Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Σοκ και δέος από Στουρνάρα: Θα πεινάσει ο κόσμος - Κλείνουν τα μέτρα και τα... στόματα

Προειδοποίηση-έκκληση και ψυχολογική βία από τον υπουργό Οικονομικών 
Νέα επικοινωνιακή τακτική υψηλών τόνων εγκαινιάζει ο Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι το κόστος για την ελληνική κοινωνία θα ήταν ανυπολόγιστο, αν παρ' ελπίδα δεν παίρναμε τη δόση. «Ο κόσμος θα πεινούσε», είπε σε δραματικούς τόνους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «είτε μας αρέσει είτε όχι, το μνημόνιο είναι όρος για να επιβιώσουμε».

Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών ενώπιων της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ήταν ιδιαίτερα σκληρή και αποκαλύπτει ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για υψηλούς και...
δραματικούς τόνους, ώστε να αντιμετωπίσει τη σκλρή αντιπολίτευση που του ετοιμάζουν τα υπόλοιπα κόμματα, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως ενημερώσει για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εστιάζοντας στους ενορχηστρωτές Χ. Λαζαρίδη και Σ. Κεδικογλου.

Υπό το κράτος πανικούς και τρόμου που δημιουργούν οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, σε συνδυασμό με την απειλή διαγραφής οποιου βουλευτή εκφράζει ακόμα και σκεπτικισμό για τα μέτρα, ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει να περιορίσει τη μεμψημοιρία στο εσωτερικό της ΝΔ. Ταυτόχρονα δίνει όπλο στα χέρια των κυβερνητικών του εταίρων ώστε να περιορίσουν το πολιτικό κόστος που θα πεωμιστούν και να συνετίσουν τους βουλευτές τους.

 «Θεωρείτε ότι μπλοφάρουν οι ευρωπαίοι όταν λένε πάρτε τα μέτρα για να πάρετε τα λεφτά;», διερωτήθηκε ο υπουργός ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε σειρά ΔΕΚΟ.

«Ο χρόνος τρέχει. Αν θέλουμε να πάρουμε την δόση πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως «υπάρχουν υπόλοιπα από το προηγούμενο πρόγραμμα που πρέπει να ψηφιστούν» και ότι «μας τα ζητούν ως προαπαιτούμενα». «Πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε επαρκή χρόνο», επανέλαβε με έμφαση.

Ερχονται κѠλ⓪τούμπες 
Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση για τα εργασιακά. Όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη «η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίζει το άρθρο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και δημόσιας ωφέλειας».

Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί στη ΔΗΜΑΡ εφόσον τα μέτρα κατατεθούν υπό τη μορφή νομοσσχεδίου με πολλά άρθρα αλλά αν τελικά κατατεθούν σε ένα νομοσχέδιο τότε η κυβερνητική συνοχή θα λυγίσει.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο Φώτης Κουβέλης να επιχειρήσει πολιτική κυβίσθιση στη βάση της επιτυχους διαρπαγμάτευσης η οποία θα επιτρέψει εν τέλει την ψήφιση των μέτρων από τη ΔΗΜΑΡ.

Όπως εξήγησε η κα. Ξηροτύρη «οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνδέονται με την ανάπτυξη του τόπου και όχι μόνο με εισπρακτικούς λόγους». Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από την πλευρά του ΠαΣοΚ με τον κ. Π. Κουκουλόπουλο να ζητεί να υπάρξει προσθήκη (το έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση για να ψηφίσει το κόμμα του το άρθρο) ώστε η Βουλή στην αρχή και το τέλος πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να ενημερώνεται –γιατί όχι και να εγκρίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία, η οποία «δεν προσθέτει χρόνο, αλλά θωρακίζει από άποψη διαφάνειας την όλη διαδικασία», όπως διευκρίνισε.

Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «είναι λάθος να συζητείται κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά». «Θα είχαμε λιγότερο χρέος αν έτρεχαν οι αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε.

Δεν θα κόβαμε τώρα μισθούς και συντάξεις», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ενημέρωση θα γίνεται αλλά να ζητάμε από την Βουλή να εγκρίνει θα ήταν τεράστιο λάθος». «Αυτό που ζητούμε είναι να επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις, όμως αν προχωρήσουμε στην προσθήκη που ζητά το ΠαΣοΚ αυτό το προαπαιτούμενο καταργείται. Πρέπει να διευκολύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να άρουμε το παλιό καθεστώς», κατέληξε.

Από sofokleousin μοντάζ Γρέκι

Κλείνουν τα μέτρα και τα... στόματα 
Αγώνας δρόμου για να κλειδώσει το πακέτο. Εγκαινιάζεται δόγμα προληπτικών διαγραφών 
Τη μακιαβελική τακτική φαίνεται ότι ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρώντας να κλείσει γρήγορα το πακέτο μέτρων και ταυτόχρνα να περιορίσει τη φθορά του ιδίου και της κυβέρνησης από την κριτική που θα δεχθεί, κυρίως την εσωκμματική. Έτσι ενώ από τη μια πιέζει υπουργούς, κυβερνητικούς εταίρους και τρόικα για συμφωνία, από την άλλη με μια κίνηση αποκεφαλίζει ένα βουλευτή ο οποίος σκέφτηκε να καταψηφίσει τα μέτρα. 

Το πακέτο μέτρων ουσιαστικά έχει κλείσει και θα επισημοποιηθεί ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και να ανοίξει ο δρόμος για την έκθεση που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τα μέτρα και να τα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ενσωματώνοντάς τα περισσότερα και στον προϋπολογισμό του 2013 πριν από το επόμενο Eurogroup το οποίο θα αποφαασίσει για τη χορήγηση της δόσης. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα νομοσχέδια θα περιληφθούν και ρυθμίσεις πέραν των συμφωνηθέντων με την τρόικα ώστε να υπάρχουν "μπόσικα". Στόχος είναι να μπορούν οι ηγεσίες των υπουργείου να αποσύρουν ρυθμίσεις, μετά από αντιδράσεις, ώστε να φανεί διαλλακτική η κυβέρνηση και πως σεβεται τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Τρίτη το βράδυ ώστε να είναι υλοποιήσιμο το χρονοδιάγραμμα. 

Επικοινωνιακοί χειρισμοί 
Σε επικοινωνιακό επίπεδο η πολιτική διαρροής των χειρότερων σεναρίων για τα εργασιακά εκτιμάται ότι έχει προλειάνει το έδαφος για τις τελικές ανακοινώσεις οι οποίες θα είναι επώδυνες αλλά όχι όσο έχει διαφανεί. Σε αυτό το σενάριο βασίζεται και η δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα ψηφίσει τελικά τα μέτρα. 

Στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός θέλει να κατατεθούν εγκαίρως τα νομοσχέδια στη Βουλή ώστε μην οδηγηθεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξέλιξη που θα προκαλούσε εντάσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. 

Με στόχο να κρατήσει κλειστά τα στόματα των διαφωνούντων διέγραψε το βουλευτή Νίκο Σταυρογιάννη ο οποίοςδήλωσε προβληματισμένος για τα μέτρα και ότι σκοπεύει να μην τα ψηφίσει, σε συνέντυξή του στη Real News. 

Με αυτό τον τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να προλάβει την έντονη εσωκομματική κριική που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση και να περιορίσει τη φθορά που θα προκαλέσουν οι συζητήσεις και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών και κορυφαίων στελεχών. 

Το προφίλ των μέτρων 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα νομοσχέδια θα περιληφθούν και ρυθμίσεις πέραν των συμφωνηθέντων με την τρόικα ώστε να υπάρχουν "μπόσικα". Στόχος είναι να μπορούν οι ηγεσίες των υπουργείου να αποσύρουν ρυθμίσεις, μετά από αντιδράσεις, ώστε να φανεί διαλλακτική η κυβέρνηση και πως σεβεται τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά» είπε εξερχόμενος ο Γιάννης Βρούτσης, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν έκλεισε το θέμα με τα εργασιακά, τις τριετίες και τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, ευχαρίστησε του Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη συμβολή τους. 

Κατά την αποχώρησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, «προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης». 

Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2013, ώστε η δόση να εκταμιευθεί γύρω στα μέσα Νοέμβρη. 

Τέλος σε ερώτηση για τα εργασιακά, επανέλαβε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. «Θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες» κατέληξε. 

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% έως 35% αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα. 

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και πολλών επιδομάτων. 

 Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.