Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ αποκτά η υπόθεση με τη λίστα 2.000 ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που είχε παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την Κριστίν Λαγκάρντ. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι η ΕΥΠ είχε μεσολαβήσει για να ανευρεθεί, όλοι ξέρουν κάτι για τη λίστα αλλά ...αγνοείται η τύχη της.
Ο άνθρωπος που έφερε τη λίστα με τους 2.000 φοροφυγάδες στην Ελβετία, γνωστή ως «λίστα Λαγκάρντ» είναι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν...
σήμερα τα Νέα. Η λίστα αγοράστηκε από Ελληνα του εξωτερικού έναντι 1.300.000 ευρώ, σύμφωνα με κάποιες πηγές. Και την έχουν στα χέρια τους ο νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας, αλλά και άλλα υπουργεία σε μορφή stick usb. Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές και διαχέονται σε πολλά πρόσωπα τα οποία πετούν από πάνω τους την ευθύνη. Ολοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν για την ύπαρξή της αλλά κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται !
Το κουβάρι ξετυλίγεται
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Νέα ενήμερος για τη λίστα είναι τώρα ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατέχει τη θέση εδώ και δύο μήνες. Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την ύπαρξη της λίστας-φωτιά που περιείχε ονόματα 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις 1,5 δισ. ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Την ενημέρωση για την λίστα έκανε στον κ. Δραβίλλα ο προκάτοχός του στην ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο κ. Μπίκας, με εντολή του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2010 (και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη διεθνών κερδοσκόπων με παγκόσμια υψηλά spreads) να συμμετέχει στο κυνήγι των εν λόγω κερδοσκόπων. Η ΕΥΠ πράγματι δραστηριοποιήθηκε μέσω των μυστικών υπηρεσιών σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει με τους διεθνείς κερδοσκόπους και τα CDS.
Την ίδια στιγμή στα χέρια των Γάλλων περιέρχεται η λίστα χιλιάδων καταθετών μέσω του γαλλοιταλού υπαλλήλου της HSBC Ερβέ Φαλσιανί και η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει «ένα μεγάλο δώρο στην Ελλάδα»: να δώσει τα ονόματα των Ελλήνων που βρίσκονται στη λίστα ώστε «να δοθεί μια χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και να συγκεντρώσει κάποια χρήματα από φοροφυγάδες εκατομμυριούχους», όπως περιγράφει στέλεχος της τότε κυβέρνησης. Η λίστα Λαγκάρντ μεταφέρεται στα χέρια του Κωνσταντίνου Μπίκα από τον ομόλογό του της γαλλικής ΕΥΠ με ελάχιστο οικονομικό κόστος (κι αυτό γιατί η Γαλλία είχε πληρώσει για να την αποκτήσει).
Ο κ. Μπίκας μετέφερε την πρόταση των Γάλλων στην ελληνική κυβέρνηση και αυτή έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση.
Ο Ελληνας που ζήτησε 1 εκατ. ευρώ
Τότε ξαφνικά έρχεται στο προσκήνιο Ελληνας του εξωτερικού που σε συνάντησή του με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι μπορεί να προμηθεύσει τη λίστα -μέσω διασυνδέσεων που έχει με μυστικές υπηρεσίες- και ζητάει 1 εκατ. ευρώ για να την παραδώσει. Ο Ελληνας δείχνει να γνωρίζει το περιεχόμενο της λίστας και διαβεβαιώνει ότι σε αυτήν «περιέχονται ονόματα-φωτιά που θα ταράξουν τα νερά».
Αντίθετα, πολιτικοί που έπαιξαν ρόλο στην απόκτηση της λίστας διαβεβαιώνουν ότι η λίστα ήρθε με ελάχιστο ως μηδενικό κόστος. Στο θρίλερ έρχεται όμως να προστεθεί αποκάλυψη του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή (πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ) ο οποίος σε έλεγχο κοινοβουλευτικού έργου για τα μυστικά κονδύλια αναφέρει ότι ένα παρόμοιο ποσό με αυτό που ζήτησε ο Ελληνας του εξωτερικού έλειπε από τα ταμεία της ΕΥΠ.
«Από τα 5,9 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν για απόρρητες επιχειρήσεις το ποσό 1.200.000 ευρώ προβλέπεται για επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει αναλωθεί, έχει δε μεταφερθεί ήδη στο επόμενο έτος και βεβαίως υπάρχει στην υπηρεσία. Εάν η επιχείρηση ολοκληρωθεί μέχρι τότε, έχει καλώς. Εάν δεν ολοκληρωθεί, τότε αυτομάτως το ποσό αυτό θα παραδοθεί στον επόμενο διοικητή της ΕΥΠ».
Στα χέρια του Παπακωνσταντίνου η λίστα-φωτιά
Από την Κατεχάκη και την ΕΥΠ η λίστα με τους 2.000 καταθέτες στην Ελβετία φτάνει στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίγραφο του stick κρατήθηκε και σε άλλα υπουργεία (;) τα οποία σήμερα εκφράζουν την απορία τους γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσαν ότι θα ζητήσουν αντίγραφο αφού την κατέχουν οι ίδιοι.
Πράγματι, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους Κυριακάτικους Financial Times ότι αγνοούσε την ύπαρξη τέτοιας λίστας και ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση να ζητήσει ένα αντίγραφο. Από την άλλη ο κ. Κεδίκογλου έδινε έμφαση στην έρευνα που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για την απώλεια της λίστας. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η λίστα υπάρχει σε μορφή stick σε κάποια υπουργεία τότε τί νόημα έχουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και ποιά έρευνα διεξάγει ο κ. Πεπόνης ;
Απάντηση Παπακωνσταντίνου
Ο Γιώργος Παπκωνσταντίνου, ο οποίος «φωτογραφίστηκε» ως υπεύθυνος για την απώλεια της λίστας προσπάθησε χθες να διαφωτίσει τα πράγματα. Ο πρώην υπουργός δήλωσε στο Mega ότι παρέδωσε 20 ονόματα με τους μεγαλύτερους καταθέτες που περιείχε η λίστα στον Γιάννη Καπελέρη, τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ. «Δεν έδωσα τη λίστα στη δημοσιότητα για να μην εκβιάζουν κάποιοι από τον ΣΔΟΕ τους καταθέτες που περιέχονται σε αυτήν» ήταν η ομολογία-σοκ του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε τη λίστα στον Ιωάννη Διώτη, νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, καθώς και στον διάδοχό του στο υπουργείο Ευάγγελο Βενιζέλο, και παρέπεμψε σε αυτούς για την τύχη της λίστας. «Ρωτήστε αυτούς» είπε χαρακτηριστικά.
Προεξοφλείται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται για την απώλεια της λίστας.
Από την πλευρά του ο κ. Διώτης, ο οποίος υποδεικνύεται ως ο τελευταίος παραλήπτης της λίστας στο ΣΔΟΕ, απάντησε διπλωματικά, συσκοτίζοντας περισσότερο την υπόθεση. «Αρχείο που να περιλαμβάνει ονόματα και θα μπορούσε να καταστεί αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας από δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει» είπε.
Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία βασίστηκαν στην ίδια «λίστα Λαγκάρντ» και έχουν κάνει ήδη ελέγχους στους καταθέτες τους, αποσπώντας συναινετικά ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία του κράτους.
Τα ονόματα των καταθετών
Η μοναδική περίπτωση που έγινε ως σήμερα γνωστή από την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» που «χάθηκε» είναι αυτή μιας γυναίκας που δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Ελλάδα και είχε καταθέσεις 500.000 ευρώ στην ελβετική τράπεζα. Εχει γίνει γνωστό ότι η εν λόγω γυναίκα είναι «αχυράνθρωπος» και πίσω της κρύβονται τρανταχτά ονόματα της ελληνικής πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής.
Λάδι στη φωτιά έρχεται όμως να ρίξει και ο Γάλλος εισαγγελέας Ερίκ Ντε Μονγκολφιέ, ο οποίος είχε συλλάβει στη Νίκαια τον γαλλοιταλό Ερβέ Φαλσιανί, τον υπάλληλο της HSBC που υπέκλεψε την λίστα. Ο ντε Μονγκολφιέ πήρε τη λίστα στα χέρια του τον Ιανουάριο του 2010, όταν έπειτα από αίτημα των ελβετικών αρχών εισέβαλε στο σπίτι του Φαλσιανί και κατέσχεσε τον φορητό υπολογιστή του στον οποίο ο υπάλληλος είχε κατορθώσει να μεταβιβάσει 130.000 λογαριασμούς με υποκλοπή.
Ο Ντε Μονγκολφιέ έστειλε τον υπολογιστή στην Ελβετία, κράτησε ωστόσο ένα αντίτυπο από το πολύτιμο υλικό κρίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικού συμφέροντος και το παρέδωσε στον εισαγγελέα του Παρισιού.
Μιλώντας στα Νέα ο Ντε Μονγκολφιέ δηλώνει ότι στην «λίστα Λαγκάρντ» με τους 2.000 Ελληνες καταθέτες μπορεί να περιλαμβάνονται εκτός από φυσικά πρόσωπα και ελληνικές επιχειρήσεις.
Από iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.