Η μετατροπή των κρατικών μουσείων σε «μαγαζιά», υπέρ του στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου για εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, θα επανέλθει στην επικαιρότητα, με αφορμή την προσφυγή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά του νομικού καθεστώτος του νέου Μουσείου Ακρόπολης. Προσφυγή που ενώ έγινε το 2009, συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχθές (!) και...
αναμένεται η απόφασή του.
Την είδηση έδωσε η γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, σε χθεσινή συνάντηση γνωριμίας της υπηρεσιακής υπουργού, Τατιάνας Καραπαναγιώτη, με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΠΟΤ δημοσιογράφους.
Θυμίζουμε ότι το 2009 κορυφώθηκαν οι διαμαρτυρίες για την απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, με την οποία συμφώνησε ουσιαστικά και το ΠΑΣΟΚ - άλλωστε κοινή είναι η πολιτική τους εμπορευματοποίησης του πολιτισμού - χωρίς όμως να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο - να λειτουργήσει το νέο Μουσείο Ακρόπολης ως ΝΠΔΔ. Διότι, έτσι το μουσείο θα αποκοβόταν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο όνομα της «διοικητικής αυτοτέλειας» και «οικονομικής ευελιξίας», δηλαδή υπέρ της ιδιωτικοοικονομικής και εμπορευματικής λειτουργίας του. Ο ΣΕΑ, τότε, προσέφυγε και στο ΣτΕ, επειδή «είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ανάθεση της διοίκησης του Μουσείου Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ, καθώς μόνο αρμόδιο - σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος - είναι το υπουργείο Πολιτισμού».
Η υπηρεσιακή υπουργός απέφυγε να ταχθεί υπέρ ή κατά του μείζονος αυτού ζητήματος, παρότι είπε πως αν μπορούσε θα άνοιγε σχετική συζήτηση. Η δε γγ περιορίστηκε να αναφέρει την εξέλιξη με το ΣτΕ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι θέμα του εκάστοτε υπουργού αν θα το θέσει προς διάλογο ή όχι.
Κατά τ' άλλα, με τους μόνους οικονομικούς πόρους που απέμειναν στο ΥΠΠΟΤ να είναι μόνο από το ΕΣΠΑ και βέβαια μόνο για συγκεκριμένα έργα, η υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, ρίχνει το βάρος της στο να καταφέρει να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με το θερινό ωράριο... πριν τελειώσει η θερινή περίοδος. Ομως, οι προσλήψεις, λόγω του υπηρεσιακού χαρακτήρα της κυβέρνησης, απαγορεύονται. Γι' αυτό, το ΥΠΠΟΤ έχει ζητήσει σχετική εξαίρεση από το ΣτΕ. Χαρακτηριστικό του μεγέθους των ελλείψεων σε προσωπικό και των δυσκολιών στην κάλυψη των αναγκών είναι το γεγονός ότι δεν έχουν καλυφθεί ούτε καν οι 80 θέσεις για να μένουν ανοιχτά τα πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Αντίθετα, η διαδικασία προσλήψεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία... μέσω «ΜΚΟ» που θα χρηματοδοτηθούν από σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα, προχωράει μια χαρά! Σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ανταποκρίθηκαν «100%» στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΤ να αναφέρουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, ενώ ικανοποιητικό είναι και το «ενδιαφέρον» των ιδιωτικών φορέων - με τη «μορφή» της «κοινωνίας των πολιτών» - να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα που αποτελεί «άλμα» στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού, αφού οι ιδιώτες υποκαθιστούν το κράτος ακόμη και στην αναπαραγωγή της εργασιακής ομηρίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει, πλέον, ούτε η υπόνοια μελλοντικού εργασιακού δικαιώματος από τους άνεργους που θα χρησιμοποιηθούν.
Τέλος, η γγ του ΥΠΠΟΤ είπε ότι οι συμβάσεις στα έργα του ΕΣΠΑ που έληγαν την περίοδο των πρώτων εκλογών, κατάφεραν να ανανεωθούν, αλλά εκκρεμούν οι συμβάσεις που λήγουν μέσα στον Ιούνιο.
Θυμίζουμε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ζητήσει την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε έργα ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΤ, με υπόμνημά της προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.