Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο τυφώνας χτύπησε και την κυβέρνηση

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ Η ΔΗΜΑΡ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Η υποβόσκουσα κυβερνητική κρίση έρχεται στην επιφάνεια με την προώθηση στη Βουλή των επαχθών δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και εργασιακών μέτρων. Καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άρνησή του, οι προσπάθειες κατατείνουν στη συσπείρωση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Με στόχο πλέον τον αριθμό «160», που αποτελεί το άθροισμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προχωρεί η κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα, στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αφορά...
τα δημοσιονομικά μέτρα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε χθες με μια «καθαρή» δήλωσή του να παρουσιάσει τα δεδομένα στους κυβερνητικούς του εταίρους και να θέσει τέρμα στη συζήτηση στο εσωτερικό περί συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζει ότι με την παρέμβασή του ίσως να επιτάχυνε την εκδήλωση μιας σοβαρής κυβερνητικής κρίσης (που ούτως ή άλλως σοβούσε μετά τις τοποθετήσεις του κ. Κουβέλη), θέλησε εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡνα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

    Συγκεκριμένα ανέλαβε την ευθύνη να ανακοινώσει το τέλος των διαπραγματεύσεων για το δύσκολο «πακέτο» των μέτρων και να θέσει τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

«Ολοκληρώσαμε», τόνισε, «σήμερα (σ.σ.: χθες) τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...».

«Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός», συνέχισε, «η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση. Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία».

Ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος κυρίως προς τη ΔΗΜΑΡ και τον κ. Φ. Κουβέλη, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο... Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και -ακόμα χειρότερα- από πολιτική άποψη». «Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν. Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά», κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε αυτήν τη δήλωση καθώς -όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου απαντώντας στην κριτική του κ. Βενιζέλου για την επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων- η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάει στο Eurogroup με ανοικτό πακέτο μέτρων, αλλά ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως δεν έχουν κλείσει τα μέτρα.

Από σήμερα το τοπίο στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης είναι σαφώς διαφορετικό και όλοι αναμένουν πλέον τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων την ερχόμενη Τετάρτη. Εάν ο κ. Κουβέλης επιμείνει μέχρι τέλους -όπως δηλώνει- στην καταψήφιση των μέτρων, τότε είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο ανασχηματισμός θα είναι πλέον «προ των πυλών», ενώ οι μάχες που θα κληθεί να δώσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό της Βουλής θα είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο κ. Β. Βενιζέλος θα στηρίξει την προσπάθεια και θα ελέγξει την ΚΟ, ενώ με τον κ. Κουβέλη θα συνεχίσει μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας να συζητεί, σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν την ένταση.

Ψήφιση μέτρων
Θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας


Ακόμη μεγαλύτερο είναι, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, το «βάρος» που «πέφτει» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς ακόμη και μία διαρροή μπορεί να έχει τεράστιο κόστος για την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς, που συναντήθηκε χθες με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μ. Κεφαλογιάννη, θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του τη Δευτέρα πιθανότατα, ημέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Θα ζητήσει από όλους να στηρίξουν τα μέτρα και θα επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα εάν υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα στη Βουλή. Θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα πρόκειται για το τελευταίο -τέτοιου είδους- πακέτο μέτρων.

Το παρασκήνιο
Η επικοινωνία με Κουβέλη και Στουρνάρα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και αφού είχε προηγηθεί ακόμη μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουβέλη, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πήρε την απόφαση να ανακοινώσει το τέλος των διαπραγματεύσεων και να «κόψει» τη συζήτηση περί διορθωτικών κινήσεων, αλλαγής του χρόνου της ψηφοφορίας των μέτρων ή μετάθεση των εργασιακών για αργότερα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη διάρκεια της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών που αποκάλυψε χθες το «Εθνος», επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να μεταβάλει τη στάση του. Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά συζήτησε το θέμα με τον κ. Γ. Στουρνάρα, από τον οποίο και ενημερώθηκε ότι η όλη καθυστέρηση έχει προκαλέσει πολλά και ποικίλα σχόλια στο εξωτερικό. «Δεν μπορούμε να πάμε με τα θέματα ανοιχτά στο Eurogroup», φέρεται να είπε ο υπουργός Oικονομικών, ο οποίος είχε νωρίτερα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Τσακλόγλου, που του μετέφερε ανάλογα μηνύματα από το Euroworking Group.

Τα μηνύματα
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, κατέληξε στην απόφαση ότι αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας έπρεπε να είχε ήδη λήξει. Τα μηνύματα άλλωστε τόσο από τον κ. Στουρνάρα όσο και από τον κ. Βρούτση σχετικά με την πιθανότητα νέας υπαναχώρησης της τρόικας ήταν συγκεκριμένα. «Πήρατε το μέγιστο δυνατό», ήταν η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον υπουργό Απασχόλησης.

Γιάννης Σαραντάκος από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.