Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μας υπόσχονται άλλα 4 χρόνια Μνημόνια με τη λογική ότι μας κάνουν χάρη!

Με "καρότο" την τετραετία για την εφαρμογή του πακέτου αλλά με "μαστίγιο" πρόσθετα μέτρα για το 2012, και αρμαγεδδώνα δημοσιονομικών μέτρων ύψους 9,2 δισ. το 2013 προχωρά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τρόικας. 

Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το θέμα των νέων ανατροπών στην αγορά εργασίας, αλλά και της εφεδρείας. Έρχονται μπροστά οι φοροαπαλλαγές, κόβονται και άλλο οι δημόσιες επενδύσεις. 

Αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το σύνολο των μέτρων που θα απαιτούνταν να ληφθούν στη διετία 2013-2014, αν δηλαδή δεν υπήρχε επιμήκυνση στην εφαρμογή του μνημονίου, είναι 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, πλέον η διαπραγμάτευση με...
τους δανειστές γίνεται για περίοδο τετραετίας και οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα προσαρμόζονται αναλόγως:

 - για το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει στο 0% (έναντι στόχου για 1,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) 
- για το 2014 διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ και σταδιακά φτάνει έως το 4,5% του ΑΕΠ το 2016 (αντί για το 2014 που προβλεπόταν προηγουμένως). 

Το κορυφαίο στέλεχος εξηγεί ότι ναι μεν δεν υπάρχει επίσημη απόφαση των δανειστών αλλά παρόλα αυτά είναι το μόνο σενάριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι, συνεχίζει ο ίδιος, τα μέτρα της διετίας παραμένουν σε 13,5 δισ. και όχι σε 18 δισ. που θα ήταν αναγκαία αν έπρεπε να επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014. Τα "καλά" νέα όμως σταματούν εδώ. 

Η "τρύπα" 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, η οποία αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες και θα έχει «ουρές» και τα επόμενα χρόνια φέρνει νέα μέτρα το 2012. Θα κοπούν και άλλο οι δημόσιες επενδύσεις, έρχεται πιο κοντά η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ενδεχομένως να ισχύσουν και από εφέτος. Αναζητούνται και άλλα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα του 2012 με μόνη θετική εξέλιξη μεγαλύτερα έσοδα από τους ΟΤΑ. 

Για το 2013 η τρόικα παρά την αλλαγή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα (0% του ΑΕΠ) επιμένει σε παρεμβάσεις 9,2 δισ. ευρώ, αντί για 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο. Και τούτο λόγω της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ αλλά και της βαθύτερης ύφεσης: και στη σημερινή διαπραγμάτευση που έγινε με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε ύφεση 3,8%, ενώ η τρόικα που προηγουμένως την υπολόγιζε σε 5% τώρα την εκτιμά σε λίγο παραπάνω από το 4%. 

Δηλαδή, έκαμψε λίγο τις αντιστάσεις της αλλά οι διαφορές παραμένουν με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αποδοτικότητα των μέτρων. Για το 2015-2016 μεταφέρονται τα υπόλοιπα μέτρα με θετικό στοιχείο με γεγονός ότι η τρόικα στη συγκεκριμένη διετία δέχεται ότι θα αποδώσουν οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. 

Τα μέτρα όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν κλείσει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής. 

Στο διαρθρωτικό πεδίο, ανέφερε ο ίδιος, η τρόικα θέλει να εντάξει και νέες παρεμβάσεις. Αυτές αφορούν και στα εργασιακά αλλά όπως σημείωσε δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. «Προσπαθώ να τους πείσω ότι πλέον δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αλλά στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την πρόταση της τρόικας περικοπής της αποζημίωσης απόλυσης και ευελιξίας στο ωράριο εργασίας. 

Παράλληλα ξεκινούν και οι διαπραγματεύσεις για τη διατηρησιμότητα του χρέους και για το κενό στη χρηματοδότηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ μόνο για τη διετή παράταση). Ωστόσο, η ολοκλήρωση αυτού του σκέλους της διαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής με ορόσημο έκτακτο eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου. 

Όσο για τη νομοθέτηση των prior actions αυτή χρονικά έχει μετακυληθεί έως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πριν δηλαδή την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Ελπίδες για ανάκαμψη το 2013 

Αισιόδοξος για τη δυνατότητα της οικονομίας να «γυρίσει» αμέσως μετά την καταβολή της δόσης ήταν ο κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι μετά από 6 χρόνια ύφεσης και με τόσο μεγάλη μείωση του παραγωγικού κενού η οικονομία μπορεί να αλλάξει τροχιά. 

Για το κούρεμα του χρέους άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να «περάσει» αυτή τη στιγμή από τα γερμανικά θεσμικά όργανα. Πρόσθεσε ότι ο δείκτης βιωσιμότητας στο 120% του ΑΕΠ είναι ένα πολιτικό κριτήριο υπονοώντας ότι μπορεί να έχει ευελιξία και προς τα πάνω. 

Σημειώνεται πως για αύριο έχει προγραμματιστεί νέος γύρος διαπραγμάτευσης στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στις 14:00 μμ με τον Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του και δυο ώρες αργότερα στις 16:00 μμ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη. Παρών θα είναι και ο κ. Βρούτσης. 

Της Δήμητρας Καδδά  από το capital μέσω kourdistoportocali μοντάζ Γρέκι