Ανοίγει κύκλος πολιτικών εξελίξεων
Κύκλος πολιτικών εξελίξεων ανοίγει μετά την ψήφιση ή την… καταψήφιση των μέτρων που συζητούνται με την τρόικα στη Βουλή. Ανασχηματισμός και αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των εσωκομματικών και διακομματικών αναζητήσεων, ενώ έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Κλειδί για να αποκτήσουν όλα αυτά νόημα είναι να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να εγκριθεί από την Βουλή. Αλλιώς, η κυβέρνηση θα πέσει και η χώρα θα οδηγηθεί...
σε εκλογές σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει ότι έχει απομείνει από το… όλον ΠΑΣΟΚ. Σε μία εσωκομματική «σούπερ Τρίτη» θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Πολιτική Γραμματεία και η Οργανωτική Γραμματεία, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης, των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος και των μελών του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής. Ο πρόεδρος του κόμματος θα επιχειρήσει να αποσπάσει την υποστήριξη βουλευτών και στελεχών στη διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα και να «κλείσει» μαζί τους τα επόμενα βήματα.
Αν τα μέτρα υπερψηφιστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα μετρούν απώλειες και θα κληθούν την επόμενη μέρα να κάνουν πολιτική διαχείρισης ζημιών. Αφού θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν δει στελέχη τους να καταψηφίζουν και να τραβούν για… άλλες πολιτείες. Ειδικά για τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους το κεντρικό ερώτημα θα είναι η ποιότητα και η ποσότητα της εμπλοκής τους στο κυβερνητικό έργο.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι στη μέση δύο αντίρροπων τάσεων με τα νώτα του εκτεθειμένα στα στελέχη που έχουν ήδη διαφοροποιηθεί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Εντός ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμη στελέχη που επιμένουν να μπει το κόμμα με τον αρχηγό του σε ρόλο αντιπροέδρου στην κυβέρνηση (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) και άλλοι που βλέπουν ως μόνη λύση για εκλογική άνοδο την έξοδο από την τρικομματική κυβέρνηση (Κώστας Σκανδαλίδης).
Στη ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης, πέραν των γνωστών διαφωνούντων (Βουδούρης, Μιχελογιαννάκης) έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τις πρωτοβουλίες των δύο υπουργών που έχει ορίσει, οι οποίοι του βγαίνουν από… αριστερά. Συγκεκριμένα ο Αντώνης Μανιτάκης άφησε να διαρρεύσει πως θα παραιτηθεί αν οι αρχηγοί δεχθούν απολύσεις στο δημόσιο, εκθέτοντας τον άνθρωπο που τον πρότεινε για υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να επιτρέψει σε τρεις βουλευτές του να καταθέσουν ερώτηση για την καθυστέρηση στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι χάραξαν από κοινού τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα: μένουν στην κυβέρνηση και συνεχίζουν να εισπράττουν πολιτική φθορά ή βγαίνουν ανακοινώνοντας απλά ότι στηρίζουν με τις ψήφους τους την κυβέρνηση, στα θέματα της υλοποίησης και μόνο σε αυτά του «ντηλ» με την τρόικα.; Αυτή τη στιγμή απάντηση δεν υπάρχει. Ο προβληματισμός, όμως, είναι πλούσιος. Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσουν είναι πιθανό οι υπουργοί της ΝΔ να μην μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν με τη νέα συμφωνία. Άρα, όλο το οικοδόμημα θα κινδυνεύσει και μαζί του ο στόχος της διάσωσης της χώρας, για τον οποίο μπήκαν στην κυβέρνηση Σαμαρά τα δύο κόμματα. Η κίνηση τους θα αποδειχθεί δώρον άδωρον δηλαδή και θα έχουν τα ίδια την ευθύνη.
Δε θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθε φορά που αναφέρεται στην κυβέρνηση επισημαίνει την ανάγκη να είναι μακράς πνοής. Σύμφωνα με συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή το ιδανικό για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα θα ήταν οι κάλπες να στηθούν το 2014 και οι εθνικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές! «Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το κλείσιμο του κύκλου της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας» λένε οι υποστηριχτές αυτής της προοπτικής. Σε αυτό το στόχο υποτάσσουν και την εκλογική προοπτική των κομμάτων τους. «Αν είναι να διαλυθούμε ας πιάσει η θυσία μας τόπο» λένε στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και θέλουν η κυβέρνηση συνεργασίας να συνεχίσει.
Για να γίνει αυτό, όμως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουν οι όροι της γενέθλιας συμφωνίας. Καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν διαπιστώσει ήδη ότι «φορολογούνται» από τους πολίτες για πολιτικές στη διαμόρφωση των οποίων δε συμμετέχουν. Το τι θα σημάνει αυτό για τη σύνθεση της κυβέρνησης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχει προηγηθεί η μάχη στη Βουλή για τη ψήφιση των μέτρων. Με ορίζοντα το 2014 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να συνεργαστούν για μία ατζέντα πολύ ευρύτερη εκείνης της συμφωνίας με την τρόικα. Όπως για την αλλαγή του Συντάγματος, την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε ότι αφορά στο διάδοχο του Κάρολου Παπούλια αναζητούνται πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στα πηγαδάκια της Βουλής από τη ΝΔ ακούγεται ο Κώστας Καραμανλής, από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου και από τη ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης. Στο θέμα του εκλογικού νόμου ακούγεται η επιστροφή στην περίφημη δεύτερη κατανομή, με το μπόνους του πρώτου να μοιράζεται σε όσα κόμματα περάσουν το όριο που θα τεθεί.
Γιάννης Αντύπας από το Πρώτο Θέμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου