● Απίστευτες αμοιβές: Μισθός 21.000 ευρώ το μήνα για τον Παναγιώτη Θωμόπουλο του ΤΧΣ ● Στα 15.500 ο αντιπρόεδρος ● Στα 7 εκατ. ευρώ για 9 μήνες (Ιούλιος του 2011 -Μάρτιος 2012) λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ ● Άλλα 5 εκατ. ευρώ τη διετία 2010-2012 για συμβουλές
Διπλή πρόκληση αποκαλύπτεται τις τελευταίες ημέρες από τις αποδοχές της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και από τα ποσά που στοίχισε στους Ελληνες φορολογούμενους η εννιάμηνη μισθοδοσία των μελών του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης Θωμόπουλος λαμβάνει 21.000 ευρώ το μήνα και...
ο πρώτος αντιπρόεδρος 15.500 ευρώ. Το θέμα αποκάλυψε στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις αμοιβές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αλλά αν οι απολαβές του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΤΧΣ είναι προκλητικές αφού είναι υπερπολλαπλάσιες ακόμη και από τις απολαβές του πρωθυπουργού τα ποσά που δόθηκαν σε μισθούς και έξοδα σε συμβούλους του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκαλούν ίλιγγο.
Συγκεκριμένα για εννιά μόλις μήνες, την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012 οι εν λόγω αμοιβές άγγιζαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα διευκρινίζοντας ότι την απόφαση για το ύψος των αμοιβών είχε λάβει η Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος, στενός φίλος του κ. Βενιζέλου, παραιτήθηκε από το τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του 2012, μετά τις εκλογές και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
Τα απίστευτα στοιχεία
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάζει το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο Ιουλίου 2011-Μαρτίου 2012, το σύνολο των αμοιβών και εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης (χρηματοοικονομικούς, νομικούς, τεχνικούς), οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι «οι αμοιβές των συμβούλων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την επιτυχή ολοκλήρωση αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείου και την είσπραξη οικονομικού ανταλλάγματος (αμοιβές επιτυχίας)». Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, την ίδια περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα που το σύνολο των αμοιβών τους ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ.
Επιπλέον, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης, μετά από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, τη διετία Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2012 ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08 ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 2011, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής και στόχος του είναι να θέσει την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων εκτός πολιτικού παρεμβατισμού και να την αναπτύξει σε ένα απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο.
Το Ταμείο είναι μία «ανώνυμη εταιρεία», με μόνο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και με μετοχικό κεφάλαιο €30 εκατομμύρια. Το Ταμείο δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Δημοσίου και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να αλλάξει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είχε στην ίδρυσή του πέντε μέλη και απαρτιζόταν από εκπροσώπους των τριών πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και επιχειρηματικά στελέχη. Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν οριστεί δύο παρατηρητές, ένας από την Ευρωζώνη και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πλήρη εξουσία σχετικά με τις αποφάσεις των αποκρατικοποιήσεων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία του Ταμείου και εισηγείται τις αποκρατικοποιήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο για την λήψη αποφάσεων.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ταμείο) είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των κεφαλαίων.
Το Ταμείο διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από έναν επικεφαλής, έναν εκτελεστικό διευθυντή και τρεις διευθυντές που ορίζονται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και δύο ex officio διευθυντές που εκπροσωπούν το Υπουργείο Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ όρισαν έναν παρατηρητή που συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου
Ας σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης Θωμόπουλος ήταν ως πρόσφατα υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Από iefimerida μοντάζ Γρέκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.