Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η επέλαση των γερμανών -> Μετά τους τροϊκανούς, την task force του ΡΑΪΧενμπαχ, τον γκαουλάϊτερ Φούχτελ τώρα ορίζουν και «ανθύπατο» στο προτεκτοράτο Ελλάδα!

Προκηρύχθηκε η θέση «επιτρόπου» για την Ελλάδα
Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου
Προκηρύχθηκε και επίσημα η θέση του «επιτρόπου» επί του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Σε επιβεβαίωση προηγούμενου δημοσιεύματος του Real.gr που έκανε λόγο για κεντρικό επόπτη και συγχώνευση των εργασιών της τρόικας και της task force, η γενική διεύθυνση οικονομικών της Κομισιόν, η κατεξοχήν γραφειοκρατική δομή που εποπτεύει το ελληνικό πρόγραμμα, περιέλαβε και επίσημα...
τη θέση «επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας» στο οργανόγραμμά της.

Όπως πληροφορήθηκε το Real.gr αυτές τις μέρες στο εσωτερικό της Κομισιόν τρέχει η άτυπη προκήρυξη για την στελέχωση του γραφείου και την κάλυψη της θέσης του επικεφαλής, αλλά το βασικό όνομα έχει κλειδώσει. Πηγή με γνώση των συζητήσεων, μας μετέφερε ότι «το έχουν ήδη αποφασίσει». Το ίδιο το όνομα, ωστόσο, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Παράλληλα αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ο κ. Ράιχενμπαχ έχασε την κούρσα για τη θέση, παρά την ισχυρή υποστήριξη όλων εκείνων των στελεχών της ομάδας δράσης που είχαν φοβηθεί το «καπέλωμα».

Ο ανθύπατος, όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές, κάνοντας έναν αστεϊσμό σε σχέση με τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, θα βρίσκεται θεσμικά δύο βαθμίδες πάνω από τον κ. Μόρς στην ιεραρχία και θα δίνει λογαριασμό κατευθείαν στον γενικό διευθυντή της DGECFIN M. Μπούτι. Ο τελευταίος θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους σε ευρωπαϊκό έδαφος - κεφάλαιο για την Κομισιόν - και θα επωμιστεί την πολιτική απόφαση για την συνέχεια «ελληνικών δεσμεύσεων και νέων στοιχείων που θα προκύψουν από την αναδιαπραγμάτευση».

Η έδρα του λεγόμενου ανθύπατου θα είναι στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες, καθιστώντας την παρουσία της τρόικας μόνιμη στο ελληνικό έδαφος, τα υπουργεία και το γενικό λογιστήριο του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα ελέγχονται ευκολότερα, οι διορθώσεις θα ζητούνται πιο άμεσα και η διαδικασία των τριμηνιαίων εκθέσεων θα γίνεται «αναίμακτα και χωρίς περιττή δημοσιότητα», όπως ασφαλώς διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές «αν όλα πηγαίνουν καλά». Στην αντίθετη περίπτωση η Κομισιόν δε θα διστάσει να βγει και να πει την άποψή της δημόσια «όπως ακριβώς έκανε πάντα».



Τι απαντά η κυβέρνηση για τον «επίτροπο»

«Κάθε τεχνική βοήθεια, είναι ευπρόσδεκτη» σχολίασε στον Real fm 97,8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αποκάλυψη του Real.gr ότι προκηρύχθηκε επίσημα η θέση του «επιτρόπου» επί του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

«Από εκεί και πέρα ότι πρέπει να δείξουμε αποτελέσματα, πρέπει να τα δείξουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη» κατέληξε ο Σίμος Κεδίκογλου

Από real.gr, μονταζ Γρέκι

Έρχεται ο «Επίτροπος» για την Ελλάδα
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Ενοποίηση και καπέλωμα της κλασικής τρόικας και της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, προωθούν το Συμβούλιο των κρατών μελών και τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μνημονίου.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι «ένα πρόσωπο» θα αναλάβει το συντονισμό της ομάδας του Ματτίας Μόρς που εποπτεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα διαρθρωτικά μέτρα, ταυτόχρονα με την ομάδα του Χορστ Ραίχενμπαχ που συντονίζει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.

Το πρόσωπο, όπως αναφέρει στο Real.gr καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή, θα προΐσταται των δύο, θα έχει πολιτικό ρόλο και θα είναι «ο τελικός συνομιλητής» κυβέρνησης - Κομισιόν - εταίρων σε κάθε τακτική ή έκτακτη διένεξη. Το πρόσωπο του «πολιτικού προϊσταμένου – συντονιστή» έχει ήδη βρεθεί και κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, παρά το γεγονός ότι έχει προκαλέσει δυσφορία σε πολλά μέλη από τις δύο εμπλεκόμενες ομάδες ευρω - υπαλλήλων και τεχνοκρατών.

Κοινοτικές πηγές σχολιάζουν ότι η επιλογή της στιγμής για τον διορισμό του «επιτρόπου» όπως τον αποκαλούν κάποιοι, δεν είναι καθόλου τυχαία, από τη στιγμή που η χρηματοδοτική ροή από κοινοτικά κονδύλια, ταμεία και το ΕΣΠΑ αναμένεται να αυξηθεί προς την Ελλάδα και οι πάντες επιθυμούν να διασφαλίσουν την αποδοτικότερη απορρόφηση. Αυτό σημαίνει όχι απλά το να μη χαθούν χρήματα, αλλά εκεί που θα πάνε, να έχουν αυξημένη προστιθέμενη αξία.

Στην πράξη, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μόνο μετά το πέρας του επικείμενου ελέγχου από την Τρόικα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία της task force του Ράιχενμπαχ και ταυτόχρονα με την αποσαφήνιση της υφής του «νέου μνημονίου».

Κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν εδώ και καιρό ότι το νέο μνημόνιο θα έχει πολύ περισσότερη έμφαση σε δομικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για να πάει μπροστά το κράτος και η οικονομία, «τώρα που υπάρχει η πολιτική βούληση να σπάσουν αυγά προς όφελος των πολιτών». Ως εκ τούτου στο νέο μνημόνιο, ή καλύτερα στο νέο οικονομικό πρόγραμμα, οι διαρθρωτικού χαρακτήρα προτάσεις που σχεδιάζουν κοινοτικοί ειδικοί και ομάδες προερχόμενες από τα κράτη μέλη, θα αποκτήσουν χαρακτήρα «όρων» για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ενδεικτικά, στελέχη της Κομισιόν που μετέχουν για δεκαετίες σε ελεγκτικές αποστολές στην Ελλάδα, εντοπίζουν σε μεγάλο βαθμό την αποτυχία στην επίτευξη των προηγούμενων στόχων ακριβώς στο γεγονός ότι για παράδειγμα δεν χτυπήθηκε η γραφειοκρατία, οι μεταρρυθμίσεις δε μπορούσαν να υλοποιηθούν από ένα κουρασμένο κρατικό μηχανισμό και στο τέλος το πλήρωσαν οι πολίτες με φοροεισπρακτικά μέτρα.

Ο ρόλος του «ενός προϊσταμένου» θα είναι μεταξύ άλλων και η μετατροπή σε «όρους» των συστάσεων της ομάδας Ράιχενμπαχ, ο συντονισμός τους με τους δημοσιονομικούς στόχους ( που δεν υπήρχε για ένα χρόνο ) και ο καθορισμός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης. Η ελάφρυνση που θα προκύψει για τους πολίτες από αυτή την εξέλιξη θα είναι σημαντική δεδομένου ότι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη επίτευξη των μόνιμων στόχων. Κομβική θα είναι υπό αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν ο «επίτροπος» για το ελληνικό ζήτημα θα εποπτεύει και το κλιμάκιο του ΔΝΤ, ή αν το ΔΝΤ θα αποσυρθεί σταδιακά σε έναν δεύτερο ρόλο. Ακόμα πιο βασικό είναι ότι δεν έχει γίνει γνωστό αν όντως το ΔΝΤ επιθυμεί αυτή την εξέλιξη δεδομένου ότι συνήθως προτιμά το ρόλο του πρώτου βιολιού και δύσκολα κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα επιτελικού σχεδιασμού. Άλλωστε, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν αυξημένο προτιμησιακό χαρακτήρα σε σχέση με αυτά της ΕΕ, κάτι που θυμίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί η κ. Λαγκάρντ.

Από real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.