ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
Μισό βήμα πριν ζητήσει και επίσημα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ισπανία, καθώς τα προβλήματα των καταχρεωμένων ισπανικών περιφερειών αλλά και των τραπεζών της τείνουν να μετατραπούν σε εφιάλτη χωρίς τέλος. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη μπαίνει όλο και περισσότερο στη δίνη της κρίσης με τη Γερμανία από τη μία και τον νέο γαλλοιταλικό άξονα από την άλλη...
να ερίζουν για το τι πρέπει να γίνει.
Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Ισπανία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο τέταρτος πελάτης της Τρόικα, αν τελικά επικρατήσει η λογική της Γερμανίας που θέλει την ισπανική κυβέρνηση να ζητάει επίσημα βοήθεια από την Τρόικα, όπως έκαναν οι υπόλοιπες τρεις χώρες. Μάλιστα το ΔΝΤ φέρεται να υπολογίζει ήδη πόσα λεφτά θα χρειαστεί η Ισπανία, με τις πιο μετροπαθείς εκτιμήσεις να μιλούν για 40 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι αναλυτές ανεβάζουν το ύψος της βοήθειας στα 80 δισ. ευρώ.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Ραχόι δήλωνε αποφασισμένη να μην έχει την ίδια πορεία με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ωστόσο όλο και περισσότερα δημοσιεύματα του Τύπου εμφανίζουν την Ισπανία έτοιμη να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Reuters το οποίο φτάνει στο σημείο να μιλά για προσφυγή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στο δημοσίευμα του Reuters, μάλιστα, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση από τον Ισπανό πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει το Σάββατο. Αμέσως μετά θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.
Από αυτό το κλίμα αβεβαιότητας δεν μπορούσαν να λείπουν και οι οίκοι αξιολόγησης με τις προειδοποιήσεις τους. Η Fitch για παράδειγμα, εξαπολύει απειλές προς ολόκληρη την Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως εάν συνεχισθεί η οικονομική κρίση, τότε θα υποβαθμίζει την μία οικονομία μετά την άλλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody's που δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τότε θα υποβαθμίσει συνολικά την Ευρωζώνη!
Η Κομισιόν διαψεύδει το Reuters - Η ΕΚΤ διαψεύδει την Κομισιόν!
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου της, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευδε την είδηση επισημαίνοντας πως «οι ισπανικές αρχές έχουν δεσμευθεί να παράσχουν μια σαφή αποτίμηση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, [...] και ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να συνοδευθεί από αίτημα για την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων ιδρυμάτων. Στη συνέχεια θα κρίνουμε σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές». «Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα...», καταλήγει.
Ωστόσο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο, που δήλωσε ότι το αίτημα της Ισπανίας για χρηματοδότηση «αναμένεται» και ότι η παροχή βοήθειας «θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», εντείνοντας τις υποψίες ότι η Μαδρίτη σύντομα θα γίνει το τέταρτο μέλος της ευρωζώνης που θα ζητήσει διεθνή υποστήριξη.
Στο «πλευρό» της Ισπανίας βρίσκεται και το Βερολίνο το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως η οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί μόνο από την Μαδρίτη. Ενώ δεν παραλείφθηκε να αναφερθεί πως «εάν χρειαστεί τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι έτοιμα». Η δήλωση αυτή μπορεί να αποπνέει μία σιγουριά, όμως πολλοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως το μέγεθος της Ισπανίας δεν έχει καμμία σχέση με την Ελλάδα.
Το φαινόμενο όμως της «φλεγόμενης Μεσογείου» δεν σταματάει στην Ισπανία αλλά επεκτείνεται και στην γειτονική Ιταλία η οποία και αυτή αποτελεί έναν από τους οικονομικούς γίγαντες της Ευρωζώνης. Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο για τους αξιωματούχους της Ρώμης, οι οποίοι βλέπουν την οικονομία της χώρας τους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας «Istat», να συρρικνώνεται, όσο και για τους Ευρωπαίους οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η ικανότητα της τεχνοκρατικής κυβέρνησης Μόντι, έχει αρχίσει να αμφισβητείται φανερά και έντονα και από τα ΜΜΕ της χώρας.
Από iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.