Big Brother στο TAXIS με Windows 3.1 του... '92!
Καλούμαστε να φτιάξουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τον «μεγάλο φορολογικό αδερφό» όταν δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε… μισό Taxis μέσα σε 20 χρόνια.
Σε έναν ακόμη τομέα, οι προβλέψεις του μνημονίου θα έρθουν αντιμέτωπες με τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Θα είμαστε σε θέση μέσα στους επόμενους 10 μήνες να εφαρμόσουμε το «ηλεκτρονικό πόθεν έσχες» που οραματίζονται στο υπουργείο Οικονομικών όταν ακόμη έχουμε εφορίες που τρέχουν...
σε περιβάλλον Windows 3.1; Όταν φτιάξαμε τις φοροκάρτες τις μοιράσαμε μέσω τραπεζών και ακόμη και τώρα δεν μπορούμε να τις λειτουργήσουμε; Όταν παλεύουμε επί μια 4ετία για να θέσουμε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει;
Η είδηση που βγήκε κατά τη διάρκεια χθεσινού φορολογικού συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αυξήσει φέτος τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στα τέσσερα εκατομμύρια.
Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθούν να στείλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους ακόμη και οι μισθωτοί με εισόδημα από ένα όριο και πάνω.
Πότε ακριβώς περιμένουν να αποφασίσουν; Για να γίνει ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάνε στην εφορία και να εκδώσουν κλειδάριθμο (passkey). Θα τρέχουν οι πολίτες την τελευταία στιγμή να συνωστίζονται υπομονετικά στις ουρές της διεύθυνσης μητρώου (στις εφορίες που βρίσκονται υπό συγχώνευση, τέσσερις πέντε μαζί στα γραφεία της μιας);
Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πάντως ότι στο μέλλον όλοι οι Έλληνες θα υποχρεούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά στις εφορίες στοιχεία για όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία ακόμη και τις καταθέσεις.
Βέβαια για να έχει νόημα αυτή η διαδικασία, θα πρέπει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να συνδέεται ηλεκτρονικά με τράπεζες, υποθηκοφυλακεία, το Κτηματολόγιο και τα χρηματιστήρια, ούτως ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει διασταυρώσεις.
Επίσης πριν το καθολικό πόθεν έσχες, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να φτιάξει το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για τους περίπου 100.000 επαγγελματίες και κρατικούς λειτουργούς (εφοριακούς, δικαστικούς, βουλευτές, δημοσιογράφους) που ακόμη και σήμερα στέλνουν τις δηλώσεις τους χειρόγραφα. Εδώ και δύο χρόνια σχεδιάζεται αυτή η εφαρμογή και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.
Με το μνημόνιο, έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα της εφορίας οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες. Αναφέρει το μνημόνιο ότι:
-20 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τον Ιούνιο
-8 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει να παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του έτους
-Εφαρμογή της νέας υποδομής πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.