαστικά το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής θα ρύθμιζε το υπουργείο Οικονομικών και όχι η Βουλή.

Η κίνηση αυτή του κ. Στουρνάρα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των υπαλλήλων της Βουλής οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα στους διαδρόμους του κτιρίου, ενώ έφθασαν ακόμη και έξω από την πόρτα της Ολομέλειας απειλώντας πως θα μπουν μέσα. Λίγο αργότερα ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργία από τις επτά και μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, απειλώντας ουσιαστικά να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα.

Λίγο αργότερα ο κ. Στουρνάρας απέσυρε την εν λόγω τροπολογία λέγοντας όμως ότι είναι κυβερνητική επιλογή και απαίτηση όλη της κοινωνίας και γι' αυτό θα την επαναφέρει σε νέο νομοσχέδιο. Παράλληλα, εξαπέλυσε  σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λέγοντας ότι υπέδειξαν στους συνδικαλιστές υπαλλήλους της Βουλής να «κηρύξουν στάση στο ναό της δημοκρατίας» εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων από βουλευτές των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων άρχισαν να φωνάζουν, κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα ότι λέει ψέμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροποποίηση . «Οποιος έχει μάτια βλέπει θα επανέλθουμε με νομοτεχνική βελτίωση» κατέληξε.

Οι υπάλληλοι ωστόσο συνέχισαν την απεργία τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η ψηφοφορία έγινε με την υποστήριξη του προσωπικού ασφαλείας. Μάλιστα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, συνεχίζοντας την προκλητική συμπεριφορά τους εξέδωσαν και μια  ανακοίνωση στην οποία λέγοντας μόνο τη μισή αλήθεια περιέγραφαν τους λόγους για τους οποίους συνέχιζαν την απεργία τους παρά το γεγονός ότι η τροπολογία αποσύρθηκε.

Σαμαράς: Το δίλημμα είναι έξοδος από την κρίση ή επιστροφή στη δραχμή

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του επί του πολυνομοσχεδίου είχε θέσει το δίλημμα της ψηφοφορίας . Οπως είπε «το μείζον δίλημμα της ψηφοφορίας είναι αν η χώρα θα γυρίσει στο παρελθόν απομονωμένη από το παρελθόν ή αν θα κινηθεί προς τα εμπρός και μέσα από τις αναγκαίες θυσίες θα καταφέρει να παραμείνει στην Eυρωζώνη».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πελατειακού κράτους και των συντεχνιών που γεννήθηκαν μετά την Μεταπολίτευση εγκλωβίζοντας την κοινωνία στη φοροδιαφυγή, στα προνόμια και στην αντιπαραγωγικότητα.

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας επενδύει πολιτικά στο θάνατο της χώρας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι επενδύει στο θάνατο της χώρας για να μπορέσει να αναλάβει την διακυβέρνησή της.

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέφτεται με όρους επικήδειου και πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας εκφράζει τον δήθεν αριστερό συντηρητισμό μιας κοινωνίας που πρέπει να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «κάποιοι έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διάλυσή του».

«Βέβαια, τους δίνουμε λαβές και εμείς. Ας αναλογιστούν όλοι τι θα γινόταν αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε τα βάρη» συμπλήρωσε στέλνοντας μήνυμα με πολλούς παραλήπτες.

Ακόμη υποστήριξε πως η κυβέρνηση κρατάει ζωντανή την οικονομία κάτω από συνθήκες βαθιάς ύφεσης και ανεργίας.

Κουβέλης: Ο εύκολος πολιτικός λόγος δεν είναι ούτε υπεύθυνος, ούτε χρήσιμος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την τοποθέτησή του αφού επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία, χαρακτήρισε την περίοδο που διανύει η χώρα κρίσιμη και υποστήριξε ότι διακυβεύεται η συμφωνία με τους δανειστές και η καταβολή της δόσης.

Ακόμη υποστήριξε πως ο στόχος της συγκυβέρνησης ήταν και παραμένει μια πολιτική συμφωνία προς το μέλλον, κατακρίνοντας, παράλληλα, τη στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας πως ο «εύκολος πολιτικός λόγος δεν είναι ούτε χρήσιμος ούτε υπεύθυνος ιδιαίτερα σήμερα».

«Εμείς δεν θα υπονομεύσουμε την παραμονή της χώρας με ερασιτεχνισμούς και φρούδες ελπίδες περί καταγγελίας του Μνημονίου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης και επανέλαβε για άλλη μια φορά την αντίθεση του κόμματός του στις ρυθμίσεις που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις.

Τσίπρας για Σαμαρά: Αυτό δεν ήταν ομιλία, ήταν επικήδειος

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ότι κατά τις προγραμματικές δηλώσει υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευτεί καθώς και ότι δεν θα προωθήσει νέα μέτρα περικοπών, ενώ σήμερα επιστρέφει στο βήμα της Βουλής για να υπερασπιστεί τα νέα μέτρα και τις νέες περικοπές.

Χαρακτήριστε την ομιλία του κ. Σαμαρά στη Βουλή, «επικήδειο», ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά.

Από iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.