Ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές τον Ιούνιο σε συνδυασμό με την ανησυχία για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, καθώς και στη διαρροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής, απασχολεί σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ενα τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζει το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι...
οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ υπογραμμίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση προβαίνει στην λήψη εκτάκτων μέτρων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Σερ Μέρβιν Κινγκ, ότι η Ευρώπη «κατασπαράζει τον εαυτό της».
«Οι τελευταίες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης την Τρίτη απέτυχαν την Τρίτη, αυξάνοντας την ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμένος, ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός για μέχρι τις εκλογές τον Ιούνιο», γράφει το BBC.
Η αμερικανική Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου, οι οποίες θα μοιάζουν σαν το «παιχνίδι του κοτόπουλου» πάνω από την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι τόσο τα κόμματα στην Ελλάδα, οσο και οι πιστωτές της χώρας, ισχυρίζονται ότι οι εκλογές του Ιουνίου είναι μία ευκαιρία των ψηφοφόρων να δείξουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.
Οι πολέμιοι των μέτρων λιτότητας, με επικεφαλής το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι η Ευρώπη «μπλοφάρει» και δεν τολμά να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, ακόμη και αν αποποιηθεί τους όρους της δανειακής σύμβασης των 173 δισ. ευρώ, προσθέτει το δημοσίευμα.
Με δύο άρθρα του το CNN αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Στο πρώτο κάνει λόγο για «σύγχυση, φόβο και ανησυχία... συναισθήματα που που κυριαρχούν ανάμεσα στους Ελληνες πολίτες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι ξανά με τις κάλπες τον επόμενο μήνα και με την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας»
Κανένα από τα κόμματα δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και τίποτα δεν εγγυάται ότι οι εκλογές του Ιουνίου θα φέρουν πολιτική σταθερότητα, προσθέτει το CNN.
Εν τω μεταξύ, η σκέψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ κερδίζει έδαφος, παρά τις τελευταίες υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για στήριξη, και οι Ελληνες εξακολουθούν να υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας.
Σε άλλο άρθρο του το CNN κάνει αναφορά στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορκίζεται το πρωί της Πέμπτης, καθώς η χώρα παλεύει με την πολιτική και την οικονομική κρίση, που μπορεί να έχει επιδράσεις και εκτός των συνόρων της.
Οι Ελληνες ψηφοφόροι «τιμώρησαν» τα μεγάλα κόμματα στις εκλογές της 6ης Μαΐου για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαίτησαν από την χώρα οι διεθνείς δανειστές. Αποτέλεσμα ήταν κανένα κόμμα να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης.
«Μια ασταθής ήπειρος - Φόβος για τη δύση του ευρώ» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
«Τι έρχεται μετά την Ελλάδα; Οι πολίτες κάνουν επιδρομές στους λογαριασμούς τους, η Ιταλία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατό κατά των πολιτών και οι επενδυτές φοβούνται για τα χρήματά τους. Στην Ευρώπη, κυριαρχεί η αβεβαιότητα» γράφει η εφημερίδα.
«Απόφαση» είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Έχουμε, λοιπόν, νέες εκλογές και είναι πιθανό να ενισχυθούν πράγματι οι ακραίες δυνάμεις».
«Ομως, θα πρέπει εκείνοι που έκλεισαν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τι διακυβεύεται: Όποιος ψηφίσει το κόμμα του νέου λαϊκού ήρωα Τσίπρα, αποφασίζει και για την έξοδο από την νομισματική ένωση. Τελεία. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Εάν για την πολιτική αυτή εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων, τότε η απόφαση θα είναι δική τους. Αλλά το μάρμαρο δεν επιτρέπεται να το πληρώσουν άλλοι. Αυτό το θλιβερό παιγνίδι θα πρέπει να βρει ένα τέλος», προσθέτει η εφημερίδα.
Επικριτικό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρει ότι «όχι, δεν είναι αριστεροί ριζοσπάστες, είναι αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες».
Από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου