ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με μια δήλωση-σοκ ο Πάνος Καμμένος κάλεσε χθες τον Αλέξη Τσίπρα να ρίξουν την κυβέρνηση με την παραίτηση των βουλευτών τους καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν παραιτηθούν 60 βουλευτές και οι αναπληρωματικοί τους προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, όπως είπε. Η πρόταση του κ. Καμμένου έγινε σε συνέντευξή του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».
«Εμείς καταρχήν δίνουμε και θα δώσουμε τη μάχη μέσα και...
έξω από την Βουλή, αλλά μπορούμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα και την παράδοση της χώρας και του ελληνικού λαού, προκαλώντας εκλογές», δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτείται η παραίτηση 60 βουλευτών και των αναπληρωματικών τους. «Με τους 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τους αναπληρωματικούς τους, καλώ τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει και αυτός στις παραιτήσεις των βουλευτών και των αναπληρωματικών τους στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκληθούν έτσι πρόωρες εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια προκειμένου να εμποδιστεί η κυβέρνηση να ψηφίσει και να υλοποιήσει τα μέτρα.
Οχι από ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση Καμμένου, «δεν μεταφράζεται σε πτώση της κυβέρνησης και δεν πετυχαίνει το σκοπό που υπηρετεί», ήταν η άμεση απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη στον Real fm.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στην πρόταση Καμμένου και πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «ίσως ο Σαμαράς να τρίβει τα χέρια του με τη συγκεκριμένη πρόταση» αφού θα αποδίδει στον τυχοδιωκτισμό των δύο κομμάτων την μη εκταμίευση της δόσης και το νέο κακό κλίμα στο εξωτερικό.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη θέση του, αυτή η κυβέρνηση να καταρρεύσει από τους αγώνες των πολιτών» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας πως το κόμμα του «είναι από πολύ επιφυλακτικό έως απολύτως αρνητικό στην πρόταση του κ. Πάνου Καμμένου».
Τι λέει το Σύνταγμα
Το Σύνταγμα ορίζει ότι ακόμη και αν παραιτηθούν 60 βουλευτές δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν εθνικές εκλογές. Θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές στις έδρες των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν και τα άλλα κόμματα σε αυτή την αναμέτρηση.
Οπως εξήγησε σήμερα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστας Χρυσογόνος, αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραιτηθούν, σύμφωνα με την πρόταση του Πάνου Καμμένου, τότε θα πρέπει να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές, για τις συγκεκριμένες έδρες, στην οποίες μπορεί να πάρει μέρος, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό, όποιο κόμμα θέλει.
Ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στον Real fm ανέφερε ότι εκλογές θα πρέπει να γίνουν και στην περίπτωση που παραιτηθεί ένας από τους βουλευτές Επικρατείας των κομμάτων και όλοι οι αναπληρωματικοί του.
Τι έγινε το 1992
Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών, είχε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε τοπικά η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση..
Αναπληρωματικές εκλογές έγιναν στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.
Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές.
Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου