Ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το κράτος παραλύει λόγω εκλογών. Η αδράνεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα σπατάλης προεκλογικού χαρακτήρα παρατηρούν έντρομα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κατάσταση μετά τις εκλογές θα είναι αναστρέψιμη» αναφέρουν με νόημα, εξηγώντας ότι οι εκλογές φαίνεται ότι φέρουν τη χαριστική βολή σε έναν προϋπολογισμό,...
ο οποίος εξ αρχής στηριζόταν σε σαθρά πόδια.
Στα έσοδα εξ αρχής οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Γι αυτό και με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό προ ολίγων μόλις εβδομάδων ο στόχος μειώθηκε κατά 3 δις ευρώ. Μόνο που πριν στεγνώσει το μελάνι, αποκαλύφθηκε απόκλιση 1 δισ. ευρώ ακόμη και τώρα ένα νέο πρόβλημα προστίθεται: οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προεκλογική … ραστώνη στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο πεδίο των δαπανών όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Τη στιγμή που τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εφορμούν για να βρουν περικοπές αξίας 12 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τις ανάγκες των ετών 2013 – 2014, ο φόβος για νέα μέτρα το 2012 αγγίζει τη βεβαιότητα.
Η ανακοίνωση ληξιπρόθεσμων οφειλών 6,3 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, έναντι 5,5 δισ. ευρώ λίγους μήνες πριν δείχνει ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα ταμεία, στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ η λιτότητα έχει βρει πολλά «παράθυρα».
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης προ ημερών παραδέχθηκε ότι αν το πρόβλημα συνεχιστεί, πέρα από τα μέτρα του 2013 – 2014, θα έρθει νέα οριζόντια περικοπή δαπανών φέτος με την αποδέσμευση του 7% του προϋπολογισμού κάθε φορέα σε μηνιαία βάση από το 8% που ισχύει σήμερα (δηλαδή ήδη υπάρχει παρακράτηση).
Υπενθυμίζεται ότι η νέα δανειακή σύμβαση ορίζει πως κάθε τρίμηνο θα αποδεσμεύονται μόνο τα λεφτά που θα καλύψουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Αν υπάρχει απόκλιση θα πρέπει να καλύπτεται με νέα μέτρα. Η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ταμεία έχουν εξαντλήσει από το πρώτο δίμηνο του χρόνου περισσότερο από το 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης. Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει πάνω από το 64% της ετήσιας επιχορήγησης, ο ΟΑΕΕ και το ταμείο του ΟΤΕ το 35% περίπου και ο ΟΓΑ το 25%. Μεγάλες είναι οι δαπάνες προς τον ΟΑΕΔ και προς πολλές ΔΕΚΟ, τα δημόσια νοσοκομεία συσσωρεύουν νέα χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ και οι δήμοι αδυνατούν να μαζέψουν κατά 500 εκατ. ευρώ τις δαπάνες τους και φέτος.
Γεωργία Παππά από moneypost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου